Κορονοϊός: Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό; - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταρρίπτει 12 μύθους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταρρίπτει τους μύθους για τον κορονοϊό και δίνει απαντήσεις σε όσα ακούγονται. Ο κρύος και ο ζεστός καιρός, το καυτό νερό και τα κουνούπια. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε μια σειρά οδηγιών και καταρρίπτει τους μύθους που υπάρχουν.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό.

Ο

κρύος καιρός δεν μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε από τον κορονοϊό είναι να απολυμαίνεται συχνά τα χέρια σας με αντισηπτικό σκεύασμα ή πλένοντας τα με σαπούνι και νερό.

Μπάνιο με ζεστό νερό εμποδίζει την ασθένεια του κορονοϊού.

Το ζεστό νερό δεν εμποδίζει τον COVID-19. Μάλιστα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Έτσι, απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας κι αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα κουνούπια. Εξάλλου, είναι ιός του αναπνευστικού, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη.

Αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του κορονοϊού;

Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί. Αντιθέτως, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Όταν καθαριστούν τα χέρια σας, πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί ερεθισμό του δέρματος.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον κορονοϊό. Ωστόσο, είναι καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κορονοϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του κοροναϊού. Αντίθετα χρειάζεται το δικό του εμβόλιο και οι ερευνητές προσπαθούν να το αναπτύξουν.

Η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα αποτρέπει τη μόλυνση

Όχι, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση.

Η κατανάλωση σκόρδου αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορονοϊό

Το σκόρδο μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση του έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό.

Ο κοροναϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν, ακόμη και οι νέοι. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού

Τα αντιβιοτικά λειτουργούν ενάντια σε βακτήρια κι όχι ενάντια στα βακτήρια. Καθώς λοιπόν, ο covid-19 είναι ιός τα αντιβιοτικά δεν συνεισφέρουν στην θεραπεία του.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορονοϊού

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο μέχρι στιγμής που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορονοϊού.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα