Αΐτο Ρενέσες: Μία αλεπού των πάγκων ηλικίας 73 ετών

20:55 28/6/2020 - Πηγή: To10.gr

Τι κι αν είναι 73 ετών; Η ομάδα του φέτος έκλεψε τις εντυπώσεις στην Ευρωλίγκα, όχι για τη θέση της στην διοργάνωση, αλλά για το μπάσκετ που έπαιξε σε όλη τη σεζόν.
Ο Αΐτο Ρενέσες ήταν ένας μύθος των ευρωπαϊκών πάγκων και ένας άνθρωπος που δεν συμβιβάζεται τακτικά ποτέ. Οι ομάδες του παίζουν ελκυστικό μπάσκετ και είναι η χαρά του θεατή αφού στηρίζονται πάντα στο επιθετικό τους πλάνο και τις ιδανικές αποστάσεις στο παρκέ.

Η Άλμπα Βερολίνου κατέκτησε το νταμπλ στην Γερμανία με το 73χρονο τεχνικό έτσι να φτάνει τα 10 πρωταθλήματα στην καριέρα του, με το τελευταίο

βέβαια να είναι πριν από 19 χρόνια!
Από το 2017 βρίσκεται στο Βερολίνο και είναι ουσιαστικά ο αναμορφωτής της Άλμπα και ένας εκ των λόγων που η ομάδα έχει βρει τον δρόμο της και έχει ρίξει στο… καναβάτσο υπερδυνάμεις της σύγχρονης ιστορίας του γερμανικού πρωταθλήματος όπως η Μπάμπεργκ και η Μπάγερν Μονάχου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη φορά που ο Ρενέσες βρέθηκε σε πάγκο ήταν το 1973 ως βοηθός προπονητή στην Θίρκουλο Κατόλικο Μπανταλόνα.

Ποια ήταν τα 9 προηγούμενα πρωταθλήματά του; Όλα τα κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα και συγκεκριμένα τέσσερα συνεχόμενα από το 1987 έως και το 1990, τρία σερί από το 1995 έως και το 1997, ένα το 1999 και ένα το 2001!

Μετά την κατάκτηση του τίτλου με την Άλμπα Βερολίνου ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, μην θέλοντας να αποκαλύψει εάν θα μείνει στους νταμπλούχους Γερμανίας.
«Είναι πολύ καλό για την Άλμπα Βερολίνου και εμένα επίσης. Κάναμε καλά ματς στους τελικούς, αλλά φέτος ήμασταν οι καλύτεροι, καθώς κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Όλος ο κόσμος της ομάδας, όχι μόνο οι παίκτες και οι προπονητές, αλλά ακόμη και οι φίλαθλοι ήταν πολύ σημαντικοί. Όλοι πήραν μέρος σε αυτό και ήταν πολύ καλό για εμάς», δήλωσε αρχικά ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες και πρόσθεσε αναφορικά με το μέλλον του:

«Σήμερα είναι ημέρα πανηγυρισμών, γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει. Θα έχω χρόνο να πάρω την απόφασή μου. Αυτή την στιγμή, δεν θέλω να πω κάτι άλλο, εκτός από ότι είμαι χαρούμενος που πήρα το πρωτάθλημα με την Άλμπα».

Aito Garcia Reneses: “It’s very good for ALBA BERLIN and for me too. We have always had good games in the Finals but this year was better because we were able to win the league and the cup.”@albaberlin #easyCreditBBL #FINAL2020 @easyCreditBBL pic.twitter.com/uJsl5rlRjG

David Hein (@heinnews) June 28, 2020

Ο Ρενέσες αποτελεί ένα τοτέμ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το τρανότερο παράδειγμα πως ο χρόνος δεν λέει τίποτα για έναν προπονητή, όταν αυτός δεν κολλάει στο παρελθόν και προσαρμόζεται στις νέες εποχές που πρέπει να ακολουθεί κάθε τεχνικός σήμερα.

Η Άλμπα Βερολίνου διαθέτει παίκτες που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια της Ευρωλίγκας. Ο Λάντρι Ννοκό για τον οποίο ενδιαφέρθηκε ο Παναθηναϊκός, αναμένεται να αγωνίζεται την επόμενη σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ Ρόκας Γκιεντράιτις έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης (και του Παναθηναϊκού επίσης) σε περίπτωση που ο Ντεκ αποχωρήσει για το ΝΒΑ.

Την ίδια ώρα ο Πέιτον Σίβα είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί στις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας, ενώ Λουκ Σίκμα και Μάρτιν Χέρμανσον είναι από τους παίκτες που δύσκολα θα παραμείνουν για καιρό στο Βερολίνο.

Με κάθε τρόπο, ο 73 τεχνικός αποδεικνύει ένα πράγμα. Πως το μπάσκετ δεν λογαριάζει χρόνια και όλοι μας χαιρόμαστε που τον παρακολουθούμε να διδάσκει το άθλημα στις νέες γενιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα