Κινεζικός πύραυλος επιστρέφει στη Γη – Βρίσκεται σε πορεία εκτός ελέγχου

«Εξαιρετικά μικρή» η πιθανότητα να προκληθούν ζημιές από τον πύραυλο, λέει η Κίνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Μια εκτός ελέγχου επιστροφή του κινεζικού πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5B» αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τον πύραυλο είχε στείλει στο διάστημα η κινεζική κυβέρνηση με σκοπό να μεταφέρει το ένα από τα τρία συστατικά στοιχεία του μελλοντικού διαστημικού της σταθμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείο εξωτερικών, «η πιθανότητα να προκαλέσει ο πύραυλος ζημιές

σε εναέριες δραστηριότητες ή (σε πρόσωπα, κατασκευές και δραστηριότητες) στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πύραυλος να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή και παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού, που χρησίμευσε ως εκτοξευτής, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος και αναμένεται ότι μέρος των τμημάτων του θα καεί κατά την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με ακρίβεια το σημείο όπου θα πέσει ο «Μεγάλη Πορεία 5B», καθώς η άτακτη πορεία του καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη.

Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή ακόμα και να συγκρουστεί με κάποιο πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου καθώς αυτό επιστρέφει πίσω στον πλανήτη μας.

Τρία χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει από τον έλεγχό τους.

ΠΥΡΑΥΛΟΣΚΙΝΑΓΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα