Τζο Μπάιντεν : Τα επόμενα βήματα μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου

15:12 8/11/2020 - Πηγή: To10.gr

O Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων να «κλειδώνουν» το αποτέλεσμα. Τι θα γίνει όμως από εδώ και πέρα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να ορκιστεί;

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μετακομίσει απευθείας στον Λευκό Οίκο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα.

Όπως αναφέρει το BBC, το οποίο δίνει απαντήσει σε βασικά ερωτήματα, συνήθως πρόκειται μια ομαλή διαδικασία,

αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν επιπλοκές λόγω των πιθανών δικαστικών προσφυγών του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ.

Πότε θα γίνει ο Μπάιντεν πρόεδρος;

Είναι γραμμένο στο αμερικανικό Σύνταγμα ότι η νέα θητεία ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει με την τελετή της ορκωμοσίας, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο νέος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος ορκίζονται ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οπότε, ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις θα ορκιστούν στις 20 Ιανουαρίου του 2021.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα. Αν ο εν ενεργεία πρόεδρος πεθάνει ή παραιτηθεί, ο αντιπρόεδρος ορκίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Τι είναι η προεδρική μετάβαση;

Είναι η περίοδος από το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι την έναρξη της νέας προεδρικής θητείας στις 20 Ιανουαρίου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος συγκροτεί την ομάδα αυτή, που προετοιμάζει την ανάληψη εξουσίας αμέσως μετά την ορκωμοσία.

Θα επιλέξει τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τα υπουργεία, θα συζητήσει τις πολιτικές προτεραιότητες και θα προετοιμαστεί να κυβερνήσει. Μέλη της ομάδας πηγαίνουν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για ζητήματα, όπως επικείμενες προθεσμίες, προϋπολογισμοί και ποιος κάνει τι.

Η ομάδα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για εκείνους που θα αναλάβουν και είναι διαθέσιμοι για να προσφέρουν βοήθεια και μετά την ορκωμοσία. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να παραμείνουν μέλη της διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το BBC, o Μπάιντεν συγκροτούσε την ομάδα μετάβασης για μήνες και συγκέντρωσε πόρους για τη χρηματοδότησή της.

Ποιες λέξεις θα ακούσουμε αρκετές φορές

Εκλεγμένος πρόεδρος: Έτσι αποκαλείται ένας υποψήφιος που έχει κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμη πρόεδρος.

Υπουργικό Συμβούλιο: Σύντομα ο Μπάιντεν θα αρχίσει να ανακοινώνει ποιοι θα συμπεριληφθούν στο συμβούλιο. Σε αυτό περιλαμβάνει τους επικεφαλής σε όλα τα σημαντικά υπουργεία και τις υπηρεσίες.

Ακρόαση έγκρισης: Πολλές από τις κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, για τις οποίες επιλέξει τα πρόσωπα ο πρόεδρος, απαιτείται έγκριση από τη Γερουσία. Όσους επιλέξει ο Μπάιντεν θα περάσουν από ακρόαση επιτροπών της Γερουσίας και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη.

Celtic: Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα έχει αυξημένη προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία και η κωδική ονομασία του είναι Celtic. Αυτά τα ονόματα επιλέγονται από τον υποψήφιο.

Θα υπάρξουν νομικές προσφυγές;

Είναι σχεδόν σίγουρο. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα προσφύγει για «όλες τις πολιτείες που πήρε πρόσφατα ο Μπάιντεν», καταγγέλλοντας απάτη, χωρίς πάντως να δώσει αποδείξεις. Μάλιστα, στο δικαστικό αυτό αγώνα αναφέρεται πως θα ηγηθούν κορυφαίοι δικηγόροι.

Οι προσπάθειές τους θα ξεκινήσουν στα δικαστήρια των πολιτειών αλλά θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, ειδικοί επί των νομικών έχουν σχολιάσει ότι οι μηνύσεις αυτές είναι απίθανο να επιτύχουν αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος.

Επίσης, αναμένεται επανακαταμέτρηση ψήφων σε κάποιες πολιτείες, που έχει ζητήσει το επιτελείο Τραμπ, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν αποδεχτεί την ήττα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι θα προσβάλλει τα αποτελέσματα. Αν οι προσπάθειές του είναι ανεπιτυχείς, θα αυξηθεί η πίεση για να αναγνωρίσει δημόσια την ήττα. Πρέπει να το κάνει όμως;

Το τηλεφώνημα αποδοχής της ήττας, από αυτόν ηττημένο προς τον νικητή, είναι μια παράδοση που τηρείται στην αμερικανική πολιτική. Δεν είναι όμως κάτι υποχρεωτικό.

Για παράδειγμα, το 2018 η Δημοκρατική υποψήφια κυβερνήτης Στέισι Άμπραμς υποστήριξε ότι έγινε εκλογική απάτη και εκφοβισμός και ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα της από τον Μπράιαν Κεμπ, τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της.

Παρότι δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την ήττα, ούτε καν να πάει στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει κάποιες νομικές υποχρεώσεις. Πρέπει να εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή του να κάνει τις προετοιμασίες για να αναλάβει η ομάδα του Μπάιντεν. Αυτό είναι κάτι που, σύμφωνα με αξιωματούχους της ομάδας του, έχει ήδη κάνει.

Τι θα κάνει η Καμάλα Χάρις;

Η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα που θα γίνει αντιπρόεδρος, θα διορίσει το δικό της επιτελείο και θα μάθει περισσότερα για τη δουλειά από την προηγούμενη διοίκηση.

Οι αντιπρόεδροι εργάζονται στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά δεν μένουν εκεί. Παραδοσιακά, ζουν στον οικισμό του Παρατηρητηρίου του Ναυτικού, που απέχει περίπου 10 λεπτά από τον Λευκό Οίκο οδικώς. 

Πώς είναι να μετακομίζεις στον Λευκό Οίκο;

Καλύτερα σήμερα από ότι το 1800, όταν το πρώτο προεδρικό ζεύγος, Τζον και Άμπιγκεϊλ Άνταμς εγκαταστάθηκαν, ενώ το κτίριο δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.

Πάντως, αναμένεται ότι ο νέος πρόεδρος και η οικογένειά του θα πρέπει να αλλάξουν τη διακόσμηση ή τα έπιπλα, λόγω της φυσιολογικής φθοράς, γι’ αυτό και το Κογκρέσο έχει ειδικό κονδύλι.

Το κτίριο διαθέτει 132 δωμάτια και 35 μπάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα