Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώνονται ποσά και δικαιούχοι, τι θα γίνει με την αίτηση

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος όπως και οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώνονται ποσά και δικαιούχοι, τι θα γίνει με την αίτηση

Ο υπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος. Το υπερπλεόνασμα θα πάει σε ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες, τόνισε ο υπουργός.

«Η βούληση μας είναι να μειώσουμε φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι η στόχευση αυτής

της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι νωρίτερα από το 2021 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το εισόδημα των πολιτών το 2020 θα είναι μεγαλύτερο από το 2019.

Επίσης ότι ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να ρυθμίσουν άμεσα τα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς, όπως είπε, δεν θα υπάρχει νέα παράταση για τη ρύθμιση των δανείων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθούν και τα κίνητρα για τα καθαρά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα μακρυά από την ανακοίνωση σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ποσό που θα διανεμηθεί αλλά και το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι πιθανότατα θα ανακοινωθεί πριν την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι άνεργοι είναι δεδομένα μέσα στους δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα και το ζητούμενο είναι αν σε αυτούς θα μπορέσουν να προστεθούν και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. «Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες αλλά υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Για φέτος, πάντως, το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, 436 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων εξαγγελιών, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να προσγειώσει τις προσδοκίες. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε στον ΣΚΑΪ ότι το μέρισμα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας φορολογικής ελάφρυνσης, εκτός από τα «λεφτά στο χέρι», για τα οποία είχε μιλήσει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποιοι τελικά θα είναι δικαιούχοι για κοινωνικό μέρισμα.

Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων», θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή και κάποια τυχόν άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως πχ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ

Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου -διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.

Το κοινωνικό μέρισμα θα κατανεμηθεί και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο πλούτος πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς σε όλες τις κατηγορίες – και σε εκείνους που έχουν υποστεί το βάρος της κρίσης και στις ευάλωτες κατηγορίες.

Φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο για επιστροφή φόρων στη μεσαία τάξη, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Στόχος είναι να απαντήσει η κυβέρνηση στην κριτική που δέχεται - και όχι άδικα - ότι η μεσαία τάξη δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το νέο φορολογικό και είναι πάλι χαμένη.

Οι τελευταίες πληροφορίες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για ένα ποσό τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πρόκειται να μοιραστεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Το ποσό αυτό βγάζει μικρά ποσά για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Τις τελικές αποφάσεις για όλα τα παραπάνω αναμένεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 11μήνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019.

Μέχρι τότε όλα είναι σενάρια που ανατρέπονται καθημερινά.

Keywords
Τυχαία Θέματα