Οι καρδιές που βλέπετε έχουν το ίδιο χρώμα! Δείτε και την εξήγηση…

06:01 20/1/2020 - Πηγή: To10.gr

Θέλετε απόδειξη; Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Bite Size Psych πώς φαίνονται οι καρδιές, αν βγάλουμε τις ρίγες από την εικόνα. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ρίγες. Γύρω από τις “μωβ” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι μπλε, ενώ γύρω από τις “πορτοκαλί” καρδιές, οι κάθετες ρίγες είναι πράσινες.

Ψευδαίσθηση

Αυτό το μικρό τέχνασμα, όπως και οι περισσότερες οπτικές ψευδαισθήσεις, μας δίνουν συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα της όρασής μας και

ειδικά για τον τρόπο που ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει από τα μάτια.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το χρώμα είναι κάτι αντικειμενικό, αλλά στην πραγματικότητα η αντίληψή μας για το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το πλαίσιο, στο οποίο το κοιτάμε, αλλά και τα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα του.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, υπάρχουν και μερικά ακόμα παραδείγματα για τον απίστευτο τρόπο που λειτουργεί στην πραγματικότητα ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Στο βασικό μας παράδειγμα με τις καρδιές, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι ρίγες δεν είναι απλά πράσινες, αλλά είναι πράσινες και μπλε εναλλάξ.

Οι μπλε ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται μωβ, ενώ οι πράσινες ρίγες, όταν περνούν πάνω από την καρδιά, την κάνουν να φαίνεται πορτοκαλί.

Τέτοιες ψευδαισθήσεις μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ο εγκέφαλος εφαρμόζει κανόνες για να αποκωδικοποιήσει αυτά που βλέπει γύρω του. Αυτοί οι κανόνες ΔΕΝ είναι απόλυτοι, αλλά εξαρτώμενοι από εκάστοτε περιστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα