ΜέΡΑ25: Να κοινωνικοποιηθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των πατεντών των εμβολίων

«Μόνο μέσω μιας μεγάλης κλίμακας εντατικοποίησης της παραγωγής εμβολίων θα τρέξουν αποτελεσματικά οι διαδικασίες εμβολιασμού». 

Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μαζί με το πανευρωπαϊκό του κίνημα το DiEM25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τις πατέντες των εμβολίων ήδη από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το ΜεΡΑ 25, το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της Ε.Ε. «εξελίχθηκε σε ένα πανάκριβο σκάνδαλο.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας, παρήγγειλαν 300 εκ. δόσεις από μια Γαλλική εταιρεία

που δεν παρήγαγε εμβόλιο, και πολύ λίγα από μια Γερμανική εταιρεία που εξήγαγε την μεγάλη μερίδα της παραγωγής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ κλπ.

Σήμερα, οι δύο βασικές εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τα πολύτιμα εμβόλια ανακοίνωσαν κι άλλες περικοπές στον εφοδιασμό των χωρών της Ε.Ε.

Θέση του DiEM25 είναι: «Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν βουνά χρήματος που τα δίνουν στις τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, τα διοχετεύουν στις μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να ξαναγοράσουν τις μετοχές τους και να αυξήσουν την ονομαστική τους αξία (και φυσικά, τα έσοδα των διευθυντών τους).

Από την αρχή της πανδημίας, η ΕΚΤ τύπωσε 1700 δισ. ευρώ γι' αυτό το σκοπό. Συνεπώς η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να διατάξει αμέσως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πληρώσει όσα χρειάζεται για να αγοράσει όσες δόσεις χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, συν μια ίση ποσότητα για να σταλεί εντελώς δωρεάν, σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Συνοψίζοντας, το κόστος επιτάχυνσης της παραγωγής και διανομής των εμβολίων μπορεί να καλυφθεί άμεσα και δίκαια χρησιμοποιώντας τη χρηματοπιστωτική ισχύ της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίων να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ για να προμηθεύσουμε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την ίδια ισχύ, με τα εμβόλια που χρειάζονται οι λαοί τους - κι έτσι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και σε άλλες οικονομικά ισχυρές δυνάμεις.

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει, επίσης, ότι «στα πλαίσια της Μετακαπιταλιστικής εκστρατείας του DiEM25, το DiEM25 παλεύει να αλλάξει το εταιρικό δίκαιο έτσι ώστε οι πολίτες, που τους εκπροσωπεί η Ε.Ε., να αποκτήσουν μετοχές στις φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούν εντός της Ε.Ε., ώστε να ωφεληθούν άμεσα, ως συνιδιοκτήτες, από τα προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης και έρευνας.

Μόνο όταν κοινωνικοποιηθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ευρεσιτεχνιών, θα γίνει η Δημόσια Υγεία βιώσιμη.

Μόνο μέσω μιας μεγάλης κλίμακας εντατικοποίησης της παραγωγής εμβολίων για τον COVID-19 θα τρέξουν αποτελεσματικά οι διαδικασίες εμβολιασμού, αποτρέποντας μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο».

ΠΑΤΕΝΤΕΣΕΜΒΟΛΙΟΜΕΡΑ25ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΜΒΟΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα