Γιατί πεθαίνουν και οι νέοι από κορονοϊό

Οι επιστήμονες με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα γιατί ο κορονοϊός επιτίθεται στους νέους.

Οι επιστήμονες ερευνούν γιατί ο κορονοϊός, παρότι βλάπτει σοβαρά τις μεγάλες ηλικίες, προσβάλλει τους νέους και ορισμένες φορές τους οδηγεί στον θάνατο. Επιπλέον, έχουν συγκεντρώσει πολλά δείγματα, με τις περισσότερες περιπτώσεις όμως που περιλαμβάνονται στις έρευνες, να βρίσκονται στην Ευρώπη

και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, έχουν διεξάγει αναλυτική μελέτη στην Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με το BBC. Έτσι, έχουν εντοπίσει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στην ηλικία και τις πιθανότητες νοσηλείας. Οι ειδικοί λοιπόν, τονίζουν πως λιγότερο από 5% σε όσους είναι 50 ετών και πάνω, χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 24% για την ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών. Παράλληλα, η νοσηλεία αγγίζει το 71% για τα άτομα που είναι 80 ετών και πάνω.

Στον αντίποδα όμως, στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, σημειώνει πως το μόνο 53% στα νοσοκομεία είναι άτομα άνω το 50 ετών, με αποτέλεσμα οι μισοί στις κλινικές να είναι νέοι άνθρωποι.

Επίσης, αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των νέων που νοσούν, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη δημοσιότητα, κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, είπε πως στην Ιταλία έχει καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μεταξύ ατόμων ηλικίας από 19 έως 50 ετών. Ακόμη, στην Ισπανία το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44% ετών, ενώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το 25% των περιπτώσεων της νόσου, εντοπίζεται σε ηλικίες 20 έως 44 ετών και δεν νοσηλεύονται.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, στο σύνολο των κρουσμάτων, μεταξύ ηλικίας 40 και 64 ετών, έχει καταγραφεί το 45% της νόσου και ένα 31% σε ηλικίες 18 έως 31 ετών. Μάλιστα, στις μικρές ηλικίες, δηλαδή στα παιδιά, εντοπίζεται μόλις το 2,8% με 47 κρούσματα κορονοϊού.

Επιστημονικές θεωρίες

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και έχουν αναπτύξει διαφορετικές θεωρίες, για τον λόγο που ο κορονοϊός, επιτίθεται στους νέους. Κάποιοι πιστεύουν με βάση τον Guardian, ότι ο ιός μεταδίδεται τυχαία στους νέους και με βάση τις προσωπικές τους επιλογές, όπως το αν τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, αν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που νοσούν κτλ. Άλλοι ειδικοί όμως διαφωνούν και θεωρούν πως η εξήγηση εντοπίζεται στη γενετική ευαισθησία, δηλαδή στην προδιάθεση των γονιδίων, τα οποία επιτρέπουν στον κορονοϊό, να εισέλθει στον οργανισμό. Μάλιστα, η συγκεκριμένη θεωρία έχει ως ένθερμο υποστηρικτή τον ιολόγο του Imperial College του Λονδίνου, Michael Skinner.

«Είναι πολύ πιθανό πως μερικοί από εμάς έχουν εν μέρη, μια γενετική ευαισθησία και είναι πολύ πιθανό να νοσήσουμε βαριά από την πανδημία του κορονοϊού», είπε. Επίσης, όσοι υποστηρίζουν την θεωρία αυτή, την παραλληλίζουν με τον έρπη, ο οποίος μερικά άτομα να προσβάλλει συνέχεια.

Εξάλλου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, την παρουσίασε στο ελληνικό κοινό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό, θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα», υπογράμμισε στην τοποθέτηση του.

Ταυτόχρονα, όμως πολλοί επιστήμονες διαφωνούν και προτείνουν έναν τρίτο λόγο. Σύμφωνα με αυτούς, ένας νέος νοσεί από κορονοϊό μόνο όταν βρεθεί κοντά ή έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί κι έχει μεγάλη ποσότητα του ιού.

«Ένα άτομο με μεγάλες ποσότητες του ιού, έχει αυξημένες ποσότητες μετάδοσης σε άλλους», τονίζει η ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, Alison Sinclair.

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπενθυμίζει πως οι νέοι πλήττονται από την πανδημία που οφείλεται, η οποία έχει ήδη προκαλέσει θύματα ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

«Η ιδέα σύμφωνα με την οποία ο COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη. «Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας», επέμεινε ο Κλούγκε.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ενώ πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση. Ωστόσο, «εκείνοι που γερνάνε και η υγεία τους είναι καλή παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο», είπε ο Κλούγκε ο οποίος λέει πως «άνθρωποι άνω των 100 ετών (...) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για την COVID-19 στη συνέχεια ανέρρωσαν πλήρως».

Keywords
Τυχαία Θέματα