Οι ποδοσφαιρικοί «μετανάστες» της Ελλάδας

Συνολικά 143 «παίκτες-μετανάστες» σε 36 πρωταθλήματα στον κόσμο, έχει η Έλλάδα, όπως αποκαλύπτει το τελευταίο τεύχος του «CIES Football Observatory», διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, όπου αποκαλύπτονται οι μεγάλες διαδρομές μετανάστευσης του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία της μελέτης περιλαμβάνουν 97 ομοσπονδίες και 146 πρωταθλήματα. Η Ελλάδα έχει

«εκπροσώπους» σε 36 από τις 97 ομοσπονδίες που αναλύθηκαν, παρουσιάζοντας ποσοστό 37%.

Η κορυφαία χώρα υποδοχής για τους Έλληνες ποδοσφαιρικούς μετανάστες είναι η Κύπρος με 29, μπροστά από την Ιταλία (13) και την Σλοβακία (11), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν, Ρουμανία (9), Ολλανδία και Τουρκία, όπου αγωνίζονται από 8 Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Η πρώτη 10αδα των χωρών υποδοχής Ελλήνων παικτών:

Κύπρος  29
Ιταλία    13
Σλοβακία 11
Ρουμανία  9
Ολλανδία  8
Τουρκία    8
Γερμανία   7
Αλβανία    6
Γαλλία       5
Πολωνία    5

Όσο για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή είναι άξια στην πρώτη θέση καθώς αυτή την στιγμή, υπάρχουν 34 παίκτες στην χώρα μας. Ακολουθούν οι Ισπανοί με 27 και οι Πορτογάλοι με 20.

Αναλυτικά η πρώτη 10αδα:

Αργεντινή    34
Ισπανία        27
Πορτογαλία  20
Βραζιλία       15
Γαλλία          12
Σερβία          11
Κροατία         9
Ολλανδία       6
Αυστρία.        6
Βέλγιο            5

Ακόμα, οι Βραζιλιάνοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο σώμα λεγεωνάριων σε 23 πρωταθλήματα, ακολουθούμενοι από τους Αργεντινούς (15) και τους Γάλλους (13).

Οι παίκτες που μεγάλωσαν στη Γαλλία είναι κυρίως το βασικό εργατικό δυναμικό στην αγγλική Premier League (47 παίκτες), η γερμανική Bundesliga (36), η ιταλική Serie Α (35) και η ισπανική LaLiga (30). Οι Γάλλοι αντιπροσωπεύουν την πλέον εκπροσωπούμενη χώρα σε οκτώ άλλες ομοσπονδίες: Βέλγιο (1η και 2η κατηγορία), Βουλγαρία, Τουρκία, Ελβετία, Ρουμανία, Κατάρ, Αλγερία και Λουξεμβούργο.

Πιο συχνή διαδρομή μετανάστευσης συνδέει τη Βραζιλία με την Πορτογαλία: 141 Βραζιλιάνοι παίζουν στην κορυφαία κατηγορία της Πορτογαλίας και 106 στη δεύτερη. Τα τρία άλλα κύρια μεταναστευτικά κανάλια συνδέουν γειτονικές ομοσπονδίες, με το μεγαλύτερο να παρέχει εργατικό δυναμικό στα μικρότερα: από την Αγγλία στην Ουαλία (100 παίκτες), από τη Γαλλία στο Λουξεμβούργο (93), καθώς και από την Αγγλία στη Σκωτία (90).

Keywords
Τυχαία Θέματα