Κορονοϊός: Το CDC εξετάζει τη σύσταση για χρήση μάσκας από όλους

Συνεχίζεται το debate γύρω από τη χρήση μάσκας από τους πολίτες, ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Στις ΗΠΑ, το επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, ο αρμόδιος φορέας, το CDC, φέρεται να εξετάζει νέα σύσταση για γενικευμένη χρήση της μάσκας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και καιρό η συζήτηση για το εάν χρειάζεται οι υγιείς άνθρωποι να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται έξω για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από

τον κορονοϊό.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι απλοί πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες εκτός αν είναι άρρωστοι και βήχουν. Με αυτή τη «γραμμμή» συντάσσεται και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19 Σωτήρη Τσιόδρα, δε συστήνει γενικευμένη χρήση της μάσκας ως μέσου προστασίας κι ας βλέπουμε δεκάδες πολιτών να τις φορούν.

Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ επανέρχεται στο θέμα και με το σκεπτικό πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ελλείψεις από μάσκες και προστατευτικά εργαλεία.

Προετοιμάζεται νέα σύσταση στις ΗΠΑ

Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται η τροποποίηση των παραπάνω οδηγιών. 

Τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ομάδας εργασίας για τον κορονοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες (όχι εκείνες που προορίζονται για τους υγειονομικούς), απάντησε πως «αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε». «Θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο για περιορισμένο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του CDC, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό την ίδια μέρα ότι ο οργανισμός επανεξετάζει τις κατευθυντήριες του σχετικά με το ποιος πρέπει να φορέσει μάσκες.  Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα - που δείχνουν υψηλά ποσοστά μετάδοσης από άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα - ανέφερε ότι η οδηγία για τις μάσκες «επανεξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανή πρόσθετη αξία για χρήσή της από άτομα που έχουν μολυνθεί ή για άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί και να είναι ασυμπτωματικά».

Εξάλλου, ο κορονοϊός είναι πιθανώς τρεις φορές πιο μολυσματικός από τη γρίπη, δήλωσε ο ίδιος. Μερικοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μεταδίδουν τον ιό πιθανώς μέχρι και δύο ημέρες πριν εμφανίσουν οποιαδήποτε συμπτώματα, είπε. «Αυτό εξηγεί πόσο γρήγορα ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς έχουμε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, που μολύνουν άλλα άτομα 48 ώρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο κ. Ρέντφιλντ.

Σύμφωνα δε με τους New York Times, ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι η επαναξιολόγηση των οδηγιών του CDC προέκυψε μετά από αίτημα της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για την πανδημία, η οποία κλίνει προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNN την ανησυχία πως μια σύσταση για γενικευμένη χρήση της απλής μάσκας θα προκαλέσει κρίσιμες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Ωστόσο και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η «ιδέα να γίνει μια πολύ ευρύτερη χρήση σε όλη τη χώρα μασκών, εκτός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης, συζητιέται από ομάδα ειδικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις έρευνες που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μετάδοση του κορονοϊού ακόμη και σε απόσταση 8 μέτρων, δεδομένο που δεν έχει ληφθεί επισήμως υπόψιν από τον ΠΟΥ, το ECDC κλπ. αν και εξετάζεται, όπως όλα τα νεότερα δεδομένα για τον ιό που έχει θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό. 

Τι λένε οι τρέχουσες οδηγίες του CDC

Επί του παρόντος, πάντως, οι οδηγίες του CDC αναφέρουν ότι η απλή μάσκα χρησιμοποιείται από τους πολίτες εάν αυτοί είναι άρρωστοι. Σε αυτή την περίπτση, «πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου, αν υπάρχει, όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (ακόμα και πριν μπείτε σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης)».

Επίσης, ο αρμόδιος αμερικανικός φορέας συστήνει χρήση της μάσκας «εάν φροντίζετε για άλλους», οπότε, «αάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φορέσει μάσκα προσώπου (για παράδειγμα, επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε ως άτομο που φροντίζει ασθενή πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Οι επισκέπτες, εκτός από εκείνους που φροντίζουν τους ασθενείς, δεν συνιστώνται».

Σημειώνεται, τέλος, πως «κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης υγειονομικής ανάγκης οι μάσκες προσώπου προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να χρειαστεί να φτιάξετε μία αυτοσχέδια μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι ή κασκόλ».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού φτάνει τα 186.101 - από 163.539 χθες - γεγονός που καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, CDC,koronoios, CDC