Βασιλακόπουλος: Το χρέος του απέναντι στο μπάσκετ

Γιώργος Βασιλακόπουλος: Γύρω από το πρόσωπό του έχει δημιουργηθεί ένας μύθος. Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης και με τις διάφορες Σοβιετίες (τοπικές ενώσεις, ομάδες κτλ) να τον αναδεικνύουν στην κορυφή της διοίκησης με ποσοστά που προσεγγίζουν το 100%.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει ξεπεράσει τον μισό αιώνα στη διοίκηση του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν μέλος της Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών, όταν ιδρύθηκε το 1966, ενώ από το 1970 προσχώρησε στη νεοσύστατη τότε Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Μουντομπάσκετ

2019: Που θα δείτε τους προημιτελικούς

Από το 1998 είναι πρόεδρος της ΕΟΚ, ενώ μεσολάβησε ένα διάστημα (2002-2010) όταν ανέλαβε πρόεδρος της FIBA Europe που έφυγε από τη θέση αλλά επανήλθε το 2010. Πιο πριν ήταν Γενικός Γραμματέας και φυσικά είναι ο άνθρωπος ο οποίος εδώ και μισό αιώνα κινεί τα νήματα του ελληνικού μπάσκετ.

Ουδείς αμφισβήτησε τις ικανότητές του και θα είναι μάλλον ανόητος όποιος το κάνει. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς η παρουσία του συνέπεσε (όχι συμπτωματικά βέβαια) με τις μεγάλες επιτυχίες και την τεράστια ανάπτυξη του αθλήματος.

Όχι ότι τα πέτυχε μόνος του. Αλλά σίγουρα η συμβολή του ήταν τεράστια. Κι αυτό, επίσης δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι εύστροφος άνθρωπος. Με ηγετικές ικανότητες. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Ούτε μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα τα οποία δεν αμφισβητούνται.

Και θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Πολλές φορές φέρνουμε ως παράδειγμα την κατάσταση στις άλλες Ομοσπονδίες. Ότι σταδιακά οι συνοδοιπόροι του Βασιλακόπουλου αποχώρησαν και η σκυτάλη παραδόθηκε σε νέους ανθρώπους. Όπως έκανε στην Ισπανία ο Γκαρμπαχόσα ή στη Σερβία ο Τομάσεβιτς στη Λιθουανία ο Σαμπόνις, στη Ρωσία ο Κιριλένκο, στην Τουρκία ο Τούρκογλου (με τις ευλογίες του Ερντογάν βέβαια) και πάει λέγοντας.

Στην Ελλάδα όχι απλώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν δείχνει και διάθεση να το κάνει. Ο ίδιος πάντως στο στενό του περιβάλλον έχει πει ότι κάλεσε κοντά του αρκετούς πρώην διεθνείς παίκτες, οι οποίοι έδειξαν απροθυμία. Υπό ποιες συνθήκες τους ζήτησε να είναι κοντά στην ΕΟΚ, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα.

Προς το παρόν ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας θυμίζει τον… Λεοντίντ Μπρέζνιεφ που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη Σοβιετική Ένωση, ενώ την έβλεπε ότι «σάπιζε». Και γύρω του άβουλοι σύμβουλοι να τον ακούνε και να τον στηρίζουν…

Μόνο που γύρω-γύρω όλα αλλάζουν. Κι όταν δεν ακολουθείς τις αλλαγές, όταν αρνείσαι να τις αποδεχτείς, τότε βάζεις τον εαυτό σου σε μεγάλο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ο Νικ Καλάθης στην κορυφή του Top-5! (vid)

Αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (όπως μαρτυρά και η επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία) δείχνει να βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις. Και -προσωπική μας άποψη- αυτή η επιστολή δεν ήταν τίποτε περισσότερο από επισημοποίηση της δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή.

Ομως η όλη κατάσταση αποτελεί και πρόκληση για προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ που παραμένουν ανενεργοί. Πολλές φορές επικαλούμενοι το… φάντασμα του Βασιλακόπουλου επιβεβαιώνουν τον δισταγμό τους… Αλήθεια, όμως, αν γίνει μια κίνηση από δέκα σημαντικές προσωπικότητες του μπάσκετ (ενδεικτικά και τυχαία, Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης και Πρίντεζης όταν σταματήσουν, Παπαδόπουλος, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Φασούλας, Γκάλης, Γιαννάκης για να βάλουμε και τους πιο παλιούς) θα μπει μπροστά ο Βασιλακόπουλος να τους… σταματήσει;

Αν εξηγήσουν στον κόσμο του μπάσκετ το πλάνο τους, ποιος θα πει όχι;

Όσο συνεχίζουν αυτή τη στάση θα επιβεβαιώνουν το… εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος, που έλεγε, αναφερόμενος στον στρατηγό Γρίβα, ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος).

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

The post Βασιλακόπουλος: Το χρέος του απέναντι στο μπάσκετ appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα