Ολυμπιακός: Εργοστάσιο παραγωγής Ελλήνων πρωταγωνιστών

20:01 4/6/2020 - Πηγή: To10.gr

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που ο Ολυμπιακός κοιτάει το πώς να «γεμίσει» τον ελληνικό κορμό του. Μπορεί να διαψεύδεται η συμφωνία με τον Προμηθέα για τον Μαντζούκα, οι Πειραιώτες ακολουθούν πιστά τον δικό τους δρόμο σχετικά με τους Έλληνες.

Οι Ερυθρόλευκοι εξάλλου έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν στο επίπεδο της Ευρωλίγκας έχοντας γηγενείς παίκτες στο ρόστερ τους. Πάντα τους ενδιέφερε να γεμίσουν την ομάδα τους με αθλητές που γνωρίζουν που έρχονται, αντιλαμβάνονται

που αγωνίζονται και έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Το σημαντικότερο όλων; Γνωρίζουν εξ αρχής ότι μέσω της διαδικασίας της ομάδας του Πειραιά μπορούν να αναδειχθούν και να γίνουν πρωταγωνιστές στη συνέχεια της καριέρας τους. Ακόμα και αν αυτό συμβεί μακριά από το λιμάνι και τον Ολυμπιακό.

Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που έχουν καταφέρει αυτά τα παιδιά είτε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα ή στην τελική να τα πλησιάσουν όσο πιο πολύ γίνεται.

Αυτό το διάστημα οι Ερυθρόλευκοι έχουν ρίξει το βάρος στις Ακαδημίες τους και πάνω από όλα στην αναπτυξιακή ομάδα η οποία αγωνίζεται στην Α2 και στόχος της είναι μέσα από αυτήν την διαδικασία να βγουν παίκτες που είτε θα ανεβούν στην πρώτη ομάδα είτε θα μπορέσουν να βοηθήσουν την καριέρα τους για την συνέχει αυτής. Τι γινόταν όμως πριν από αυτήν την προσπάθεια; Η λίστα είναι τεράστια. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά, αλλά να δούμε τις επιτυχίες των Ερυθρόλευκων στο κομμάτι του σκάουτινγκ και των αθλητών που έχουν βγει όλο αυτό το διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Ο Ολυμπιακός έχει τροφοδοτηθεί μέσω των εκπαιδευτηρίων του Μαντουλίδη με παίκτες που έχουν ανδρωθεί και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα του Πειραιά. Όλοι ακριβώς με τον ίδιο γνώμονα και το ίδιο πλάνο. Το πρόγραμμα του Μαντουλίδη είναι ιδανικό για αυτές τις περιπτώσεις με τους Πειραιώτες να το έχουν… εκμεταλλευτεί και συχνά να ασχολούνται με παιδιά που έχουν προέλθει από αυτό.

Ο Κώστας Σλούκας είναι το τρανότερο παράδειγμα όλων, όταν ήρθε στο λιμάνι το 2008 και 12 χρόνια μετά έχει ήδη 3 κούπες Ευρωλίγκας, 3 πρωταθλήματα Τουρκίας και πολλους ακόμα τίτλους το παλμαρέ του. Στην ίδια ακόμα λογική είχε αποκτηθεί και ο Δημήτρης Κατσίβελης απο τον Μαντουλίδη, την ώρα που στον Πειραιά βρέθηκε και ο Ανδρέας Χριστοδούλου από την ίδια διαδικασία. Οι σχέσεις των δύο ομάδων πάντως παρέμειναν το ίδιο καλές και στον Ολυμπιακό έφτασαν δύο ακόμα αθλητές που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους.

Ο λόγος για τους Βασίλη Χρηστίδη και Αλέξανδρο Νικολαΐδη, οι οποίοι αγωνίστηκαν φέτος στην αναπτυξιακή ομάδων των Ερυθρόλευκων στην Α2, προπονήθηκαν αρκετά υπό τις οδηγίες του Κεμζούρα και του Μπαρτζώκα, με τον Νικολαΐδη να λάμπει και στα ματς της Ευρωλίγκας, έχοντα υπογράψει στην αρχή του καλοκαιριού για 6 χρόνια με τους Πειραιώτες.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΕΦ

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει ήδη διαγράψει την δική του διαδρομή. Ο Παπ από τον Άρη, τον οποίο πλήρωσαν… αδρά οι Ερυθρόλευκοι για να τον φέρουν από την Θεσσαλονίκη στον Πειραιά το 2009. Ακολούθησε λοιπόν  μία πορεία γεμάτη επιτυχίες και επίπεδο πρωταθλητισμού. Μπαρτσελόνα το 2013, Ρόκετς και Νάγκετς έως το 2016 για να επιστρέψει και πάλι στην ομάδα που ανδρώθηκε, τον Ολυμπιακό.

