Κοροναϊός: Αγωνία για τους έλληνες μαθητές στην Ιταλία – Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας

23:42 23/2/2020 - Πηγή: To10.gr

Την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών προς την Ιταλία μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, ήδη δέκα σχολεία βρίσκονται σε εκδρομές στην Ιταλία, δύο στο Μιλάνο και οκτώ στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να επικρατεί αγωνία.

Πάντως, μετά από ευρεία τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών

φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Στη γειτονική χώρα υπάρχει ξαφνική έξαρση του κοροναϊού, καθώς μέχρι στιγμής έχουν φύγει από τη ζωή τρεις άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 150.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» σημειώνεται.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τα ενισχυμένα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τη «θωράκιση» της χώρας μας έναντι της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Οι προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Βασίλης Κικίλιας αποφασίσθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας.

Τρεις νεκροί και 150 κρούσματα στην Ιταλία

Στο μεταξύ, ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Ιταλία από τον κοροναϊό, ανεβάζοντας τη λίστα των θυμάτων στα τρία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής προστασίας, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας.

Η γυναίκα που έφυγε από τη ζωή νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω ογκολογικών προβλημάτων και ήταν βεβαρημένη η κατάσταση της υγείας της.

Παράλληλα, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 150.

Κλείνει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου – Εξετάζεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Βατικανού

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από τη Δευτέρα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης.

Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων.

Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Κλείνουν τα σχολεία – Σταματά το καρναβάλι

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικςλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα