Παράταση της αγωνιστικής σεζόν μέχρι τον Ιούλιο για να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις!

23:56 26/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη έβαλε «λούκετο» στις εγχώριες διοργανώσεις και πλέον ουδείς γνωρίζει πότε, πως και αν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα.

Ο Covid-19 έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε όλη την Γηραιά Ηπειρο και έχει βάλει στον «πάγο» τον αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών λιγκών με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στα εθνικά πρωταθλήματα και τις εγχώριες διοργανώσεις.

Οι παράγοντες

του ποδοσφαίρου ανέλυσαν τα δεδομένα και προσπάθησαν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ηταν περισσότερο μια φιλολογική συζήτηση. Μια αναγνωριστική κουβέντα για το πως και κατά πόσο μπορούν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Τη δεδομένη στιγμή, όπως είναι η κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Πότε θα σταματήσει η πανδημία και ποια θα είναι η εξέλιξη του Covid-19.

Στη συζήτηση που έγινε, πάντως, υπήρξε μια ταύτιση απόψεων ανάμεσα στους παράγοντες του ποδοσφαίρου, με τους περισσότερους να τονίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή φαντάζει απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί οι διοργανώσεις μέχρι τις 30/6. Γι’ αυτό το λόγο έπεσε στο τραπέζι να παραταθεί η αγωνιστική σεζόν έως τα τέλη Ιουλίου. Ενα μήνα μετά.

Το θέμα ωστόσο που προκύπτει είναι πως θα παραταθούν τα συμβόλαια που λήγουν στις 30/6. Να βρεθεί ο νομικός τρόπος που θα γίνει αυτό και άλλα διαδικαστικά θέματα, που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επιμήκυνση της αγωνιστικής σεζόν.

Το επιμύθιο της τηλεδιάσκεψης είναι ότι άπαντες θέλουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Να μην διακοπεί κανένα πρωτάθλημα. Γι’ αυτο λόγο λίγκες ψάχνουν έναν κεντρικό τρόπο που θα τους αφορά όλους.

Όπως, μάλιστα, ειπώθηκε στην σημερινή τηλεδιάσκεψη: «Παγκόσμια η κρίση, παγκόσμια πρέπει να είναι και η λύση». Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να μια και έξω. Με μια ευρωπαϊκή ρύθμιση, καθώς η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σε κάθε πρωτάθλημα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν απομένουν σε όλα τα πρωταθλήματα οι ίδιες αγωνιστικές. Στην Ελλάδα έχουν απομείνει δέκα αγωνιστικές για να ολοκληρωθούν τα πλέι οφ και να έχουμε πρωταθλητή, συν δύο αγωνιστικές κυπέλλου.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα συμβεί με την επόμενη σεζόν. Πότε θα ξεκινήσει στο κάθε πρωτάθλημα και τι θα γίνει με τα προκριματικά των διεθνών διοργανώσεων. Επεξεργάζονται παράλληλα και άλλα θέματα, όπως το πώς θα εφαρμοστεί η αδειοδότηση, αλλά και το financial fair play.

Το κεντρικό σύνθημα της τηλεδιάσκεψης ωστόσο είναι ξεκάθαρο. Να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, όπου θα αξιολογηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως να παρθούν κάποιες αποφάσεις για το μέλλον.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι στον ΚΑΠ του ελληνικού ποδοσφαίρου προβλέπεται και ο… Ιούλιος! Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 6 (παράγραφος 2) του ΚΑΠ, το οποίο τιτλοφορείται «Αγωνιστική περίοδος», προβλέπεται η παράταση της αγωνιστικής περιόδου και η ολοκλήρωση των διοργανώσεων ως τις 10 Ιουλίου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Σούπερ Λίγκα μπορεί να «τραβήξει» το πρωτάθλημα ως τις 10 Ιουλίου.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει: «Σε περίπτωση που αγώνες πρωταθλήματος δεν τελειώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου, λόγω εκκρεμοδικίας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, ή οιουδήποτε άλλου λόγου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του πρωταθλήματος με παράταση της αγωνιστικής περιόδου όχι πέραν της 10ης Ιουλίου, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ».

Keywords
Τυχαία Θέματα