Κοινωνικό μέρισμα: Κάτω από 500 εκατ. ευρώ τα λεφτά, μαχαίρι στους δικαιούχους

Κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ φαίνεται να κλειδώνει το υπερπλεόνασμα και έτσι μειώνονται δραστικά οι προσδοκίες για το κοινωνικό μέρισμα.

«Πρώτα μετράμε μετά μιλάμε» λένε στο υπουργείο Οικονομικών και όπως όλα δείχνουν τα νέα δεν είναι ευχάριστα για το κοινωνικό μέρισμα. Ολα δείχνουν ότι το 2019 θα μιλάμε για ένα μικρό καλάθι, από το οποίο θα βγουν τα χρήματα για το μέρισμα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν την Κυριακή από το OPEN το υπερπλεόνασμα είναι κάτω

από 500 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό θα βγει ο αριθμός του ποσού που θα μοιραστεί για μέρισμα.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι μειώνεται η ομάδα των δικαιούχων που θα το πάρουν. 

Χαμιλόμισθοι, άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ είναι στο target group, αλλά δε σημαίνει ότι θα το πάρουν, ενώ μάλλον απομακρύνεται το σενάριο να το πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν αυστηρα εισοδηματικά κριτήρια. 

Το πλάνο θα καθοριστεί μέσα στη βδομάδα, καθώς τότε θα φανεί ξεκάθαρα το ταμείο που έκανε το δημόσιο και τα λεφτά που μπορεί να μοιράσει.

Πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του 2ου Συνέδριου για την Αντιμετώπιση των «Κόκκινων» Δανείων.

Για το κοινωνικό μέρισμα επεσήμανε πως έχουν υπερβεί το στόχο ενώ για τη διανομή του ήταν κατηγορηματικός πως το ποσό θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ και ο τρόπος διανομής του θα αποφασιστεί με τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί το υπερπλεόνασμα με τη μορφή Κοινωνικού Eπιδόματος Αλληλεγγύης.

Το φετινό μέρισμα χαμηλότερο από τα ποσά πoυ δόθηκαν πέρσι και πρόπερσι. Συγκεκριμένα, πέρσι το κονδύλι που δόθηκε για την παροχή κοινωνικού μερίσματος ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ ενώ φέτος με δυσκολία το ποσό θα φτάσει τα 400 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις σε δικαιούχους και ποσά.

{https://www.youtube.com/watch?v=TrkpjsJGzYU}

Keywords
Τυχαία Θέματα