Μηχανογραφικό Δελτίο: Έξυπνες συμβουλές για τη συμπλήρωση του

Η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Επτά συμβουλές για να μην κάνετε λάθη.

Εν όψει της έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων και ενώ είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών των Πανελλαδικών καλό θα ήταν να μιλήσουμε για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Πως μπορεί δηλαδή αυτή η σημαντική απόφαση και επιλογή σταδιοδρομίας ευκολότερη.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι από σήμερα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική

πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους δοκιμαστικά χωρίς όμως να μπορούν να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους. Οριστική τελική ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί η 17η Ιουλίου. Αναμένεται επομένως να μάθουμε πότε θα είναι η έναρξη. Βασική προϋπόθεση για τη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού δελτίου είναι η απόκτηση από το σχολείο του προσωπικού password για κάθε μαθητή. Τι θα ήταν καλό οι μαθητές να γνωρίζουν και κυρίως να προσέξουν:

Αποβάλλετε το άγχος !Κάνετε αρκετές δοκιμές και αποθηκεύστε προσωρινά το μηχανογραφικό σας δελτίο. Μπορείτε ακόμη να κατεβάσετε και να τυπώσετε το πρότυπο μηχανογραφικού δελτίου και παραδοσιακά να γράφετε-σβήνετε πάνω σε αυτό μέχρι να καταλήξετε!Μην προεξοφλείτε τίποτα σε σχέση με τις βάσεις! Δεν αποτελούν το μόνο κριτήριο! Τα μόρια που θα συγκεντρώσετε δεν έπεται ότι καθορίζουν και ποιες σχολές θα δηλώσετε. Δηλώστε πρώτα τις υψηλόβαθμες και μετά τις χαμηλόβαθμες σχολές, υπό τον όρο ότι ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και τις επιλογές σας.Συζητήστε πρώτα με τους δικούς σας πρακτικά θέματα γιατί χωρίς τη συνδρομή του οικογενειακού ταμείου, σπουδές δεν γίνονται. Οπότε, αν τα πράγματα δεν είναι ανθηρά και η σχολή που προτιμάτε υπάρχει σε περισσότερες από μία πόλεις, ξεκινήστε από την κοντινότερη στο σπίτι σας ή εναλλακτικά, αν δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, επιλέξτε συναφή σχολή με αυτή της αρχικής σας προτίμησης, με γνώμονα τον τόπο διαμονής. Αν τελικά η σχολή που επιλέξετε σας δίνει τη δυνατότητα μετεγγραφής, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στον πίνακα με τις αντιστοιχίες των σχολών.Ενημερωθείτε για το αντικείμενο σπουδών της σχολής που σας ενδιαφέρει κι έπειτα συμπληρώστε μόνοι σας το μηχανογραφικό δελτίο! Μην παρασύρεστε από τις λεγόμενες σχολές κύρους! Ο προσανατολισμός σε σχολές που οδηγούν στα παραδοσιακά επαγγέλματα «κύρους» - π.χ. νομικές και ιατρικές σχολές – δεν είναι βέβαιον ότι αποδεικνύεται πάντα… προσοδοφόρος. Η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι διαφορετική. Η ανεργία των πτυχιούχων αφορά εδώ και αρκετά χρόνια και τους πτυχιούχους της Ιατρικής, της Νομικής κλπ. Και μάλιστα όλο και σε μεγαλύτερη έκταση και μεγαλύτερη ένταση. Το στερεότυπο της επιλογής σπουδών αποκλειστικά με βάση τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν υφίσταται πλέον στην εποχή της κρίσης που ζούμε. Να αγαπάτε αυτό που επιλέγετε να κάνετε και να επιδιώκετε διαρκώς να εξελίσσεστε γιατί τίποτα δεν χαρίζεται. Η αγορά εργασίας είναι από τα πλέον κινητικά στοιχεία της εποχής μας και αναδιαμορφώνεται συνεχώς. Η επαγγελματική αποκατάσταση δεν γίνεται με την απόκτηση ενός πτυχίου, αυτό είναι μόνο η αρχή.Αν πραγματικά θέλετε μια σχολή δηλώστε την όσο μακριά κι αν βρίσκεται, ακόμα και υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες! Θυσίες πάντα θα κάνετε! (π.χ. να εργαστείτε, να διεκδικήσετε μία υποτροφία). Ξέρετε καλύτερα από τους άλλους τι πραγματικά θέλετε. Εσείς γράψατε, εσείς «ιδρώσατε» γι’ αυτό.Τέλος, μην αφήσετε τελευταία στιγμή την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού σας δελτίου. Αφού είστε σίγουροι για τις επιλογές σας και τη σειρά με την οποία δηλώσατε τα τμήματα, κάντε ένα τελευταίο έλεγχο και «πατήστε» το κουμπί της οριστικής υποβολής! Όπως σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων με χρονικό πλαίσιο έτσι και εδώ, αν το αφήσετε τελευταία στιγμή ενέχει ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του δικτύου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ρισκάρετε. Άλλωστε θα νιώσετε και πιο ανάλαφροι μετά από όλο αυτό.

Η ζωή αποτελείτε από διαρκείς εξετάσεις και διαγωνισμούς. Πάντα θα δίνετε μάχες και θα διεκδικείτε το καλύτερο για σας. Καλά αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές. Το ταξίδι σας... τώρα ξεκινάει!

Το iEidiseis.gr σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΡΟΜΒΟΣ σας ενημερώνει έγκαιρα για όλα τα θέματα και τις απαντήσεις των Πανελληνίων 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα