Κορονοϊός: Η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Αγωνιώδη είναι ερωτήματα των πολιτών σχετικά με το εργασιακό λόγω του κορονοϊού , καθώς επιχειρήσεις κλείνουν και άλλες εφαρμόζουν τηλεργασία. Τι προτείνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Τη διασύνδεση της όποιας κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρότεινε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ως την ελάχιστη ασφαλιστική δικλείδα έναντι των όποιων εργοδοτικών αυθαιρεσιών. 

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open o κ.Καρούζος τόνισε πώς θα υπάρξουν «κακοί» επιχειρηματίες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις έκτακτες

οικονομικές συνθήκες καταπατώντας τα εργατικά δικαιώματα και πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών να δίνει οικονομική ενίσχυση μόνο σε όσους επιχειρηματίες δεν έχουν πρόστιμα, καταγγελίες ή μομφή από κάποιον εργαζόμενο ακολουθώντας την διαδικασία που ισχύει με τους δημόσιους διαγωνισμούς. 

«Η κρίση θα περάσει. Τα εργασιακά δικαιώματα ασκούνται εξ' ορισμού έως και πέντε χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο νομοθετικό πλαίσιο για τη σύμβαση εργασίας. Δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων» είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του πώς ο μηχανισμός λόγω των συνθηκών δεν θα είναι σε θέση να διενεργεί επαρκείς ελέγχους, ενώ παράλληλα παρότρυνε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει σαφή οδηγία στις επιχειρήσεις για πληρωμή πρώτα των εργαζομένων και έπειτα των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. 

Σημειώνεται πώς στο Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας της μεταμνημονιακής παρακολούθησης στην Ελλάδα, είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη- μέλη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης και, των αυξημένων τελευταία, δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα. που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα