Γιορτή της μητέρας: Πώς καθιερώθηκε, η Ελένη Μενεγάκη και το Χαμόγελο του Παιδιού

Η γιορτή της μητέρας. Κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, λέμε «χρόνια πολλά» στις μαμάδες σε όλο τον κόσμο.

Η γιορτή της μητέρας φέτος είναι διαφορετική. Κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, λέμε «χρόνια πολλά» στις μαμάδες σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη

(Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Γούντροου Ουίλσον θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέωρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».

Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Η ανάγκη για την τιμητική αυτή της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Jarvis: Από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία.

Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα), απώλειες που ενέπνευσαν την Jarvis να αναλάβει δράσει ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.

Η Γιορτή της μητέρας και η Ελένη Μενεγάκη

Με ιδιαίτερο κέφι ξεκίνησε την Παρασκευή το μεσημέρι η Ελένη Μενεγάκη την εκπομπή της. Η γνωστή παρουσιάστρια ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» σε όλες τις μανούλες του κόσμου, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 10 Μαΐου, τονίζοντας ότι αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική για εκείνη.

Η Ελένη Μενεγάκη μεγάλωσε έχοντας τη μαμά της, κυρία Ζέτα, αφού «έχασε» σε μικρή ηλικία τον μπαμπά της.

Η Γιορτή της μητέρας και το Χαμόγελο του Παιδιού

Μια ιδιαίτερη διαδικτυακή εκπομπή ετοιμάζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αφιερωμένη στη Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 10 Μαΐου 2020.

Φέτος που η Γιορτή της Μητέρας είναι τόσο διαφορετική, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμά όλες τις μαμάδες με μία ειδική διαδικτυακή εκπομπή, την Κυριακή 10 Μαΐου 2020, στις 19.00μμ 

Η Ράνια Θρασκιά και ο Κώστας Γιαννόπουλος μας υποδέχονται διαδικτυακά από το studio του ΥΟU SMILE σε μια ξεχωριστή εκπομπή για μια ξεχωριστή ημέρα του χρόνου αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα.

Μαζί τους ζωντανά υπέροχες μαμάδες που έχουν μία μοναδική σχέση αγάπης με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Κάποιες εργάζονται σε αυτό, άλλες είναι εθελόντριες, άλλες μεγαλώνουν παιδιά που τα πρώτα τους βήματα τα έκαναν στα Σπίτια του Οργανισμού, άλλες έχουν υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες μας.

Στόχος μας είναι να τιμήσουμε την καθεμία ξεχωριστά και να «φωτίσουμε» μέσα από τις μοναδικές ιστορίες τους την καθημερινότητα, τις προσπάθειες, τις χαρές, τις αγωνίες τους, αλλά και τα αποθέματα δύναμης και ψυχής που επιστρατεύουν ενάντια σε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Συντονιστείτε στο FACEBOOK του Οργανισμού και παρακολουθήστε μια ξεχωριστή εκπομπή με πολλή αγάπη και Χαμόγελο για όλες τις μανούλες του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα