Κομνηνός: «Απαραίτητα τα εθνικά πρωταθλήματα για όλους»

00:59 21/5/2020 - Πηγή: To10.gr

Το Τσάμπιονς Λιγκ πήρε πόντους κι ο Διευθύνων Σύμβουλός του, Πατρίκ Κομνηνός, μίλησε στο delfi.lt, κάνοντας λόγο και για τη διοργάνωση του BCL, αλλά και για τα εθνικά πρωταθλήματα, στα οποία η ΦΙΜΠΑ θέλει να απλώσει ομπρέλα προστασίας και τα οποία απειλούνται από την εξάπλωση της Ευρωλίγκας. Η προσάρτηση τριών καλών ομάδων (Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο, Ρίτας Βίλνιους) κάνει καλύτερη τη διοργάνωση, όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί αντίβαρο της Ευρωλίγκας, ή του Eurocup.

Η συνέντευξη του Έλληνα παράγοντα:
– Η

4η σεζόν του BCL έχει επηρεαστεί από την πανδημία, όπως και το υπόλοιπο μπάσκετ. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στη διοργάνωση;
«Το BCL πήρε νωρίς (30 Μαρτίου) την απόφαση να αναστείλει τη σεζόν και να τη συνεχίσει με τη διοργάνωση ενός Final-8, που θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Ο σκοπός αυτής της απόφασης ήταν να παρέχει στους παίκτες, στους συλλόγους και στους οπαδούς ένα επίπεδο βεβαιότητας και σαφήνειας, ως προς τα επόμενα βήματα και αυτή η απόφαση, φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή κι έχει εκτιμηθεί από όλους».

– Μιλώντας για την πανδημία, μπορείτε να προβλέψετε τον αντίκτυπο, που μπορεί να έχει στο μέλλον του BCL; Είναι σοφό να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάποια σχετικά θετική πτυχή, που μπορεί να φέρει, όπως, για παράδειγμα, οι σύλλογοι να μεταφέρουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη των εγχώριων ταλέντων τους;
«Όλοι βιώνουμε μια μοναδική κατάσταση, καλυμμένη με αβεβαιότητα για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η FIBA και το BCL εξέτασαν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους στήριξης όλων των ενδιαφερομένων, που επλήγησαν από αυτήν την απροσδόκητη κρίση. Είναι ακριβές ότι η πανδημία ανάγκασε όλους να επανεξετάσουν ορισμένες βασικές πτυχές της στρατηγικής τους κι όλοι οι σύλλογοι πρέπει αναπόφευκτα να προσαρμοστούν. Αυτοί που έχουν ισχυρότερα θεμέλια θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο να το πράξουν.

Η ανάπτυξη των παικτών θα έχει αναπόσπαστο ρόλο την επόμενη μέρα, όταν οι σύλλογοι θα πρέπει να βασίζονται πολύ περισσότερο στην ανάδειξη ταλέντων, παρά στην αγορά νέων παικτών. Από την πλευρά μας, επιμείναμε με τη δημιουργία του BCL στη σημασία της ανάπτυξης παικτών και γι’ αυτό έχουμε ενσωματώσει έναν κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται ελάχιστος αριθμός γηγενών παικτών σε κάθε ομάδα».

– Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή τη σεζόν ήταν η ανακοίνωση νέων επενδυτών, της εταιρείας GCBH LP, που θα ενταχθούν στην BCL και τη FIBA. Πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του BCL αυτή η συνεργασία;
«Η ένταξη νέων εταίρων στο BCL υπήρξε στρατηγικός στόχος από την αρχή. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μία διοργάνωση, που θα προσφέρει εναλλακτικό μοντέλο στους συλλόγους της Ευρώπης, όπου η συμμετοχή σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αποτελέσουν ανταμοιβή για τα επιτεύγματά τους στο εθνικό πρωτάθλημα, που παραμένει θεμέλιο της πυραμίδας του αθλητισμού.

Όπως είχε προγραμματιστεί, μετά τις τρεις πρώτες σεζόν που το BCL είχε αποκτήσει σχετική αξιοπιστία κι είχε επιδείξει την ικανότητά του να κάνει μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου, προσφέροντας μοναδικό θέαμα στο τέλος της σεζόν με το Final Four, ήμασταν σε θέση να βγούμε στην αγορά για να εκτελέσουμε το επόμενο βήματα του έργου μας: Την εύρεση ενός στρατηγικού συνεργάτη.

Ο αμερικανικός όμιλος, που έχει επενδύσει στο BCL, είδε την ευκαιρία που υπάρχει στο περιβάλλον των διασυλλογικών διοργανώσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, και αποφάσισε να συνεργαστεί με τη FIBA για την ανάπτυξη της διοργάνωσης.

Η ενίσχυση των διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο υπήρξε στρατηγικός πυλώνας της FIBA και, όπως αποδεικνύεται από τη δημιουργία του BCLAmericas, τη συνεργασία με το ΝΒΑ για τη δημιουργία του Αφρικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ και την ανανέωση του διηπειρωτικού κυπέλλου με τη συμμετοχή όλων των Ηπειρωτικών νικητών, συμπεριλαμβανομένου του NBA G-League, υπάρχει ένα σαφές όραμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο στόχος αυτής της εταιρικής σχέσης είναι να συνεχίσει να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη στα πρωταθλήματα και τους συλλόγους, που είναι επιφορτισμένοι με την ανάπτυξη του μπάσκετ και να καθιερώσει το BCL ως μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου, που προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όλους τους συμμετέχοντες να αναμετρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο, προωθώντας ταυτόχρονα τους συλλόγους και τους παίκτες τους».

