Μπαράζ πύρινων μετώπων από Φθιώτιδα μέχρι Μάνη

00:47 11/7/2019 - Πηγή: To10.gr

Ώρες αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του χωριού Δίβρη το απόγευμα της Τετάρτης, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή. Λόγω των ισχυρών ανέμων το πύρινο μέτωπο κινήθηκε προς το χωριό και δόθηκε μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να σωθούν τα σπίτια ενώ την ίδια ώρα με εντολή της Πυροσβεστικής όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική ήρθε αντιμέτωπη με άλλα πέντε μεγάλα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Τετάρτη ήταν μια πολύ δύσκολη

ημέρα αφού από από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ η Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε 73 αστικές πυρκαγιές, 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 95 παροχές βοηθείας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Εκκενώθηκε η Δίβρη

Το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πύρινο μέτωπο ήταν αυτό έξω από την Λαμία, κοντά στο χωριό Δίβρη.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη (που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία) οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους. Τρία σπίτια απειλήθηκαν, αλλά οι ένοικοι είχαν προλάβει να φύγουν.

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα .

Για την κατάσταση που αντιμετώπισε μίλησε στο One Channel ο δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην περιοχή της Δίβρης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει πολλές διακυμάνσεις με συνέπεια οι πυροσβέστες να μην καταφέρνουν να ελέγξουν όλα τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται περιφερειακά από το χωριό και έχουν μια κίνηση προς ανατολάς μέσα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με τους πυροσβέστες να έχουν κάνει ζώνη γύρω από το χωριό.

Δεύτερη φωτιά στη Λαμία

Περίπου την ίδια ώρα, το μεσημέρι, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση κοντά στην Ι.Μ. Αγίας Άννης Φθιώτιδας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 Ε/Π.
Η φωτιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον προαύλιο χώρο της μονής που είναι στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, κοντά στο δημοτικό κυνοκομείο.

Ευτυχώς οι φλόγες με τη βοήθεια του αέρα κινήθηκαν προς το βουνό και όχι προς το μοναστήρι, ωστόσο η φορά του αέρα άλλαζε συνεχώς και τα πράγματα ήταν δύσκολα για αρκετή ώρα. Τελικά περίπου στις 18.30 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Δύο φωτιές στα Τρίκαλα

Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στον νομό Τρικάλων.
Η πυρκαγιά στο πλατανόδασος του Διαλεκτού στον δήμο Τρικκαίων έκαψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ξερά χόρτα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες

Η φωτιά στην περιοχή του Πρίνους, που ανήκει στον δήμο Πύλης, αναπτύσσεται σε αποστραγγιστικό κανάλι. στην κατάσβεση συνδράμουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με πέντε άνδρες.

Κεραυνός χτύπησε στους Αγ. Θεοδώρους

Από έναν κεραυνό το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο ψηλά σε βουνό στους Αγίους Θεοδώρους

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής που ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν: 64 πυροσβέστες (50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 2 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μάνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Κορογονιάνικα στον δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και «προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές».
Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ», και ένα ελικόπτερο.

Νέα φωτιά στην Εύβοια

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση και στο Πευκί Εύβοιας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν δύσκολο, καθώς την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη και η μεγάλη φωτιά στη Φθιώτιδα. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Εύβοια καιγόταν από πυρκαγιές με πολλαπλά μέτωπα για πάνω από δύο 24ωρα. Αργά το βράδυ η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Φυλή

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ξέσπασε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση, πλησίον του γηπέδου Θρασυβούλου στη Φυλή Αττικής.

Από την φωτιά δεν απειλήθηκαν σπίτια, όμως λόγω των ανέμων πήρε κατεύθυνση προς το βουνό και έγινε μεγάλη κινητοποίηση για να προλάβουν από την Πυροσβεστική τα χειρότερα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα του μηχανοκίνητου τμήματος ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα