Δώρο Χριστουγέννων 2019: Νωρίτερα η πληρωμή

Νωρίτερα θα γίνει η πληρωμή για το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες το δώρο Χριστουγέννων σε περισσότερους από δυο εκατομμύρια μισθωτούς που απασχολήθηκαν ή και απασχολούνται το 2019 με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Η καταβολή του επιδόματος είναι απαραίτητο να γίνει σύμφωνα με το νόμο μέχρι την 21η

Δεκεμβρίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 01/05-31/12 κάθε έτους.

Φέτος 21/12 πέφτει Σάββατο οπότε η καταβολή του Δώρου πρέπει να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 20/12.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το Δώρο να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Η μη καταβολή του δώρου εμπρόθεσμα συνεπάγεται διαδικασία αυτοφώρου. Ο εργοδότης τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό του δώρου είναι το 8μηνο που ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου. Εφόσον ο μισθωτός έχει εργαστεί ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12 δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που ισούται με ένα ολόκληρο μικτό μισθό (για τους αμειβόμενους με μισθό) ή 25 ημερομίσθια (για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο), με προσαύξηση συντελεστή αδείας 0,04166.

Το δώρο υπόκειται σε παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών και φόρου.

Οι μισθωτοί που προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου ή απολύθηκαν – παραιτήθηκαν – έληξε η σύμβασή τους πριν την 31η Δεκεμβρίου δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως:

* 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δεν προσμετρώνται οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας, μεταξύ των οποίων και της απεργίας, καθώς και οι ημέρες αδείας άνευ αποδοχών, στρατεύσεως, γονικής αδείας, συνδικαλιστικής αδείας, ούτε το διάστημα της 6μηνης ειδικής αδείας που χορηγείται μετά από την άδεια λοχείας καθώς και οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες καταβλήθηκε επίδομα ασθένειας. Αντιθέτως, προσμετρούνται οι ημέρες δικαιολογημένης απουσίας, όπως είναι ο χρόνος αποχής των γυναικών προ και μετά τον τοκετό και το επί πλέον διάστημα που χορηγείται ως άδεια όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από το χρονικό σημείο που είχε πιθανολογηθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα