Τσάβι Ρόκα: Τα ελληνικά κονέ, οι λόγοι που επιλέχθηκε και το στοίχημα

Είναι -και λογικά- το πρόσωπο της «πράσινης» επικαιρότητας ο Τσάβι Ρόκα. Ο άνθρωπος που θα καλύψει το κενό του Νίκου Νταμπίζα.

Στην Κύπρο όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τον Ισπανό. Το διαπιστώσατε και απ’ όσα δήλωσε ο Μάριος Αντωνιάδης στο Sportime.gr.

Αρχικά ο Παναθηναϊκός με την πρόσληψή του κλείνει ένα βασικό κενό που υπήρχε. Βρήκε τον άνθρωπο που θα μπει στις διαπραγματεύσεις τόσο για

τις ανανεώσεις των συμβολαίων όσο και για τις αποχωρήσεις. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το δεύτερο είναι που «καίει», αφού ο Ιανουάριος πλησιάζει.

Δεν μπορούσε να καθυστερήσει πολύ η έλευση του τεχνικού διευθυντή. Προσθέστε φυσικά και την ανάγκη για μεταγραφές. Φορ, εξτρεμ και χαφ είναι οι θέσεις που θα ψαχτεί το «τριφύλλι», αλλά υπό προϋποθέσεις. Με πρώτη το πόσοι θα έχουν αποχωρήσει και πόσο θα έχει ανασάνει οικονομικά η ομάδα.

Γι’ αυτό τον διάλεξε

Ήταν πολλοί εκείνοι που προτάθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του επέλεξαν, όμως, τον Τσάβι Ρόκα. Ο λόγος; Αρχικά γνωρίζει πολύ καλά την ισπανική αγορά και δευτερευόντως την πορτογαλική. Μιλάμε για χώρες από τις οποίες βλέπουμε πολύ συχνά παίκτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και φθηνοί που μπορούν να σου δώσουν λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -έστω και αν ήταν λαχείο- ο Πέδρο Κόντε που πέρασε από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Υπήρχαν υποψηφιότητες και από άλλες χώρες. Πώς θα μπορούσε, όμως, να σταθεί ένας Άγγλος, όταν η αγορά της χώρας του είναι πανάκριβη για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού; Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και για τους Γερμανούς. Προσθέστε και ότι δεν ταιριάζουν όλοι με την -όποια- οργάνωση υπάρχει στην Ελλάδα και τη γενικότερη νοοτροπία μας. Λέξη κλειδί η τελευταία. Στον Τσάβι Ρόκα η Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας εδώ δεν είναι άγνωστος, αντιθέτως…

Από εκεί και πέρα, στην ΑΕΚ Λάρνακας έκανε κάτι εντυπωσιακό. Πήρε μία ομάδα κυβικών Ατρόμητου, όταν εκείνη ήταν πολύ χαμηλά. Την έστρωσε και αυτή η συνεργασία έκανε την ΑΕΚ πρωταγωνίστρια. Τρεις φορές τερμάτισε δεύτερη, πήρε Κύπελλο και Σούπερ Καπ, έπαιξε στους ομίλους του Europa League. Όλα αυτά με μπάτζετ ίδιου επιπέδου με αυτό που θα χειριστεί τώρα.

Μέσα από τις επιτυχίες φυσικά δημιουργήθηκε και υπεραξία σε παίκτες και εκείνος ήξερε πώς να την εκμεταλλευτεί. Πολύ βασικό και αυτό. Είναι κάτι που το θέλει ο Παναθηναϊκός, κάτι που δεν το είχε. Ο Τσάβι Ρόκα έχει και τις κατάλληλες επαφές στην Ισπανία όχι μόνο για να πάρει κάποιον από εκεί, αλλά και για να πουλήσει.

Έδειξε στην Κύπρο πως έχει και τον τρόπο για να κάνει μία ομάδα να πρωταγωνιστήσει χωρίς πολλά χρήματα και αυτό είναι κάτι ακόμα που δεν πέρασε απαρατήρητο. Προσθέστε και το ακόλουθο: «Ο Τσάβι Ρόκα είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να διαλέγει παίκτες». Ατάκα που την ακούς από πολλούς, ακόμη και από κάποιους που τον κριτίκαραν για την επιμονή του να παίρνει Ισπανούς. Αν σε όλα αυτά βάλουμε και ότι είναι παιδί της Μπαρτσελόνα και έχει μία ανοιχτή πόρτα εκεί, τα θετικά δεν είναι λίγα.

Οι ελληνικές δουλειές του

«Ο λόγος που μπορεί να επιλέχθηκε αυτός αντί κάποιου άλλου Ισπανού έχει να κάνει και με τις γνώσεις του για την ελληνική αγορά», ήταν μία από τις ατάκες που ειπώθηκε από άνθρωπο που τον γνωρίζει καλά. Στο διάστημα που ήταν τεχνικός διευθυντής στην Κύπρο, δούλεψε με Έλληνες ατζέντηδες. Με κάποιους διατηρεί αρκετά καλές επαφές. Βασικό αυτό, αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς.

Με το που παραιτήθηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας, φόρεσε το κοστούμι του μάνατζερ. Το γραφείο του, με έδρα στη Βαρκελώνη, έχει παίξει μπάλα και στην Ελλάδα. Ο συνεργάτης του ήταν εκείνος που πήγε τον Ιανουάριο τους Ασούμπρε και Τομάς στη Λαμία. Έχει φέρει και άλλους στο παρελθόν. Ο Τσάβι Ρόκα είχε βρεθεί στα μέρη μας και πριν από έναν χρόνο για να κάνει το deal του Αλμπέρτο Μοντεαγούδο. Ο 45χρονος Ισπανός ανέλαβε τον Απόλλωνα Σμύρνης πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αποχώρησε περίπου έναν μήνα μετά.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, μικρότερο διάστημα προσαρμογής. Έχει ήδη και τους ανθρώπους να του πουν κάποια πράγματα, ενώ γνωρίζεται και με τον Γιώργο Δώνη. Έχουν συνυπάρξει -ως αντίπαλοι- στην Κύπρο και ο ένας έχει καλή γνώμη για τον άλλον. Είναι κοντά και ως προς την φιλοσοφία τους για το ποδόσφαιρο.

Διαφορές και ομοιότητες με Νταμπίζα

Μέσα σε όλα που ακούς για εκείνον ψάχνοντας λίγο τα πεπραγμένα του είναι και ότι θέλει κάποια πράγματα να γίνονται με τον τρόπο του. Είναι πιεστικός, αλλά όχι απόλυτος. Πιο προσιτός, δηλαδή, από τον Νίκο Νταμπίζα, πιο διαλλακτικός. Έχει υπάρξει και μάνατζερ, άλλωστε, επομένως είναι απολύτως λογικό αυτό.

Η ΑΕΚ Λάρνακας ήταν η πρώτη ομάδα στην Κύπρο που αποφάσισε να εφαρμόσει στο απόλυτο το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή. Εκεί είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Έτσι ήταν κάποια στιγμή και ο Νίκος Νταμπίζας. Τις ίδιες ελευθερίες θέλει και ο Ισπανός. Στην Κύπρο αυτό πέτυχε. Ήξερε το μπάτζετ που έχει, έπαιρνε εκείνος τους παίκτες, έκανε τις διαπραγματεύσεις, έκλεινε τις συμφωνίες. Έχει τη φήμη του πολύ καλού διαπραγματευτή. Παίρνει αυτό που θέλει στο τέλος.

Εργασιομανής, με πλάνο και θέλει να έχει λόγο σε όλα. Όχι να παρεμβαίνει στις επιλογές του προπονητή όμως. Και πάμε και στη συνεργασία με τον Δώνη. Εκ του αποτελέσματος φυσικά θα κριθούν όλα. Είδαμε, όμως, το Δώνης-Νταμπίζας κάπου να… σπάει αυτό το καλοκαίρι. Με τις αρμοδιότητες που θέλει να έχει ο Τσάβι Ρόκα, είναι πολύ λογικό να σκεφτεί κανείς εάν θα μπορούσε να έχει ίδια κατάληξη και το νέο δίδυμο. Η απάντηση κρύβεται σε όσα είπαμε παραπάνω. Είναι πιο διαλλακτικός ο Ισπανός, πιο διπλωμάτης. «Έχει τον τρόπο του σε αυτά», η ατάκα δικού του ανθρώπου. Όταν, άλλωστε, κάποιος μένει τόσα χρόνια σε μία ομάδα και στο τέλος φεύγει μόνος του, δείχνει πως παρά τις όποιες φθορές υπάρχουν στην καθημερινότητα, έχει τον τρόπο να τις χειριστεί.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει

Όσα αναφέραμε ως τώρα δείχνουν πως ο Τσάβι Ρόκα ταιριάζει στα «θέλω» του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν, όμως, και δύο σημαντικές διαφορές του project της ΑΕΚ Λάρνακας με το τωρινό. Η μία είναι ότι στην Κύπρο έπαιρνε πολλούς παίκτες ώριμους. Ήταν κοντά στα 30, τη στιγμή που εδώ πρέπει να δουλέψει με νεανικό ρόστερ. Υπάρχει, όμως, και η άλλη οπτική. Από την πλευρά του λέγεται ότι δεν ήταν τόσο καλό το υλικό των ακαδημιών όσο αυτό του Παναθηναϊκού και κυρίως ότι ήταν εντελώς διαφορετικό αυτό που του ζητήθηκε. Εδώ θα πρέπει να χτίσει σταδιακά μία ομάδα και να στηριχτεί στους ποδοσφαιριστές της ακαδημίας. Εκεί του ζήτησαν γρήγορα αποτελέσματα και άμεση αλλαγή στο στάτους του κλαμπ. Για να το πετύχεις, θες άλλου τύπου μεταγραφές.

Το δεύτερο ήταν ότι δε στήριξε τους Κύπριους ποδοσφαιριστές τόσο. Προτίμησε να πάρει συμπατριώτες του. Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται. Παιδί της Μπαρτσελόνα, άλλωστε, όπου υπάρχει η άποψη πως εκεί το μαθαίνουν αλλιώς το ποδόσφαιρο. Και για το δικό του μοντέλο όσοι έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν. Θα βάλει νερό στο κρασί του, αλλά θα δούμε ως ποιο βαθμό.

Τέλος, αντιλαμβάνεται κανείς πως ως μέγεθος ο Παναθηναϊκός είναι το μεγαλύτερο σκαλοπάτι του. Δεν έχει δουλέψει ξανά σε κλαμπ με τέτοια πίεση και τόσες απαιτήσεις. Όσοι τον ξέρουν, όμως, λένε ότι του αρέσουν οι προκλήσεις…

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

The post Τσάβι Ρόκα: Τα ελληνικά κονέ, οι λόγοι που επιλέχθηκε και το στοίχημα appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα