Το οικοδόμημα της Euroleague τρίζει, ο covid περικυκλώνει τη διοργάνωση

Κάπου 25 εκατ ευρώ το μπάτζετ της Ζενίτ. Της πρώτης ομάδας της Ευρωλίγκας που πιθανότατα θα δει την βαθμολογία της να αλλάζει όχι γιατί είχε απουσίες ελέω covid αλλά γιατί δεν έχει την δυνατότητα ούτε να ταξιδέψει για να αγωνιστεί. Βλέπετε, δεν έφταναν όλα τα άλλα, ήθελε και διαβολοβδομάδες ο Τζόρντι Μπερτομέου στην φετινή «ειδικών συνθηκών» Euroleague που οι περισσότεροι θεωρούν θαύμα να τελειώσει κανονικά. Και οι Ρώσοι την πάτησαν την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Η ομάδα του Πασκουάλ λοιπόν ξεκίνησε με 2-0 στη διοργάνωση.

Είναι πολύ πιθανό όμως να βρεθεί άμεσα στο 2-2. Δεν μπαίνουν στο αεροπλάνο για τα δύο ματς στην Ισπανία (με Μπασκόνια αύριο και Βαλένθια την Πέμπτη). Έχουν δέκα-τρία κρούσματα covid, ανάμεσα τους και ο ίδιος ο Πασκουάλ. Μόλις έξι διαθέσιμους παίκτες. Τι να πάνε να κάνουν;

«Σίγουρα θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τον μίνιμουμ αριθμό των οκτώ παικτών που απαιτούνται προσθέτοντας αθλητές από την εφηβική ομάδα όμως θεωρώ ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχάς, κάθε μέρα έχουμε νέα κρούσματα και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα. Επίσης, αν βρεθεί θετικό κρούσμα της Ζενίτ κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει στην Ισπανία για δυο εβδομάδες. Κάθε μέλος της ομάδας μας είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα αποτέλεσμα» εξήγησε ο Αλεξάντερ Τσέρκοβνι, γενικός διευθυντής του κλαμπ.

Η διοργανώτρια αρχή δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν η Ζενίτ θα μηδενιστεί στα δύο ματς ή αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της για αναβολή. Πολλοί εκτιμούν ότι ο ισχυρός «χορηγός» που είναι πλέον και «χορηγός» της διοργάνωσης θα παίξει ρόλο σε αυτή την απόφαση. Μεταξύ μας όμως δεν έχει καμία σημασία. Το σύστημα διεξαγωγής μπάζει από παντού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Euroleague ασχολήθηκε μόνο με το «πως» θα γίνει το εναρκτήριο τζάμπολ. Όχι με το πώς η διοργάνωση θα διατηρήσει την αξιοπιστία της, ούτε με τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι στη Λιόν για το αυριανό ματς με τη Βιλερμπάν. Οι Γάλλοι έχουν με τη σειρά τους έξι κρούσματα στην ομάδα τους. Και εκεί η διεξαγωγή θα κριθεί στο νήμα. Οι Πράσινοι τη Πέμπτη αγωνίζονται στη Βαρκελώνη. Για να φτάσουν εκεί θα πρέπει να πάνε οδικώς από το Λιόν στο Παρίσι. Να πάρουν αεροπλάνο για το Άμστερνταμ. Και από εκεί να πάνε στην Καταλονία. Η Euroleague έχει χορηγό μεγάλη αεροπορική εταιρία. Κανείς δεν σκέφτηκε να εξασφαλίσει κάποιες πτήσεις τσάρτερ για τις ομάδες; Κανείς δεν έχει καταλάβει πως όσο περισσότερο ταξιδεύεις αυτόν τον καιρό τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες να συναντηθείς με τον covid;

Το παράδειγμα του Παναθηναϊκού είναι τυχαίο. Ο Ολυμπιακός παίζει Τετάρτη με την Αρμάνι. Τα τρία θετικά δείγματα της Βιλερμπάν προέκυψαν έπειτα από το ματς των Γάλλων στο Μιλάνο. Η αλυσίδα είναι μια. Οι κρίκοι αλλάζουν.

Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει φέτος η Euroleague με πιθανότητες να ολοκληρωθεί ήταν να αλλάξει το format. Να γίνουν κάποιοι όμιλοι με κριτήρια γεωγραφικά ώστε οι ομάδες να αποφύγουν τα πολλά ταξίδια. Να μειωθεί ο αριθμός των ματς. Να κλείσει η σεζόν όχι με πλει-οφ αλλά με μια «8άδα» που θα έλυνε τους λογαριασμούς της σε κάποια «φούσκα». Αυτός ο τρόπος θα κόστιζε σε έσοδα και χορηγούς. Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν τον έβαλε καν στο τραπέζι. Οι ομάδες που φέτος πήραν κάτι παραπάνω από τη διοργανώτρια έσπευσαν να βάλουν την υπογραφή τους στη τρέχουσα συμφωνία. Θα λέγαμε ας «πρόσεχαν» αν το θέμα δεν αφορούσε στην υγεία των αθλητών και των μελών του εκάστοτε κλαμπ.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του covid είναι ενιαίο. Δεν είναι όμως και το μέγεθος του. Οι εθνικές κυβερνήσεις σε Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ισραήλ κλπ δεν έχουν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης. Το που μπορεί να βγάλει αυτή η ιστορία δεν το γνωρίζει κανείς. Νιώθει όμως πλέον τον κίνδυνο. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Ίσως η Euroleague να είναι αυτή τη στιγμή η πιο ταλαιπωρημένη από τον covid αθλητική διοργάνωση της Ευρώπης. Ένα επικίνδυνο προνόμιο που ίσως συμβαίνει τυχαία, ίσως είναι αποτέλεσμα της ελαφρότητας με την οποία αντιμετώπισε την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα