Κορονοϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής ⎯ Η ανακάλυψη των ερευνητών

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι πιθανότατα το ζώο - ξενιστής για τον κορονοϊό, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κορονοϊού που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 630 ανθρώπων στην Κίνα.

Πρόκειται για ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.

Το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας, ανακοίνωσε πως «η τελευταία ανακάλυψη

θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, μετά από έλεγχο σε δείγμα άνω των 1.000 φολιδωτών μυρμηγκοφάγων, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακάλυψαν πως οι γονιδιωματικές αλληλουχίες των ιών στους παγκολίνους είναι κατά 99% ταυτόσημες με αυτές όσων νοσούν από τον κοροναϊό.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την προέλευση του ιού, επικαλούμενοι άλλοι τα φίδια κι άλλοι τις νυχτερίδες ως πηγή μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται πως ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας σήμερα, Παρασκευή.

Ο παγκολίνος

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος. Είναι γνωστά επίσης και κάποια εξαφανισμένα είδη παγκολίνων. Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Βρίσκεται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος. Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά του περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με τη μακριά τους γλώσσα. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα, τα οποία συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια. Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους.

Είναι το θηλαστικό το οποίο γίνεται περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων, ενώ και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Εξέταση επιβατών σε κρουαζιερόπλοιο στο Νιού Τζέρσεϊ (video)Κορονοϊός: Έκκληση του ΠΟΥ για τις μάσκες ⎯ Κατά 300% ακρίβυναν στην ΕλλάδαΚίνα: Ο κορονοϊός γιγαντώνει τα δίκτυα μαζικής παρακολούθησης σε όλη τη χώρα  

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα