Άδωνις στο iEidiseis: Έκανε λάθος η Γεννηματά βάζοντας στα ψηφοδέλτια τον Παπανδρέου και βγάζοντας τον Βενιζέλο

«Θέλω να εφαρμοστεί κατά γράμμα», δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης για το νόμο για τις διαδηλώσεις, ενώ θεωρεί απολύτως αδιανόητο να μην υπάρχει ενδελεχής δικαστικά έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για την

υπόθεση Καλογρίτσα. Γιατί επαναλαμβάνει τις θέσεις του για Τουλουπάκη και για πρώην υπουργό που εμπλέκεται σε παιδεραστία.

«Θεωρώ απολύτως αδιανόητο να μην γίνει ενδελεχής δικαστική έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αλλά και από την Εισαγγελία Διαφθοράς για όλη αυτή την ιστορία», δηλώνει με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αίσθηση δε επικρατεί η θέση του, η οποία όπως τονίζει είναι αυστηρά προσωπική και δεν συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, πως η Φώφη Γεννηματά έκανε λάθος στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του 2019, τοποθετώντας στα ψηφοδέλτια τον Γιώργο Παπανδρέου και απομακρύνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιμένει δε σε ερώτηση εάν θα στείλουν φυλακή κάποιον που παραβιάζει το νόμο σε σχετικές διατάξεις, πως ο νόμος για τις διαδηλώσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει στις θέσεις που έχει εκφράσει για φυλάκιση της κυρίας Τουλουπάκη και για τον παιδεραστή υπουργό, ενώ τονίζει πως οι προσωπικές και πολιτικές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό είναι άριστες.

Αν έχετε δίκιο για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, γιατί δεν προχωράτε στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου; Ο Αλέξης Τσίπρας σας προκαλεί…

Μα, από την ακροαματική διαδικασία στην Προκαταρκτική Επιτροπή δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα είχαν προκύψει ποινικές ευθύνες, παραδείγματος χάριν, αν έλεγε ο κύριος Παπαγγελόπουλος «Ό,τι έκανα το έκανα με εντολή του Αλέξη Τσίπρα». Τότε βεβαίως θα γινόταν διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να συγκαλύψουμε, ούτε να προστατεύσουμε κανέναν. Αλλά δεν θα πάμε και κάποιον στο Ειδικό Δικαστήριο χωρίς στοιχεία.

Άρα δεν έχει γίνει διεύρυνση του κατηγορητηρίου στον Αλέξη Τσίπρα, όχι για λόγους πολιτικής διαχείρισης αλλά γιατί δεν έχουν προκύψει στοιχεία ποινικής του εμπλοκής. Οι πολιτικές του ευθύνες προφανώς είναι δεδομένες.

Η υπόθεση Καλογρίτσα πού θα οδηγήσει κατά τη γνώμη σας;

Θεωρώ απολύτως αδιανόητο να μην γίνει ενδελεχής δικαστική έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αλλά και από την Εισαγγελία Διαφθοράς για όλη αυτή την ιστορία.

Έχουμε έκδοση εικονικών τιμολογίων τα οποία καταγγέλλονται στο δικαστήριο. Έχουμε μεταφορά χρημάτων από άλλη χώρα σε άλλη χώρα για να έρθουν στην Ελλάδα για άλλο σκοπό από αυτό για τον οποίο γράφονταν. Έχουμε παρέμβαση σε έναν δημόσιο διεθνή διαγωνισμό από τον αρμόδιο Υπουργό.

Όλα αυτά είναι ζητήματα αμιγώς ποινικά. Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες αλλά εδώ είναι και ποινικά ζητήματα μεγάλα.

Και με τον πρώην υπουργό που οι κοριοί της ΕΥΠ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν σε παιδεραστία;

Όταν κυκλοφορήσει το όνομά του -γιατί εγώ δεν το γνωρίζω, εκτός αν το γνωρίζετε εσείς- και μάθω ποιος είναι, σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι ο πρώτος που θα εισηγηθώ την απομάκρυνσή του από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε τέτοια ζητήματα. Είναι απολύτως ανήθικη αυτή η συμπεριφορά.

