Restart κι από τους τοπ αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών

Το μεγάλο event, που διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει τοπ αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, θα φιλοξενηθεί σε συνθήκες «φούσκας» («bubble»), στο Weihai της Κίνας, από αύριο μέχρι την προσεχή Κυριακή. Το επονομαζόμενο #RESTART στις διεθνείς διοργανώσεις του αθλήματος άρχισε στον ίδιο χώρο τις προάλλες με το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και τώρα παίρνουν τη σκυτάλη οι άνδρες, 8 ολόκληρους μήνες μετά από τα τελευταία παιχνίδια τους σε τουρνουά του εξωτερικού.

Με όλα τα υγειονομικά μέτρα, με λιγοστούς φιλάθλους στην κερκίδα και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την παγκόσμια

και την κινεζική ομοσπονδία ώστε να δημιουργηθεί το προστατευόμενο περιβάλλον για τους συνολικά 21 αθλητές και όλους τους εμπλεκόμενους. Σ’ έναν θεσμό όπου έχουμε χαρεί μεγάλες διακρίσεις του Καλλίνικου Κρεάνγκα (αποκορύφωμα τα δύο ασημένια μετάλλια το 2003 και το 2004), ενώ έχουμε απολαύσει και τον Παναγιώτη Γκιώνη, δεν θα υπάρχει φέτος ελληνική συμμετοχή, ωστόσο θα κρατηθεί ψηλά το ενδιαφέρον με κορυφαίους αθλητές να είναι παρόντες και τη δράση να επανέρχεται ύστερα από ικανό διάστημα απραξίας.

Πάντα στο πλαίσιο του #RESTART θ’ ακολουθήσει στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Zhengzhou, το ITTF Finals 2020 από τις 19 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Όπως έγινε μέσα στην εβδομάδα στις γυναίκες, έτσι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών οι συμμετοχές θα είναι αυτή τη χρονιά μία περισσότερη από τις κλασικές 20 των τελευταίων ετών. Δεν θα έχει εκπροσώπηση η Ωκεανία, καθώς απέσυρε τη συμμετοχή του ο Χου Χέμινγκ από την Aυστραλία. Γενικά είχαμε αρκετές ακυρώσεις από την αρχική λίστα και από την Ευρώπη ξεχωρίζει η απουσία του Γερμανού αστέρα Τίμο Μπολ άλλοτε νικητή του θεσμού.

Το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ίδιο και περιλαμβάνει στην αρχή 4 γκρουπ προκριματικού χαρακτήρα με το ένα να έχει 4 αθλητές. Τα 8 πρώτα φαβορί αποφεύγουν τη διαδικασία. Οι δύο πρώτοι από το κάθε γκρουπ παίρνουν την πρόκριση στο τελικό στάδιο και πλαισιώνουν τα 8 φαβορί για να σχηματιστεί ταμπλό των «16».

Όλοι καλούνται να δείξουν άμεση προσαρμογή και εγρήγορση από την αρχή έως το τέλος, αφού οι συνθήκες στο Weihai Nanhai Olympic Sport Centre θα είναι ειδικές. Το συνολικό χρηματικό έπαθλο ανέρχεται στα 250.000 αμερικανικά δολάρια. Για τον νικητή προορίζονται 55.000 δολάρια και για τον φιναλίστ του τελικού 40.000. Ο 3ος (καθώς εδώ υπάρχει και «μικρός» τελικός) έχει λαμβάνειν 20.000 και ο 4ος 14.000 δολάρια.

Η κλήρωση της 1ης φάσης:

1o Γκρουπ

Τζεούνγκ Γιουνγκσίκ (Κορέα)

Βονγκ Τσουν Τινγκ (Χονγκ Κονγκ)

Τόμισλαβ Πούκαρ (Κροατία)

Αχμέντ Σαλέχ (Αίγυπτος)

2o Γκρουπ

Λίαμ Πίτσφορντ (Αγγλία)

Κάνακ Τζα (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Τσουάν Τσι Γιουάν (Ταϊπέι)

3o Γκρουπ

Πάτρικ Φρανζίσκα (Γερμανία)

Κουάντρι Αρούνα (Νιγηρία)

Ντάρκο Γιόργκιτς (Σλοβενία)

4o Γκρουπ

Γιανγκ Βουτζίν (Κορέα)

Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία)

Γκουστάβο Τσουμπόι (Βραζιλία)

Νούμερο 1 της διοργάνωσης είναι ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ, σημερινός κάτοχος του τροπαίου και νικητής συνολικά τρεις φορές (2016, 1018, 2019). Κατά σειρά τα 8 πρώτα φαβορί των αγώνων είναι: Φαν Ζεντόνγκ (Κίνα), Μα Λονγκ (Κίνα), Τομοκάζου Χαριμότο (Ιαπωνία), Χούγκο Καλντεράνο (Βραζιλία), Λιν Γιουν-Τζου (Tαϊπέι), Ματίας Φαλκ (Σουηδία), Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία) και Κόκι Νίουα (Ιαπωνία).

Στις 5 το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας κάνουν έναρξη οι αγώνες, 11 τοπική θα είναι η ώρα στην κινεζική πόλη. Την πρώτη μέρα θα γίνουν τα γκρουπ. Επίσης από τις 5 αρχίζουν οι αγώνες του Σαββάτου και τότε αρχίζει και το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για τους Έλληνες φίλους του αθλήματος σημειώνουμε ότι το Eurosport θα έχει μεταδόσεις και από αυτή την κορυφαία διοργάνωση.

Όλα τα ματς φυσικά θα προβληθούν στο διαδίκτυο. Το live streaming των αγώνων παρέχεται μέσα από τη διεύθυνση https://tv.ittf.com/. Όλα τα νέα μπορείτε να τα πληροφορήστε στην ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας Dishang 2020 ITTF Men’s World Cup – Tournaments – International Table Tennis Federation.

Ρίξτε μια ματιά και σε κάποιους ενδιαφέροντες αριθμούς:

# Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το 41ο στην ιστορία και δεν έχει ακυρωθεί ποτέ.

# Το Weihai θα φιλοξενήσει πρώτη φορά αυτή τη διοργάνωση, αλλά η Κίνα συνολικά 10η.

# Από τους συμμετέχοντες ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής είναι ο Ρόμπερτ Γκάρντος (41 ετών) και ο μικρότερος ο Τομοκάζου Χαριμότο (17).

# Τέσσερις αθλητές πραγματοποιούν το ντεμπούτο τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Πάτρικ Φρανζίσκα, ο Γιανγκ Βουτζίν, ο Ντάρκο Γιόργκιτς και ο Τόμισλαβ Πουκάρ.

# Ο Κινέζος Μα Λιν με 4 τρόπαια είναι ο πολυνίκης του θεσμού. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που η κυρίαρχη δύναμη του αθλήματος έμεινε χωρίς πρωτιά, ήταν για τρία χρόνια. Από το 1997 έως και το 1999.

# Μόνο τρεις Κινέζοι επίσης, έκαναν το back to back σε World Cups. Ο Μα Λιν το 2003 και το 2004 (και στους δύο τελικούς είχε επικρατήσει του Κρεάνγκα), ο Γουάνγκ Χάο το 2007 και το 2008 και ο τελευταίος νικητής, ο Φαν Ζεντόνγκ το 2018 και το 2019. Κανένας αθλητής δεν έχει πάρει την 1η θέση τρεις σερί χρονιές.

# Ο Τίμο Μπολ και ο Γουάνγκ Χάο έχουν τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό. Συνολικά 6. Ο Κινέζος ακολουθεί στη λίστα των κατακτήσεων με 3, ενώ από την Ευρώπη τόσες έχει μόνο ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ.

# Ο Φαν Ζεντόνγκ ήταν 1ο φαβορί και τις δύο προηγούμενες σεζόν, όταν κατέκτησε τον τίτλο. Τα δύο νεότερα παιδιά τέλος, ο Χαριμότο και ο Λιν Γιουν-Τζου είχαν κατακτήσει τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα πέρσι.

# Ο Σουηδός Γιαν Όβε Βάλντνερ, ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ και ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ έχουν το ρεκόρ συμμετοχών στον θεσμό με 18. Ο τελευταίος δεν θα είναι παρών στο Weihai, ωστόσο συνεχίζει τη διεθνή καριέρα στα 45 του και δεν αποκλείεται να του δοθεί η ευκαιρία να γίνει ο απόλυτος ρέκορντμαν. Ο Ασιάτης Τσουάν Τσι Γιουάν, που άγει το 40ο έτος της ηλικίας του, παίζοντας και στους φετινούς αγώνες θα κάνει 17 τις παρουσίες του και θα ξεπεράσει τις 16 του Μπολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα