ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία

ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία - «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επιβολή της εφαρμογής της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου»

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να τους ενημερώσει -και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις- εάν ευσταθούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Με δεδομένα τα διακυβεύματα,

ο χρόνος μετράει», τόνισαν οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπερν και οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Τζιν Σαχίν, σ’ επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο.

Τα εν λόγω μέλη της Γερουσίας είναι ανάμεσα σ’ εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ν’ αποσύρει τ’ αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Στην επιστολή τους, τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εκτός της συμφωνημένης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικά στρατεύματα ή δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Άγκυρα, επιτίθενται σε Σύρους Κούρδους πολιτοφύλακες κοντά στην Ταλ Ταμρ.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να ‘’καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας’’ εάν η Τουρκία παραβιάσει τις υποχρεώσεις της», ανέφεραν οι πολιτικοί στην επιστολή τους. «Τηρώντας αυτήν τη θέση, ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να επιβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησής της», πρόσθεσαν οι γερουσιαστές, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου που προβλέπει τέτοιες κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα