Οι εύποροι Παναθηναϊκοί δεν χρειάζονται πρόσκληση

15:03 1/7/2019 - Πηγή: To10.gr

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για μία ακόμα φορά απηύθυνε έκκληση στους Παναθηναϊκούς ανώνυμους κι επώνυμους, εύπορους , αλλά και όσους έχουν τη διάθεση να δώσουν ό,τι τους περισσεύει από το μηνιάτικο, να στηρίξουν οικονομικά τον σύλλογο και να συγκεντρώσουν 20 εκατ. ευρώ.

Όσες φορές έπραξε το ίδιο ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αλλά και στο παρελθόν ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του, κυκλοφορούσαν ονόματα

μεγαλοεπιχειρηματιών.

Βιομηχάνων, εφοπλιστών… Η ιστορία έδειξε ότι μία φορά στο παρελθόν υπήρξε σύμπραξη, των «γεμάτων» πορτοφολιών. Η κατάληξη γνωστή. Έκτοτε, δεν είδε κανείς να σπεύδουν όλοι οι εύποροι να συνδράμουν οικονομικά. Το πολύ να έβαζε κάποια χρήματα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της «Chipita» και μικροποσά και άλλοι επιχειρηματίες σε ΑΜΚ του παρελθόντος.

Στον συναγερμό που σήμανε ο Γιαννακόπουλος μπορεί αυτή τη φορά να έχουμε ανταπόκριση. Αλλά νομίζω όλοι αντιλαμβάνονται ότι όσοι έχουν τρομερή οικονομική δυνατότητα, δεν χρειάζονται ένα δημόσιο κάλεσμα. Γίνεται η δουλειά και με ένα τηλεφώνημα. Ο Γιαννακόπουλος γνωρίζεται με πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας. Ο Αλαφούζος το ίδιο. Κανείς, όμως, δεν είχε βοήθεια.

Κι αν είχε από ορισμένους, σίγουρα δεν θα ήταν στον βαθμό που θα ήθελε. Δεν νομίζω δηλαδή ότι ο Νίκας, ο Πολέμης, ο Βασιλόπουλος, ο Κασιδόκωστας περίμεναν τη συνέντευξη Τύπου του Γιαννακόπουλου. Δηλαδή την άκουσαν, τη διάβασαν και είπαν «α, ωραία πάμε να βοηθήσουμε, απευθύνει έκκληση ο Δημήτρης…»;

Αυτά μοιάζουν παιχνιδάκι. Να έχουμε να λέμε και να γράφουμε. Αν ο Γιαννακόπουλος είχε τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσουν τα «γεμάτα» πορτοφόλια, τότε δεν θα ζητούσε 20 εκατ. ευρώ. Θα είχε έναν μπούσουλα, ίσως κι ένα ποσό φιξ και μπορεί να ανέβαζε το όριο στα 25 ή 30 εκατ. ευρώ. Γνωρίζοντας ότι όσοι έχουν μεγάλο περίσσευμα θα βάλουν και 200.000-300.000 ευρώ που λέει ο λόγος.

Είναι προφανές ότι όσοι έχουν χρήματα απέχουν όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα από τον αθλητισμό. Το περιβάλλον είναι παντού τοξικό. Παρασκήνιο, βία, μη εμπορικό προϊόν, που συνεχώς χάνει τη λάμψη του. Ας αφήσουμε το ποδόσφαιρο. Δείτε τι συμβαίνει στο μπάσκετ.

Στο βόλεϊ που θεωρείται είναι όλα πιο αγνά, μπορεί ξαφνικά να ξεφυτρώσει η βία. Τώρα που μπήκε η τεχνολογία για τη διαιτησία κι εκεί είναι πιο δύσκολο να κυριαρχήσει το παρασκήνιο, αλλά δεν υπάρχουν έσοδα. Πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά. Για το πόλο δεν το συζητάμε. Ελάχιστοι ασχολούνται. Στο χάντμπολ, επίσης βία. Κανένα ομαδικό άθλημα δεν μπορεί να συγκινήσει έναν μεγαλοεπιχειρηματία.

Στον τομέα που δραστηριοποιείται ο καθένας, σαφώς και δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Δεν είναι μόνο ο αθλητισμός στη χώρα τοξικός και όλα τα άλλα είναι ειδυλλιακά. Δεν νομίζω ότι στα ναυτιλιακά ή στη βιομηχανία πηγαίνουν όλοι με το σταυρό στο χέρι.

Φαντάζομαι, όμως, ότι είναι έτσι διαμορφωμένο το σκηνικό που υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους. Στον ελληνικό αθλητισμό, μόνο μέσα μπαίνεις αν θες να πρωταγωνιστήσεις και είσαι μόνος σου. Ο Παναθηναϊκός εδώ και λίγο καιρό παζαρεύει να πάρει περισσότερα από τη Nova στο τηλεοπτικό και να φύγει από την ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα κανάλια δεν ασχολούνται. Ούτε η Cosmote.

Τα γήπεδα είναι άδεια.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση για εύπορους και μεροκαματιάρηδες είναι το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός έχει, η ΑΕΚ φτιάχνει, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός είναι σε διαδικασία να φτιάξουν. Με σύγχρονα γήπεδα και με το VAR να βελτιώνει την κατάσταση έστω και σε ένα σημαντικό κομμάτι στη διαιτησία, μπορεί τα πράγματα να φτιάξουν.

Κάπως. Θα πρέπει ν’ αντιληφθούν πρώτα αυτοί που είναι στο ποδόσφαιρο ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση. Το Τσάμπιονς Λιγκ θα το βλέπουμε με τα κιάλια. Να δουν πως μπορούν ν’ αυξήσουν τα έσοδα. Και τότε θα τρέξει ο εύπορος. Θα δει περιθώριο κέρδους. Μετά θα σπεύσει και ο απλός οπαδός του «τριφυλλιού» που πονάει την ομάδα του.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, είπαμε θα τρέχουν οι ρομαντικοί και οι «τρελοί».

Οι πλούσιοι δεν θα μπουν –ή έστω μοιάζει δύσκολο να συμβεί- στη διαδικασία να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν «θα βάλω 100.000-200.000, καλά είναι;».

Αν πάλι τους καλέσει ο Γιαννακόπουλος (εφόσον με ορισμένους δεν το έχει κάνει ήδη), το πιθανότερο είναι να εισπράξει άρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα