Πώς το Twitch έγινε η καλύτερη εναλλακτική παρακολούθησης αθλημάτων

18:45 29/5/2020 - Πηγή: To10.gr

Ενώ η τηλεόραση για πολλές δεκαετίες αποτελούσε σχεδόν το αποκλειστικό μέσο παρακολούθησης αθλημάτων και γενικότερα ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου, το διαδίκτυο αποτελεί πλέον μία ισχυρή εναλλακτική λύση. Μέρα με την ημέρα γίνεται και πιο δημοφιλής, ενώ στον συγκεκριμένο τομέα το Twitch, με τις απευθείας μεταδόσεις φαίνεται να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Twitch ξεκίνησε πριν από λίγα

χρόνια και η ανάπτυξή του ήταν αλματώδης. Στηρίχθηκε περισσότερο στις μεταδόσεις χρηστών στις οποίες έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και μετέφεραν μέσω διαδικτύου την εμπειρία τους αυτή. Με την έλευση των e-sports, τα βιντεοπαιχνίδια έγιναν σταδιακά πιο ανταγωνιστικά. Πλέον, υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες και μεγάλες διοργανώσεις εκατομμυρίων, τις οποίες το Twitch καλύπτει, όπως αντίστοιχα η τηλεόραση τις αθλητικές διοργανώσεις.

Η παρακολούθηση των e-sports εξελίσσεται παρόμοια με εκείνη των κλασικών αθλημάτων μέσω του τηλεοπτικού δείκτη. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 δεν υπήρχαν επιλογές για να παρακολουθήσει κανείς κάποια μετάδοση διοργανώσεων βιντεοπαιχνιδιών. Τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο, και κυρίως από το 2010 και μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς. Το Twitch ακολούθησε απότην πρώτη στιγμή αυτή την τάση και επωφελήθηκε στο μέγιστο, μαζί και με άλλες πλατφόρμες όπως είναι για παράδειγμα το γνωστό σε όλους YouTube.

Το Twitch γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μέρα με την ημέρα. Tα ρεκόρ παρακολούθησης των streamers δεν διαρκούν πολύ. Πριν από λίγες μόλις ημέρες, στις 19 Μαΐου, ο επαγγελματίας Lex Veldhuis έσπασε το ρεκόρ streaming σε παιχνίδια με τράπουλα με 58.500 ταυτόχρονες θεάσεις του βίντεο, ενώ μία περίπου εβδομάδα αργότερα ο Ουαλός streamer Reecesy έσπασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχούς μετάδοση στο Τwitch με οκτώ συνεχόμενες ημέρες μετάδοσης. Ωστόσο τα ρεκόρ αυτά και πολλά άλλα δεν πρόκειται να διαρκέσουν πολύ, καθώς εκατομμύρια streamers και ακόμη περισσότερα εκατομμύρια θεατών παρακολουθούν το περιεχόμενο της πλατφόρμας καθημερινά, είτε πρόκειται για αθλητικά παιχνίδια, είτε για κάθε είδους άλλο βιντεοπαιχνίδι.

Επαγγελματίες στα γήπεδα και στη μικρή οθόνη

Αθλητικά παιχνίδια όπως είναι το FIFA 2020 και το NBA Live προβάλλονται μέσω του Twitch σε καθημερινή βάση. H τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που υπάρχουν άτομα που ενδεχομένως αργούν να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται για κάποιον πραγματικό αθλητικό αγώνα. Μεγάλες διοργανώσεις και πρωταθλήματα διεξάγονται συνεχώς σε αυτά τα παιχνίδια και σε πολλά ακόμη, με τη συμμετοχή μάλιστα και ελληνικών ομάδων.

Μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι της χώρας, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Άρης διαθέτουν στα ερασιτεχνικά τους τμήματα ομάδες e-sports που ασχολούνται με τα παιχνίδια αυτά σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Αυτό ξεκίνησε πριν από λίγα μόλις χρόνια και φαίνεται πως σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές ομάδες και γνωστοί σύλλογοι. Πήραμε άλλωστε και μια πρώτη δόση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει πριν από λίγο καιρό και τηλεοπτικά μέσω της Nova.

Το γεγονός πως με τις μεταδόσεις του Twitch ασχολούνται τόσο γνωστές προσωπικότητες και αθλητές αποτελεί ένα ακόμη μυστικό της επιτυχίας του. Μεγάλοι ποδοσφαιριστές και αθλητές του μπάσκετ, της Formula 1 κι άλλων αθλημάτων είναι επίσης streamers στο Twitch και παίζουν τα παιχνίδια στα οποία έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε στους φυσικούς αγωνιστικούς χώρους, αλλά και άλλα μη αθλητικά παιχνίδια τα οποία τους αρέσουν.

Ανάμεσα σε γνωστούς αστέρες των αθλημάτων που διαθέτουν ενεργούς λογαριασμούς Twitch είναι ο πρωταθλητής του UFC Demetrious Johnson, οι μπασκετμπολίστες Karl-Anthony Towns, Luka Doncic, Andre Drummond, Gordon Hayward, Lance Stefansson και οι παλαιστές του WWE Xavier Woods, Samoa Joe. Φυσικά εάν θέλουμε να μιλήσουμε για τα πιο δημοφιλές ποδόσφαιρο, έχουμε κορυφαία ονόματα όπως οι Mesut Ozil, Dele Alli, Kevin De Bruyne, Zlatan Ibrahimovic, Neymar και πολλούς ακόμη αστέρες της στρογγυλής θεάς.

Ένα ακόμη «ισχυρό» όνομα του χώρου είναι ο πιλότος της Ferrari στη Formula 1, Charles Leclerc, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα εκπληκτικό συμβάν, οδηγώντας μέσω του υπολογιστή του από το σπίτι και μεταδίδοντας το παιχνίδι αυτό μέσω Twitch. Όσο εκείνος ήταν απορροφημένος στο παιχνίδι, η σύντροφος του τον επισκέφθηκε στο σπίτι, αλλά όσο κι αν συνέχιζε να χτυπά το κουδούνι και να παίρνει τηλέφωνο, δεν μπορούσε να μιλήσει με τον αγαπημένο της και να τον κάνει να της ανοίξει την πόρτα. Αυτό που έκανε τελικά ήταν να πραγματοποιήσει συνδρομή στο Twitch και να στείλει μήνυμα μέσω της πλατφόρμας στον Leclerc προκειμένου να της ανοίξει την πόρτα, κάτι που τελικά έγινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα