Ποια είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος…

17:21 24/1/2020 - Πηγή: To10.gr

Ξεκινάμε με μία σημείωση, για όσους το ξεχνούν: Ο Ολυμπιακός παραμένει μόνος πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα. Παραμένει μόνος πρώτος, παρά τα όσα ανεπανάληπτα έχουν γίνει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Παραμένει μόνος πρώτος, σε πείσμα του συστήματος. Διότι το ποδόσφαιρο -έως τώρα, τουλάχιστον- νικάει κατά κράτος το παρασκήνιο.

Το παρασκήνιο, που αποτελεί την κραταιά δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ίδιο παρασκήνιο που προσφέρει νίκες, βαθμούς, ακόμη και τίτλους στους εκλεκτούς του. Το ίδιο παρασκήνιο

που αποφασίζει ότι διαιτητές-κομάντο, αποδεδειγμένα, με βαριές πράξεις να τους ακολουθούν, συνεχίζουν να σφυρίζουν κανονικά. Νιώθοντας άνετοι με την ασφάλεια που τους προσφέρει το σύστημα. «Κάνε όσα λάθη μπορείς, κόντρα σε αυτούς που «πρέπει» και μη σε νοιάζει τίποτα», είναι το μήνυμα. Και δεν τους νοιάζει…

Οσα είπε ο Αλέξης Κούγιας ενώπιον της Steering Committee και ενώπιον των εγχώριων ποδοσφαιρικών, δικαστικών, κρατικών παραγόντων, φαίνεται ότι αποτελούν μια φωτογραφία του παρασκηνίου. Είναι μια φωτογραφία της κατάστασης. Μιας κατάστασης που θέλει την ΚΕΔ να βγάζει… εσπευσμένα ανακοίνωση μετά το Λαμία-ΠΑΟΚ, για να μας πει ότι «έγινε κανονικά χρήση του VAR». Την ίδια ώρα, που ο τηλεοπτικός φακός και οι άνθρωποι της Λαμίας, έμαθαν (την ώρα της επίτευξης του γκολ) ότι δεν υπήρχε VAR.

Ο ρεαλισμός είναι η μόνη σωστή προσέγγιση, για να αντιμετωπίσει κάποιος όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ρεαλιστικά, λοιπόν, εάν το κράτος και οι υπερεθνικές ομοσπονδίες δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τα μείζονα προβλήματα και να απαγκιστρώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις εξαρτήσεις, τίποτε δεν θα αλλάξει. Και αυτοί που «μαγειρεύουν» αποτελέσματα, βαθμολογίες, πρωταθλήματα, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η «κονόμα» θα συνεχιστεί. Η αξιοπιστία του πρωταθλήματος θα τρυπήσει τον πάτο του βαρελιού.

Φέτος, όμως, υπάρχει μια επουσιώδης διαφορά. Ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα. Πολύ καλή ομάδα. Καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Συχνά καλύτερη ακόμη και από τους διαιτητές που βρίσκει απέναντί του. Με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και κανείς να μην τον αμφισβητεί. Ούτε καν ο ΠΑΟΚ, που έχει τη διάθεση και τη ροπή να «πουλάει τρέλα».

Η παραποίηση της βαθμολογίας από τα διαιτητικά σφάλματα είναι εντυπωσιακή, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι τόσο εμφανής, που τα πράγματα ισορροπούνται. Τουλάχιστον ως προς τον κάτοχο της κορυφής. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που το σύστημα έχει εκτραχυνθεί. Και εάν ο Ολυμπιακός ήταν λίγο πιο τυχερός ή είχε το μίνιμουμ αυτού που δικαιούνταν σε κάποιους από τους αγώνες που έχασε βαθμούς, η εικόνα της βαθμολογίας θα ήταν τελείως διαφορετική. Και η διαφορά πολύ μεγαλύτερη. Διότι Ο ΠΑΟΚ, ακόμη και στο παιχνίδι του Γεώργιος Καραϊσκάκης, με μια διαιτησία βγαλμένη από τα ομορφότερα όνειρα του Σαββίδη, με 1/2 πέναλτι και παρότι προηγήθηκε, γλίτωσε κατά τύχη.

Τελικά, σε ποιο επίπεδο να κάνουμε την κουβέντα για το ελληνικό ποδόσφαίρο; Με ποιο αντικείμενο να ασχοληθούμε;

Στο θέμα της διαιτησίας, όπου κατά τον ΠΑΟΚ είναι όλα καλά, δεν σηκώνει κουβέντα ο Δικέφαλος. Αλλωστε, το είπε και ο αμισθί Κάκος στο Open, πως η διαιτησία κάνει άλματα προόδου.

Να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο; Ο ΠΑΟΚ ξαφνικά έχει αποφασίσει να μην μιλάμε ούτε για αυτό. Καθώς τα κουκιά δεν βγαίνουν, επειδή το σύνολο του Αμπελ Φερέιρα δεν ακολουθεί την εξαιρετική απόδοση των ρέφερι. Δυσκολεύεται φανερά να πιάσει ανάλογα υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Μέχρι πρόσφατα, ο ΠΑΟΚ δεν είχε νικήσει ούτε σε ένα ντέρμπι φέτος. Και δεν θα είχε νικήσει εάν δεν είχε γίνει αλλοίωση αποτελέσματος στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Εκεί όπου ο αμισθί Κάκος ενημέρωσε το πανελλήνιο ότι δε υπήρχε επιθετικό φάουλ (Σφιντέρσκι – Βράνιες), επειδή ο αμυνόμενος δεν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή…

Ο Ολυμπιακός, παρότι είχε σε όλο τον πρώτο γύρο το βαρύ φορτίου του Champions League, έμεινε στην κορυφή και συνέχισε να δείχνει την προσήλωση, την ποιότητα και το επίπεδό του. Στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 42 γκολ και έχει δεχθεί 8, έχοντας ταυτόχρονα την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη, έχει επίσης 42 γκολ, αλλά έχει δεχθεί 18, ενώ σε ολόκληρο το περσινό πρωτάθλημα είχε δεχθεί 14! Και γενικώς, δυσκολεύεται. Πολύ.

Με αποτέλεσμα τα περί ποδοσφαίρου να μένουν στην άκρη. Και να αναζητείται νέο αφήγημα. Κάτι θα βρεθεί πάλι για να παιχτεί το επικοινωνιακό παιχνίδι. Αλλά η ουσία δεν θα αλλάξει. Οσο θα μιλάμε για ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός θα είναι από πάνω. Στα υπόλοιπα; Ο ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος…

Keywords
Τυχαία Θέματα