Κοινωνικό μέρισμα: Έκπληξη με λεφτά που βρέθηκαν

Κοινωνικό μέρισμα σε χρήμα και στο χέρι προετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», εξελίξεις και στα δύο μέτωπα αναμένονται εντός της εβδομάδας, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει τον τελικό «λογαριασμό» και τις αποφάσεις να κλειδώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εύρος των παροχών υπό μορφή μερίσματος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τελικά τα 100-200 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από τον αρχικό δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ που προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό του 2020.

Το Γενικό

Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες έναν νέο γύρο επισκόπησης των δαπανών των υπουργείων, ώστε να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ανώτατες οροφές δαπανών. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να περιοριστεί η υποεκτέλεση η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα, το οποίο, αν δεν ξοδευτεί έως το τέλος του έτους, απλώς θα διευρύνει το μαξιλάρι διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένεται μια καλύτερη εικόνα αναφορικά με το ύψος των δαπανών που θα υλοποιηθούν τελικά μέσα στον Δεκέμβριο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέτωπο στο οποίο έχουν προϋπολογιστεί πληρωμές 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Επικρατέστερο σενάριο για το κοινωνικό μέρισμα θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας, ενώ αρμόδιες πηγές διαψεύδουν πληροφορίες περί πιθανής εφάπαξ μείωσης της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα στόχευε απευθείας στη μεσαία τάξη, η οποία δεν ωφελείται ανάλογα με τα χαμηλότερα ή τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μέσω των δρομολογούμενων παρεμβάσεων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. 

Με 1,560 δισ. ευρώ επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα ( 5,739 δισ. ευρώ έναντι 3,179 δισ. ευρώ) σε σχέση με το στόχο έκλεισε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου .

Τα αναλυτικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα ακόμα και σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2020, λίγες μέρες νωρίτερα αν και με επιμέρους αρρυθμίες στις εισπράξεις από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Οι στόχοι του τρέχοντος προϋπολογισμού προσαρμόστηκαν στα αναθεωρημένα επίπεδα των προβλέψεων της εισηγητικής προϋπολογισμού 2020 και προέκυψε υπέρβαση καθαρών εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ και υστέρηση δαπανών 1,499 δις ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερπλεόνασμα πέραν των 436 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, επηρεάζοντας ανάλογα και το εύρος του υπό διανομή «κοινωνικού μερίσματος». 

Τις προηγούμενες ημέρες πηγές του οικονομικού επιτελείου κατέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών για το ύψος των εφάπαξ παροχών στο τέλος του έτους και παρ’ ότι ποτέ κανένας επισήμως δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο ύψος μερίσματος, άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα υπερβαίνει τα 100-200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα