Δάνεια: Ποιοι δικαιούνται την τρίμηνη αναστολή των δόσεων

Ποιοι δικαιούνται την τρίμηνη αναστολή των δόσεων για τα δάνειά τους καιτι προβλέπεται για επαγγελματικά - επιχειρηματικά δάνεια νομικών προσώπων καθώς και το πως μπορεί κάποιος να πληρώσει τη δόση του δανείου του. Eξηγεί και αναλύει η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Αναστολή των δόσεων στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.  Δικαίωμα στην τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων στα δάνεια τους έχουν όλοι οι δανειολήπτες,

υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενήμεροι και όχι μόνο όσοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Η αναστολή της καταβολής των δόσεων αφορά και όλους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στη προστασία του νόμου Κατσέλη, του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς και του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος Απριλίου αν και αναμένεται πως θα παραταθεί.

Η δικηφόρος Αριάδνη Νούκα ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες μιλώντας στο Open το πρωί της Τρίτης.

Οι δικαιούχοι του Νόμου Κατσέλη

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ανακοίνωσε, ποιους δανειολήπτες αφορά η αναστολή των δόσεων του Νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες εξαγγελθείσες ρυθμίσεις (Α’ 75/30.3.2020) δεν αφορούν όλους τους δανειολήπτες, αλλά μόνον αυτούς που εντάσσονται στους προστατευόμενους ΚΑΔ.

Μέχρι στιγμής, η αναστολή της καταβολής των δόσεων του Νόμου Κατσέλη, πραγματοποιείται είτε στο πλαίσιο προσωρινής διαταγής ή της τελικής ρύθμισης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, δηλαδή για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2020.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, η νέα ρύθμιση της 30ής Μαρτίου 2020, αφορά:

- Οφειλέτες που υπέβαλαν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαρτίου 2019 μέχρι σήμερα και έχουν κριθεί επιλέξιμες από την πλατφόρμα, με ταυτόχρονη αναστολή της διακράτησης της άλλης ακίνητης περιουσίας του «επιλέξιμου» οφειλέτη για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

-Υποψήφιους φορείς που έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών κατά το Ν.4469 / 2017

-Οφειλέτες των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί

-Ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στους ήδη πληγέντες

Ταυτόχρονα, η ανωτέρω ρύθμιση αναστολής της καταβολής των δόσεων του Νόμου Κατσέλη, δεν αφορά δημόσιους υπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους.

Εξαιτίας λοιπόν των παραπάνω λόγων, η εφαρμογή της αναστολής αφορά ένα μέρος των πολιτών που θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 Ευρώ και τη μείωση της ενοικίασης πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης (για τις επιχειρήσεις που πλήττονται).

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα