ΑΕΚ: Μίνιμουμ μια πώληση το καλοκαίρι

23:17 26/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Είναι δεδομένο πως οι πρόσφατες εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει τους πάντες. Οι ομάδες δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτελέσουν εξαίρεση. Τα πάντα έχουν «παγώσει» και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουμε στη δράση και σε κανονικούς ρυθμούς.

Η ΑΕΚ βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση σε μια περίοδο που τα πράγματα για εκείνη έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η Ένωση ήταν σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι,

είχε κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της σε έναν ακόμα τελικό κυπέλλου, ενώ είχε ξεκινήσει και την προεργασία για την επόμενη μέρα της.

Ίλια Ίβιτς και Μάσιμο Καρέρα έχουν συζητήσει εκτενώς για το πλάνο της επόμενης σεζόν και τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν. Σε αυτές, είχε γίνει λόγος και για τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στο ρόστερ. Αλλαγές που θα έχουν να κάνουν με μια πιθανή αποχώρηση κάποιου εκ των βασικών στελεχών του Δικεφάλου.

Μιλάμε για το ενδεχόμενο πώλησης ενός ποδοσφαιριστή, που δεν μοιάζει διόλου απίθανο. Η Ένωση θέλει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της στο συγκεκριμένο κομμάτι. Να γίνει ένας σύλλογος που θα μπορεί να τροφοδοτεί με παίκτες κάποια από τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Αυτό υπάρχει στην ατζέντα του Ίβιτς και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής γνωρίζει άριστα το πώς κινείται η αγορά και πως για να γίνει ευέλικτο ένα club στο οικονομικό κομμάτι, πρέπει να έχει την ικανότητα να πουλάει. Να βρίσκει δηλαδή έσοδα, που θα δώσουν τη δυνατότητα για περισσότερες και ποιοτικότερες κινήσεις.

Η ΑΕΚ μέχρι τώρα δεν είχε να επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα σε αυτό το κομμάτι. Η περίπτωση του Ογκνιέν Βράνιες και η συμφωνία με την Άντερλεχτ ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Πλέον, η ΑΕΚ πρέπει να μάθει και να πουλάει και αυτό είναι κάτι που ο Ίβιτς φιλοδοξεί να πετύχει.

Ο στόχος του Σέρβου τεχνικού διευθυντή είναι να υπάρξει μίνιμουμ μια πώληση το καλοκαίρι. Να μπορέσει δηλαδή η ΑΕΚ να… εκποιήσει κάποιο από τα περιουσιακά της στοιχεία, αυξάνοντας αυτόματα το μπάτζετ της. Ένα μπάτζετ που κινείται βάσει συγκεκριμένης λογικής και φιλοσοφίας. Μιας και τα έξοδα, πρέπει να είναι συσχετισμένα με τα έσοδα. Σε έναν σημαντικό βαθμό.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτή η συνθήκη είναι να πουληθεί κάποιος ποδοσφαιριστής. Φυσικά, στην τιμή που θα ορίσει η ίδια η ομάδα. Όπως έχει αποδειχθεί η ΑΕΚ ξέρει να εκτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να τα χάσει, χωρίς το αντίτιμο που θα την ικανοποιεί. Κάτι που θα συνεχίσει να κάνει. Ο Ίβιτς φιλοδοξεί πως μπορεί μέσω των επαφών του να φέρει στον σύλλογο προτάσεις ικανές να οδηγήσουν σε συμφωνία. Κάτι για το οποίο ήδη έχει δουλέψει σημαντικά.

Μπάρκας, Μάνταλος, Γαλανόπουλος

Στη «βιτρίνα» της ΑΕΚ βρίσκονται τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, που εξελίχθηκαν μέσω της Ένωσης, καθιερώθηκαν στην εθνική και βλέπουν τις μετοχές τους συνεχώς να αυξάνονται. Ο λόγος για τους Βασίλη Μπάρκα, Πέτρο Μάνταλο και Κώστα Γαλανόπουλο, που έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα ομάδων του εξωτερικού.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου εξ αυτών, στην ανάλογη τιμή. Μέχρι τώρα οι όποιες προτάσεις έχουν φτάσει στα γραφεία της ομάδας δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις της. Είναι πολύ πιθανό όμως αυτό να αλλάξει σε λίγους μήνες από τώρα. Σενάριο για το οποίο η ΑΕΚ είναι ήδη προετοιμασμένη.

Οι ξεχωριστές περιπτώσεις των Λιβάια, Ολιβέιρα

Στην κουβέντα των πωλήσεων δεν υπάρχουν μόνο οι τρεις Έλληνες διεθνείς που αναφέραμε παραπάνω. Εκεί εντάσσονται και οι Νέλσον Ολιβέιρα, Μάρκο Λιβάια, με τις περιπτώσεις τους να είναι πάντως ιδιαίτερες. Αμφότεροι έχουν συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Η ΑΕΚ είναι λογικό να θέλει να τους κρατήσει στις τάξεις της με νέες συμφωνίες και αμφότεροι να είναι μέλη της ομάδας που θα μπει στην «Αγια-Σοφιά».

Όμως εφόσον στις συζητήσεις που θα γίνουν για τα συμβόλαιά του, προκύψει απόκλιση, τότε η πώληση θα είναι μονόδρομος. Μιας και σε διαφορετικό σενάριο η Ένωση θα τους χάσει το καλοκαίρι του 2021, τσάμπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα