Ημερολόγιο εμβολιασμών: Όλα τα εμβόλια για όλους, οι ημερομηνίες

Αναλυτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα, η ανοσία που προσφέρουν και οι ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι προσβάσιμη σε νέες ηλικίες, ενώ πρόσφατα προστέθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson

&Johnson.

Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει εκδώσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό, σύντομα οι νεαρότερες ηλικίες θα επιλέγουν το εμβόλιο, όπου θα κάνουν.

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα και κάνουν οι 40 και άνω είναι των εξής εταιρειών:

Pfizer/BioNTech Moderna Johnson&Johnson

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca χορητείται μόνο στις ηλικίες 30-39.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα προσφέρει την δυνατότητα στις ηλικίες 30-44 να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν. Δηλαδή θα μπορούν να εμβολιαστούν με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επίσης, ανάλογα την πορεία του εμβολιασμού το επόμενο χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr πιθανώς θα ανοίξει εντός Ιουνίου και για τις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες.

Από την στιγμή που θα ανοίξει, η προτεραιοποίηση θα γίνει ως εξής:

25-30 18-24

Η ανοσία των εμβολίων

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, όμως λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Σε ορισμένα υπάρχει διαφορά στο χρόνο ανάπτυξης της ανοσίας, ενώ άλλα έχουν περιορισμούς στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα και όλα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και πότε πιάνουν ανοσία.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

Pfizer/BioNTech: Προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

AstraZeneca: Διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Moderna: Η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Johnson &Johnson: Η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΕΜΒΟΛΙΟΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑPFIZERASTRAZENECAMODERNAJOHNSON &JOHNSONΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα