«Τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000…» – Καμπανάκι από Γαργαλιάνο

13:44 1/11/2020 - Πηγή: To10.gr

O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Οπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή

του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε,  τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Σε περίπτωση που με τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν καταφέρουμε να ανασχέσουμε την πανδημία, τότε θα χρειαστεί να πάμε σε γενικό lockdown, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό.

Σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είπε ότι σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας οι ΜΕΘ έχουν καλυφθεί σε υψηλό ποσοστό ενώ για την Αττική είπε πως αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, μπορεί από το 60-65% που βρίσκεται στην παρούσα φάση η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να φθάσουμε την επόμενη εβδομάδα στο 80%.

Keywords
Τυχαία Θέματα