Όμως αυτό που είπα και προσπάθησαν να το διαστρεβλώσουν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι είναι ότι άλλο πράγμα είναι η ανήθικη, καταδικαστέα και παράνομη συμπεριφορά κάποιου στην ιδιωτική του ζωή και άλλο πράγμα είναι η ενέργεια ενός Υπουργού, ο οποίος εξυφαίνει ένα κυβερνητικό σχέδιο μέσα από την παρανομία.

Δεν είναι ίδιας τάξης μεγέθους ζητήματα. Και προφανώς η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει τις καταγγελίες Καλογρίτσα με τη διαρροή τώρα υποθέσεων του 2016 πέφτουν στο κενό.

Τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις πώς την κρίνετε πολιτικά; Κόβει, εκτιμάτε, τυχόν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πως είδατε τη διαφοροποίηση Παπανδρέου - Καστανίδη;

Ομολογώ ότι το ΚΙΝΑΛ ήρθε σε μία δύσκολη θέση. Όταν ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που φέρνει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή γιατί συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο ή γιατί η Νέα Δημοκρατία, όπως στην προκειμένη περίπτωση, κάνει δεκτές τις παρατηρήσεις του ΚΙΝΑΛ και άρα το ΚΙΝΑΛ σε αυτή την περίπτωση συνδιαμόρφωσε το νομοσχέδιο και συννομοθέτησε, τότε κατηγορείται ότι είναι οπαδός του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Όταν πηγαίνει αντίστροφα και καταψηφίζει τα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αυτή τη Βουλή, τότε κατηγορείται ότι γίνεται παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αδικούν και οι δύο αναγνώσεις το ΚΙΝΑΛ. Είναι ένας αυτόνομος πολιτικός οργανισμός που δικαιούται να έχει αυτόνομη άποψη.

Στο προκείμενο νομοσχέδιο δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ έχει στις τάξεις τον κύριο Καμίνη, ο οποίος ως Δήμαρχος Αθηναίων με την ομάδα του κύριου Αλιβιζάτου είχαν εισηγηθεί κατ’ ουσίαν τον παρόντα νόμο, θα ήταν πραγματικά πολιτικά εξαιρετικά οξύμωρο να καταψηφίσει. Ιδιαίτερα από την ώρα που οι παρατηρήσεις του έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση δεν θα είχε απολύτως καμία δικαιολογία.

Ως προς τη στάση του κυρίου Τσίπρα στο παρόν νομοσχέδιο νομίζω ήταν απολύτως φυσιολογική. Ο κύριος Τσίπρας είναι άλλωστε ο Πρωθυπουργός που είχε πει «Οι μολότοφ δεν είναι κακό πράγμα, αλλά να είσαι από την πλευρά που τις πετάνε και όχι από την πλευρά που τις δέχονται». Είναι λογικό ο άνθρωπος αυτός να υποστηρίζει και τις μολότοφ και τα σπασίματα και τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς και όλα. Του αρέσει το χάος. Κάποτε έλεγε ότι πιστεύει στη ρήση του Μάο: «Χάος, μια ωραία κατάσταση». Εμείς δεν θέλουμε χάος, θέλουμε τάξη.

Στο τελευταίο ερώτημά σας, έχει κάθε δικαίωμα ένας βουλευτής να εκφράζει την προσωπική του γνώμη. Όμως οφείλω να σας πω ότι έχω μία μεγάλη απορία. Η κυρία Γεννηματά επέλεξε προεκλογικά να θυσιάσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να τον απομακρύνει από το Κοινοβούλιο και αντίστροφα να δώσει θέση στο Κοινοβούλιο στον κύριο Γιώργο Παπανδρέου. Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήταν βουλευτής σήμερα εάν δεν τον έβαζε στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ η κυρία Γεννηματά. Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Καστανίδη.

«Η κυρία Γεννηματά επέλεξε προεκλογικά να θυσιάσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να τον απομακρύνει από το Κοινοβούλιο και αντίστροφα να δώσει θέση στο Κοινοβούλιο στον κύριο Γιώργο Παπανδρέου. Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήταν βουλευτής σήμερα εάν δεν τον έβαζε στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ η κυρία Γεννηματά. Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Καστανίδη»

Ο κύριος Βενιζέλος δεν έφερε ποτέ, όσο θυμάμαι, στη Βουλή καμία αντίρρηση και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα σε καμία πρόταση της κ. Γεννηματά. Αντιθέτως, ο κύριος Παπανδρέου από την πρώτη ημέρα που μπήκε στη Βουλή, τον παρακολουθώ συστηματικά από κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον, κάνει σταθερή, υπολογισμένη και προγραμματισμένη αντιπολίτευση στην κυρία Γεννηματά.

