Οι ευκαιρίες περνούσαν από μπροστά του

07:21 19/6/2019 - Πηγή: To10.gr

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Παναθηναϊκός αναζητά τον παίκτη που θα αναπληρώνει με αξιοπιστία τον Νικ Καλάθη, όταν εκείνος πρέπει να μείνει στον πάγκο ή δεν θα μπορεί να αγωνιστεί.

Ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε τον Λούκας Λεκαβίτσιους για να αναλάβει αυτό το ρόλο και να μπορέσει να δώσει λύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Το καλοκαίρι του 2017 οι πράσινοι άρχισαν τις μεταγραφές τους από τον Λιθουανό γκαρντ, ο οποίος έχοντας

μαθητεύσει στα χέρια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο Κάουνας, έδειχνε έτοιμος για το μεγάλο βήμα, που τον έφερε στο ΟΑΚΑ.

Πράγματι οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Ζαλγκίρις ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές και αποτελούσαν τα εχέγγυα πως ο βραχύσωμος γκαρντ θα ήταν ο σωστός άνθρωπος.

Δύο χρόνια μετά, έπειτα από κάποιες σπουδαίες στιγμές, αλλά και πολλά σκαμπανεβάσματα, ο «Λέκα» έκανε την αντίθετη διαδρομή, αποχωρώντας από το «τριφύλλι» για να επιστρέψει όπως αναμενόταν στα γνώριμα λημέρια της Ζαλγκίρις

Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, είχε τρομερό πρόβλημα αυτοπεποίθησης με συνέπεια στη συνέχεια η σύγχυση στο τι του ζητά η ομάδα και τι πρέπει να κάνει στο παρκέ να είναι μόνιμη.

Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του ήταν πάρα πολλά, οι καλές εμφανίσεις μάλλον εξαιρέσεις παρά κανόνας. Είχε όμως και καλές στιγμές ειδικά σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι αυτές ήταν θα έλεγε κανείς αρκετές για να ενισχύσουν τη θέση του.

Τη σεζόν 2017/2018 ο Παναθηναϊκός είχε περάσει από το ΣΕΦ νικώντας τον Ολυμπιακό (62-70) με καθοριστική παρουσία του Λιθουανού, που ήταν «κλειδί» με 14 πόντους, ενώ και τη σεζόν που τελείωσε η καλύτερη βραδιά του στην Ευρωλίγκα ήταν ξανά απέναντι στον «αιώνιο», καθώς ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους στη νίκη με 93-80 στο ΟΑΚΑ!

Πέρσι το καλοκαίρι τέθηκε ανοιχτά το θέμα της αντικατάστασής του μια και ήταν προφανές πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Ο Τσάβι Πασκουάλ όμως το… πήρε πάνω του και επέμεινε πως τη δεύτερη σεζόν θα έχει κατανοήσει τι του ζητάει, θα είναι σαφώς καλύτερος και θα έχει αυτοπεποίθηση.

Τίποτε από αυτά όμως δεν έγινε. Μάλιστα γύρω στο Δεκέμβριο ο Λιθουανός, όπως και όλη η υπόλοιπη ομάδα ήταν στα πρόθυρα της «κατάρρευσης» μέχρι που ήρθε ο Ρικ Πιτίνο.

Ο 67χρονος τεχνικός εκτίμησε την προσπάθεια και τον απίστευτο επαγγελματισμό του Λιθουανού στην προπόνηση, άλλωστε ποτέ του δεν λούφαρε και του έδωσε ρόλο και χρόνο. Είναι μάλιστα μνημειώδης η ατάκα που του είπε στη δεύτερη κιόλας προπόνηση της ομάδας, την παραμονή του εντός έδρας αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. «Αύριο θα είσαι ο πιό κοντός παίκτης του γηπέδου. Θα είσαι όμως και ο πιό γρήγορος. Φρόντισε λοιπόν να μην κοιτάζεις εσύ τους άλλους από πιό χαμηλά, αλλά αυτοί να βλέπουν την πλάτη σου»!

Ακόμα πιό μνημειώδες είναι το βλέμμα του Λιθουανού, όπως μαρτυρούν οι αυτόπτες, όταν εμβρόντητος άκουγε τον Ιταλοαμερικανό!

Η παρουσία του το επόμενο διάστημα αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο Πιτίνο να τον αποθεώνει και να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «μακάρι να είχα 13 Λεκαβίτσιους στην ομάδα», θέλοντας να δώσει το παράδειγμα της θέλησης, της προσπάθειας και της αυταπάρνησης του παίκτη. Επειδή μάλιστα δεν μπορούσε να προφέρει το «Λεκαβίτσιους» τον είχε βγάλει Skywalker!

Ο καιρός πέρασε και ο «Λέκα» δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε αυτές τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν με συνέπεια ο Πιτίνο να αποφασίσει κι αυτός να περιορίσει το χρόνο συμμετοχής του.

Ο Λεκαβίτσιους θα μείνει στον Παναθηναϊκό ως ένας από τους πλέον εργατικούς και συνεπείς παίκτες που πέρασαν από το ΟΑΚΑ, αλλά δεν ακούμπησαν…

Keywords
Τυχαία Θέματα