– Ενώ το BCL πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την 4η σεζόν με τον Φάιναλ-8, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, οι εργασίες για την 5η σεζόν έχουν ήδη ξεκινήσει. Φαίνεται ότι όλο και πιο γνωστοί σύλλογοι εξετάζουν πολύ περισσότερο τη δυναμική του BCL. Μπορείτε να μοιραστείτε λίγο τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την επικοινωνία σας με τα κλαμπ (και τα πρωταθλήματα) σε όλη την Ευρώπη;
«Η τρέχουσα κρίση ανάγκασε πολλούς συλλόγους να κοιτάξουν το μέλλον με διαφορετική προσέγγιση. Η βεβαιότητα και η σταθερότητα έχουν καταστεί απαραίτητες και η ικανότητα σχεδιασμού και ελέγχου έχει προστιθέμενη αξία. Όλο και περισσότεροι σύλλογοι συνειδητοποιούν ότι η υπάρχουσα αγορά στο μπάσκετ δεν παρέχει βιώσιμο μοντέλο και αυτό είναι κάτι που τονίζεται σε περιόδους δυσκολίας.

Όλο και περισσότεροι σύλλογοι ενδιαφέρονται τώρα να συμμετάσχουν σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, που τους προσφέρει τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να παραμένουν οικονομικά σταθεροί, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν την απόλυτη δόξα ενός ευρωπαϊκού τίτλου».

– Το BCL θα καλωσορίσει αυτή τη σεζόν, ομάδες όπως οι BC Rytas Vilnius, η Darussafaka και η Bilbao. Στο όραμά σας, τι μπορούν να φέρουν αυτοί οι σύλλογοι και πόσο δύσκολο ήταν να τους πείσετε;
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους συλλόγους που συμμετέχουν στο BCL. Η Ρίτας, μαζί με την Νταρουσάφακα και την Μπιλμπάο, αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, όπου η κατάληψη μίας εκ των κορυφαίων θέσεων είναι σημαντικό επίτευγμα. Οι συζητήσεις μας επικεντρώνονταν πάντα στο μακροπρόθεσμο όραμα του BCL και στα συμφέροντα του συλλόγου. Αυτοί οι σύλλογοι έχουν μεγάλη εμπειρία στο να παίζουν στο ανώτατο επίπεδο κι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προσφέρουν σημαντική αξία στη διοργάνωσή μας.

Επιπλέον, ένας σύλλογος όπως η Ρίτας, που χρησιμοποιεί ένα από τα καλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός υποψήφιος να φιλοξενήσει το Final Four, εάν προκριθεί. Η εμπειρία και η αγάπη για το μπάσκετ στο Βίλνιους¨, σίγουρα προσφέρουν ένα ιδανικό χώρο φιλοξενίας.

– Υπήρξαν στιγμές, ειδικά στην αρχή, που ακούγονται κάποιες δύσπιστες φωνές για τις προοπτικές και τις πιθανότητες επιβίωσης, σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Το BCL έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί μετά από μερικούς μήνες, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί μετά από αρκετές εποχές. Είναι ένας αγώνας μαραθωνίου κι όχι σπριντ και είμαστε πεπεισμένοι ότι η καθημερινή μας δουλειά θα συνεχίσει να δείχνει τόσο το όραμά μας, όσο και την προθυμία μας να καθιερώσουμε το BCL ως κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Στο σημερινό τοπίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ οι περισσότεροι σύλλογοι χάνουν ακόμη σημαντικά χρηματικά ποσά κι αυτό δεν μπορεί να είναι ένα βιώσιμο μοντέλο. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά κι είμαστε πεπεισμένοι ότι το μοντέλο που υποστηρίζει το BCL θα συμβάλει στην προώθηση των συζητήσεων και στην αναμόρφωση του τοπίου».

– Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των αξιών του BCL είναι ο αθλητικός κανόνας, που ονομάζεται «Open League for Everyone»…
«Ο κόσμος του αθλητισμού στην Ευρώπη έχει μια πολύ διακριτική πυραμίδα. Οι παίκτες εκτίθενται στην τοπική, την περιφερειακή, την εθνική και -τελικά- στη διεθνή σκηνή. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε αυτήν τη σειρά και να δώσουμε αξία στην επιτυχία που έρχεται σε εγχώριο επίπεδο.

Τα εθνικά πρωταθλήματα είναι το προϊόν της ακούραστης εργασίας, που κάνουν όλες οι εθνικές ομοσπονδίες και αυτά τα πρωταθλήματα είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη παικτών και συλλόγων. Τα αποτελέσματα στο εγχώριο πρωτάθλημα πρέπει να έχουν μεγάλη αξία και σε όλους τους συλλόγους πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία.

Το κίνητρο των συλλόγων, αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ εθνικών και διεθνών διοργανώσεων, παραμένει η μόνη βιώσιμη προσέγγιση για την προσθήκη εμπορικής αξίας και την προσέλκυση νέων χορηγών και επενδυτών στον κόσμο του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Keywords
Τυχαία Θέματα