Πιστεύω ότι βλέποντάς τα όλα αυτά τώρα η κυρία Γεννηματά καταλαβαίνει ότι μάλλον έκανε κάποιο μεγάλο λάθος κατά την ώρα της καταρτίσεως των ψηφοδελτίων των εκλογών του 2019.

«Βλέποντάς τα όλα αυτά τώρα η κυρία Γεννηματά καταλαβαίνει ότι μάλλον έκανε κάποιο μεγάλο λάθος κατά την ώρα της καταρτίσεως των ψηφοδελτίων των εκλογών του 2019»

Για να μην μου πουν ότι εμπλέκομαι δηλώνω ότι η άποψη που εκφράζω είναι καθαρά προσωπική και έχει να κάνει με την αγάπη μου για την καθ’ αυτό πολιτική και την ανάγκη μου να σχολιάζω αυτά που βλέπω μπροστά μου. Και φυσικά δεν έχουν να κάνουν με το αξίωμα το οποίο κατέχω.

Ακόμα και στελέχη σας, πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες ότι το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν παραβιάσεις διατάξεων που προβλέπουν ποινή φυλάκισης (και δεν εννοώ τους υπαίτιους για βανδαλισμούς) τι θα πράξετε; Θα μπουν φυλακή;

Πράγματι, έχετε απόλυτο δίκιο. Από την ώρα που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, είναι τώρα ευθύνη της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί. Και θα κριθεί η Κυβέρνησή μας αν θα εφαρμοστεί ή όχι, και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Σας διαβεβαιώ στο μέτρο που με αφορά ότι θέλω να εφαρμοστεί κατά γράμμα.

«Από την ώρα που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, είναι τώρα ευθύνη της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί. Και θα κριθεί η Κυβέρνησή μας αν θα εφαρμοστεί ή όχι, και οι αρμόδιοι υπουργοί. Σας διαβεβαιώ στο μέτρο που με αφορά ότι θέλω να εφαρμοστεί κατά γράμμα»

 Ακούμε για μια ακόμα φορά είναι αλήθεια, πως οι σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό περνούν δυσκολίες- και έρχεται και ανασχηματισμός. Θα ήθελα το σχόλιό σας…

Το ακούτε μάλλον για εκατομμυριοστή φορά διότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, πια, που είμαι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τον ένα χρόνο που είμαι Υπουργός έχω διαβάσει εκατοντάδες φορές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα με κάνει κάνει Αντιπρόεδρο, ότι θα με βγάλει από Αντιπρόεδρο, ότι θα αλλάξει το καταστατικό του κόμματος για να βγω από Αντιπρόεδρος, ότι δεν μου μιλάει, ότι δεν θα με κάνει Υπουργό, ότι θα με βγάλει από Υπουργό, ότι θα σπάσει το Υπουργείο μου και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

Λοιπόν, έχω πει πολλές φορές ότι στη χώρα αυτή καταναλώνουμε περισσότερο παραπολιτική από πραγματική πολιτική και δεν χρειαζόμαστε παραπολιτική, χρειαζόμαστε πολιτική.

Οι σχέσεις μου με τον κύριο Πρωθυπουργό είναι άριστες, όσες εντολές μου έχει δώσει τις έχω εκτελέσει και πιστεύω ότι έκανα, αυτό τον ένα χρόνο, το καθήκον μου όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσα.

Φυσικά, ο κύριος Πρωθυπουργός έχει πάντα την απόλυτη, ακέραια και εν λευκώ ευθύνη να φτιάχνει την Κυβέρνησή του όπως εκείνος νομίζει. Οι προσωπικές μου και πολιτικές μου σχέσεις μαζί του παραμένουν εξαιρετικές.

