Έβρος: Το θολό τοπίο και τα αναπάντητα ερωτήματα

Δεκάδες είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο. Η δήλωση Δένδια και η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

Περιπλέκεται αντί να ξεδιαλύνεται η υπόθεση στον Έβρο και όσα φαίνεται πως εκτυλίχθηκαν προ ημερών επί ελληνικού εδάφους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Για πρώτη φορά στην περιοχή Μελισσοκομείο που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Έβρου μπήκε η Τουρκική στρατοχωροφυλακή και παρέμεινε σε τμήμα του ελληνικού εδάφους τουλάχιστον μέχρι χθες.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο

της Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων της 23 Νοεμβρίου 1926 αυτό το τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και δεν επρόκειτο τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα για καμία αμφισβητούμενη περιοχή αλλά για ξεκάθαρο ελληνικό έδαφος. Την χειμερινή περίοδο το συγκεκριμένο σημείο γεμίζει από τα νερά του Έβρου ενώ το καλοκαίρι παρουσιάζει μια λασπώδη μορφή καθώς ο ποταμός υποχωρεί. Και εκεί οι Τούρκοι φαίνεται πως πάτησαν πόδι με τα τοπικά σάιτ αλλά και τα διεθνή μέσα να λένε ότι όχι μόνο έστησαν σκηνές, αλλά άλλαζαν και βάρδιες.

Οι τούρκοι κομάντος βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο αμφισβητώντας την ελληνικότητά του, αλλά και επιχειρώντας να εμποδίσουν την επέκταση του φράχτη που επιχειρεί η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, τόνιζαν αναλυτές στο iEidiseis.

Την ίδια στιγμή και μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή ανακοίνωση του κ. Δένδια περί fake news, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ξένη δύναμη επί ελληνικού εδάφους, προηγήθηκε διάβημα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία.

Το διάβημα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και οι διπλωματικές πηγές ενημέρωναν ότι έχει προκύψει ζήτημα σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Σημειώστε επίσης ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην ΕΡΑ έκανε λόγο για ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, «εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Υπουργός Άμυνας και ο Υφυπουργός και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και γενικά οι αξιωματικοί μας και τα στελέχη μας, είναι έμπειροι άνθρωποι ξέρετε. Δεν είναι θερμοκέφαλοι, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί με σοβαρότητα, με ευθύνη».

Τα ερωτήματα

Και εδω υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης, εκτός και αν δεν θέλουν κάποιοι να μαθαίνει την αλήθεια ο ελληνικος λαός.

-Τι ακριβώς συνέβη και πότε;

-Έιχαν στήσει σκηνές οι Τούρκοι και άλλαζαν ακόμη και βάρδιες;

-Στο σημείο υπήρχαν ελληνικές δυνάμεις και τι έκαναν; Έφυγαν μετά σχετική εντολή;

-Πώς είναι fake news όταν ο ίδιος ο υπουργός είχε μιλήσει για το συμβάν στην ΕΡΑ;

-Πώς ειναι fake news όταν με εντολή Δένδια έγινε διάβημα στην Τουρκία;

-Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των κρίσεων ή πάμε σε μια νέα γκρίζα περιοχή;

Σημειώνεται τέλος ότι νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο κ. Δένδιας μίλησε για ντροπή «να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη».

Προσθέτει ότι «οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες "πραγματοποίησαν μετρήσεις" εντός ελληνικού εδάφους». «Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση», σχολιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ που «συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Σχολιάζει πως «όταν δε μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

ΥΕΘΑ: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σημερινή του ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. « Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα