Δύο νέα συμπτώματα για τον κορονοϊό

Σε νέα συμπτώματα για τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. 

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για ύφεση της πανδημίας», υποστηρίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο νέα συμπτώματα για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε μιλώντας

στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha: «Έχουμε μια ενεργή φάση της πανδημίας με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων στις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Και στη γειτονιά μας έχουμε, στα Βαλκάνια».

Όπως είπε, πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς «έστω και μερικώς, μειώνεται το ιικό φορτίο, η βαρύτητα της νόσου».

Επεσήμανε ότι ο κορονοϊός είναι «μια συστηματική νόσος και συνεχώς προστίθενται νέα συμπτώματα, όπως η καταρροή και η ναυτία. Ενώ πριν από 4 μήνες μιλούσαμε για μια ίωση του αναπνευστικού, πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσο που επηρεάζει πολλά συστήματα».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, είναι 5-6 ημέρες, (εύρος 2 -14 ημέρες). Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Η κλινική εικόνα της νόσου περιλαμβάνει πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα, δύσπνοια, φαρυγγαλγία, καταβολή, ρίγη, μυαλγία, κεφαλαλγία, αοσμία και αγευσία. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών που χρήζουν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σε αναθεώρηση του καταλόγου με τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Η αναθεώρηση είναι η δεύτερη που γίνεται, αφού καθώς εξελίσσεται η πανδημία, οι γιατροί μαθαίνουν ολοένα περισσότερα για τον επικίνδυνο ιό που εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη.

Τα τρία αυτά νέα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το συνάχι ή η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), η ναυτία και η διάρροια.

Keywords
Τυχαία Θέματα