«Φυσικά, ο κύριος Πρωθυπουργός έχει πάντα την απόλυτη, ακέραια και εν λευκώ ευθύνη να φτιάχνει την Κυβέρνησή του όπως εκείνος νομίζει. Οι προσωπικές μου και πολιτικές μου σχέσεις μαζί του παραμένουν εξαιρετικές»

Επιμένετε στη δήλωσή σας ότι η κυρία Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή; Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτησή σας…

Εγώ δεν είπα ότι η κυρία Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή γενικώς και αορίστως. Άλλωστε εγώ δεν βάζω κανέναν φυλακή ούτε βγάζω κανέναν από τη φυλακή. Εγώ είμαι βουλευτής και υπουργός και όχι δικαστής. Είπα, όμως, ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι έχω ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα της Ελλάδος όπως όλοι οι βουλευτές, όλοι οι δικαστές και όλοι οι εισαγγελείς.

Η κυρία Τουλουπάκη κατά την άσκηση διώξεως στον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας παραβίασε το άρθρο 86 του Συντάγματος. Και σύμφωνα με την απολογία της στους κυρίους Ζαχαρή και Σοφουλάκη, που διαβιβάστηκε στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής εγνώριζε, την ώρα που το έκανε, ότι παραβίαζε το Σύνταγμα. Δηλαδή δεν είχαμε ούτε καν αμέλεια, ούτε λελογισμένη πλάνη αλλά δόλο και κατάχρηση της εξουσίας. Ασφαλώς αυτά είναι βαριά ποινικά αδικήματα για τα οποία πιστεύω ότι κάποια στιγμή η ελληνική δικαιοσύνη θα τιμωρήσει όσους τα έπραξαν.

Αυτό είπα και όχι παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Μίλησα για μία συγκεκριμένη παράνομη πράξη και αναμένω, ως βουλευτής του Κοινοβουλίου που υπερασπίζομαι το Σύνταγμα να δω την υπεράσπιση του Συντάγματος.

Τώρα, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η χιλιοστή φορά που ζητά την παραίτησή μου. Κάθε δεύτερη μέρα που βλέπω την Αυγή είτε στο πρωτοσέλιδο, είτε στο οπισθόφυλλο είτε κάπου στις εσωτερικές σελίδες, ζητάει να παραιτηθώ. Όλα αυτά τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτησή μου η πολιτική μου σταδιοδρομία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Τους ευχαριστώ.

«Όλα αυτά τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτησή μου η πολιτική μου σταδιοδρομία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Τους ευχαριστώ»

Με τις τράπεζες τι γίνεται κ. υπουργέ; Δεν μπορεί να πιεστούν να είναι περισσότερο εντάξει στις υποχρεώσεις τους;

Η πίεση η δική μου και του κυρίου Σταϊκούρα προς τις τράπεζες είναι ασταμάτητη και συνεχής. Ο ρυθμός, για να είμαστε δίκαιοι, και οι εγκρίσεις των δανείων -και συμβασιοποιήσεως και εκταμιεύσεως- είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι πριν την κρίση.

Όμως, δυστυχώς, είναι τόσο μεγάλη η κρίση που αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει οι τράπεζες να τρέξουν ακόμα περισσότερο.

Keywords
ψηφοδελτια, παπανδρεου, βενιζελος, αδωνις, λαθος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδωνις γεωργιαδης, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, γιώργος παπανδρέου, διαδηλωσεις, τσιπρας, ελλαδα, αμιγώς, ευπ, νέα, συριζα, ψηφοφορία, βουλη, οφείλω, υπουργοι, συνταγμα, τραπεζες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, μετρο, ομαδα διας, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, σχεδιο αθηνα, γιωργος αγγελοπουλος, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αυγη, γνωμη, δημοκρατια, εν λευκω, ευπ, ζαχαρη, πιεση, ρυθμος, ωρα, αγαπη, αρθρο, αμιγώς, ανθρωπος, αμφιβολιες, γινει, γινεται, γιώργος παπανδρέου, γραμμα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δικη, δωσει, δολο, υπαρχει, ενεργεια, ερευνα, ερχεται, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδιο, η δικη, υποθεση, ισχυει, κυβερνηση, κυρια, μαο, μητσοτακης, μολοτοφ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ομαδα, παντα, ονομα, οξυμωρο, οφείλω, παμε, πιστη, ρηση, σελιδες, σχεδιο, φυλακη, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χαος, ψηφοφορία, δικαιωμα, δικιο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, θελω να, θεσεις, βεβαιως, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα