Κορονοϊός: Καταγγελίες για ακατάλληλες μάσκες στα νοσοκομεία - Τι απαντά το Υπ. Υγείας

Μάσκες όχι για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά από την ατμοσφαιρική ρύπανση μοιράστηκαν στους εργαζόμενους της Παθολογικής  Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία, σύμφωνα με καταγγελίες. Η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, ζητά την άμεση απόσυρσή τους, ενώ το Υπ. Υγείας διαψεύδει τις αναφορές αυτές ως fake news.

Στην καταγγελία δύο ιατρών του ΓΝΝΘ Αθηνών «Η Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, απαντούν πηγές του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες κάνουν λόγο για «fake news».

Συγκεκριμένα διαβεβαιώνουν ότι «πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων».

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος. Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114», ενώ δημοσιοποίησαν και την ακόλουθη εικόνα:

«Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Οι καταγγελίες

Νωρίτερα, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών είχε κοινοποιήσει αναφορά των γιατρών του Σωτηρία με την οποία γίνεται έκκληση για επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «λαθροχειρία: άλλος κωδικός στο κουτί, άλλος κωδικός οι μάσκες μέσα στο κουτί».

Εξάλλου, με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζήτησε την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία, στο οποίο νοσηλεύονται 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών οι μάσκες δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας, αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν», αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα