Φωτιά σε Εύβοια - Αρχαία Ολυμπία: Στάχτη δεκάδες σπίτια, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η πύρινη κόλαση καταπίνει περιουσίες σε Ηλεία κι Εύβοια. Μάχη να γλυτώσει η Αρχαία Ολυμπία.Τεράστια μέτωπα πύρινης λαίλαπας εξαπλώνονται ασταμάτητα σε Ηλεία και Εύβοια, με τον κρατικό μηχανισμό να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην Αρχαία Ολυμπία. ▶ ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στo iEidiseis: Στα δύο το…

Δείτε ακόμη ~ Χάος στην Ηλεία: Παλεύουν μόνοι τους οι πολίτες στο Πελόπιο - «Δεν υπάρχει κανείς»

Σχεδόν τίποτε δεν έμεινε όρθιο στην περιοχή. Τα πάντα

μετατράπηκαν σε στάχτη και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία και αποχώρησαν διά θαλάσσης, μέσω επιχείρησης που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Οχηματαγωγά πλοία και πέντε πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος πήγαν έγκαιρα στην ακτή και πήγαν τους πληγέντες σε ασφαλές μέρος.

Πάμπολλες περιουσίες έχουν ήδη χαθεί, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη, με τον ολέθριο εφιάλτη να παραμένει ανεξέλεγκτος. Στην πολύπαθη Εύβοια, η Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ τείνει να παραδοθεί στο ολέθριο σφυροκόπημα της πύρινης κολάσεως:

ΜΟΜΑΣΤΗΡΙ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ from iEidiseis on Vimeo.

Περιβαλλοντική διάλυση

Επιπροσθέτως, ολάκερα δάση έχει εξαϋλωθεί, ενώ μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και η πανίδα των παραπάνω τόπων, της οποίας μεγάλο κομμάτι αποτελεί πλέον παρελθόν απάνω σε μιαν απέραντη, καπνισμένη, νεκρή γη. Συμπολίτες μας κοιτούν με απόγνωση να χάνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, όσα έκτισαν μέσα σε δεκαετίες. Η οργή κι η αγανάκτησή τους, ξεχειλίζει.

Σίγουρο είναι πως οι τωρινές πληγές είναι άνευ προηγουμένου, όπως σίγουρο και το ευτύχημα πως δεν έχουμε χάσει ζωές - και αυτό είναι που αυτήν τη στιγμή μετρά πιότερο από οτιδήποτε άλλο. Στον αντίποδα, έχουν χαθεί πάρα πολλά ζώα, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν απολέσει το περιβάλλον τους.

Μάχη μες στο απόλυτο σκοτάδι

Η νύχτα, όμως, έχει κιόλας πέσει και η ανησυχία εντείνεται, μιας και το σκότος δεν επιτρέπει την επιχείρηση εναέριων μέσων, όπως του ρωσικού τιτάνα Beriev-200. Η μάχη με τις φλόγες θα είναι κατά εκατό τοις εκατό ολονύκτια και πάρα πολύ δύσκολη. Οι ήρωες αυτού του πολέμου αγωνίζονται λυσσαλέα και με αυταπάρνηση. Ο πύρινος εφιάλτης, για την ώρα, εξακολουθεί να είναι ολοζώντανος.

Εν τω μεταξύ, οι πυρόπληκτες περιοχές, μεταξύ αυτών η Αρχαία Ολυμπία, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα:

▶ Μεσσηνία: Νέο μήνυμα εκκένωσης από το 112

Keywords
Τυχαία Θέματα