Το 2011 στους Ερυθρόλευκους έφτασε και ο Βαγγέλης Μάντζαρης από το Περιστέρι. Ο Έλληνας γκαρντ ξεπήδησε στο ροτέισον του Ντούσαν Ίβκοβιτς, έγινε ο… εξολοθρευτής των αντίπαλων περιφερειακών και από τους παίκτες που παρά τον σοβαρό τραυματισμό του το 2013, ήταν από τους σταθερά αξιόπιστους στο Λιμάνι και μέλος των επιτυχιών της ομάδας του Πειραιά.  Είχε μετέπειτα καθοδική πορεία, δεν ταίριαζε στα «θέλω» του Μπλατ και ακολούθησε η Ούνιξ Καζάν και ο Προμηθέας.

Την ίδια ουσιαστικά… μοίρα είχε και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Προερχόμενος από το Μαρούσι και τον Πανιώνιο, ο Άγρα ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2013. Οι Ερυθρόλευκοι τον αξιοποίησαν όσο μπορούσαν, είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς που τον άφησαν για καιρό εκτός και αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2019 να βρεθεί στην Πάτρα. Η σεζόν που πέρασε ήταν ιδανική για να αποδείξει ότι έχει πολλά να δώσει, καθώς ξεχώρισε με τους Πατρινούς και θα παραμείνει στην ομάδα του Μάκη Γιατρά και την επόμενη σεζόν για να μπορέσει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Ο ΕΝΑΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ… ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ

Από όλους αυτούς βέβαια που συζητάμε,  ένας είναι που  παρότι στηρίχτηκε από τον Ολυμπιακό με κάθε τρόπο, αποφάσισε να κάνει το τεράστιο βήμα και να βρεθεί στην αντίπερα όχθη.  Ο λόγος για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος από το κολλέγιο του Τέξας και τους Λόνγκχορνς, αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες το 2013. Ο «Πάπι» έπαιξε αρκετά, συμπλήρωσε στο «3» τους Παπανικολάου και Λοτζέσκι όμως το καλοκαίρι του 2018  προχώρησε σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό.

Κίνηση που εννοείται ενόχλησε τον κόσμο των Ερυθρόλευκων, όμως η πορεία απέδειξε ότι ήταν η πιο σωστή επιλογή στην καριέρα του, αφού ανέλαβε ηγετικές πρωτοβουλίες στο Τριφύλλι και λογίζεται ως ο επόμενος αρχηγός της ομάδας στην μετά Καλάθη εποχή.

Ο Παπαπέτρου μαζί με τον Κώστα Σλούκα είναι οι δύο παίκτες  που ουσιαστικά αποχώρησαν από τους Πειραιώτες και πέτυχαν πράγματα μακριά από το ΣΕΦ.

Υπήρχαν όμως και άλλα παιδιά που αποκτήθηκαν από την ομάδα και δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες την τελευταία δεκαετία.

Μερικοί από αυτούς είναι ο Βασίλης Τολιόπουλος, ο Βασίλης Καββαδάς, ο Βασίλης Μουράτος, την ώρα που πάντως πηγαίνουν περίφημα στις ομάδες που αγωνίζονται.

Αυτήν την στιγμή ο Ολυμπιακός προσπαθεί να αναδείξει παιδιά από την Ακαδημία του όπως οι Κολοβέρος  και Τσουμάνης, ενώ υπάρχει και ο Νίκος Αρσενόπουλος, που φέτος πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Δημήτρη Τσαλδάρη στην Α2, και παρότι είχε κακή εκκίνηση, στο τέλος ήταν εξαιρετικός και βοήθησε αρκετά την αναπτυξιακή ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα