Τσάβι Ρόκα: Από τον Κρόιφ στο… Κορωπί

19:49 3/7/2020 - Πηγή: Sportime
Από την Μπαρτσελόνα και τον Γιόχαν Κρόιφ στον Παναθηναϊκό του 2020 που βλέπει με τα… κυάλια το ένδοξο παρελθόν. Ο λόγος για τον Τσάβι Ρόκα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι της ιστοσελίδας pasionxeldeporte.com.

Σε άλλες εποχές θα ήταν ιδιαίτερα θετικό να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί ένα πρώην στέλεχος της Μπαρτσελόνα. Στον Παναθηναϊκό, όμως, που προέρχεται από την πιο «μαύρη» δεκαετία της ιστορίας του, τα πάντα

αντιμετωπίζονται (δικαιολογημένα σε έναν σεβαστό βαθμό) με καχυποψία.

Εχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς, πάντως, πώς ο Τσάβι Ρόκα αγάπησε το ποδόσφαιρο και εντάχθηκε στους κόλπους της Μπαρτσελόνα.

«Ξεκίνησα πολύ νέος. Μια μέρα, περπατώντας στην πόλη μου, είδα κάποια παιδιά να παίζουν στο δρόμο και είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο. Ηταν ένα κλικ της στιγμής. Ξεκίνησα όταν ήμουν επτά ετών, οι γονείς μου πάντα με στήριζαν και ήταν δίπλα μου σε δύσκολες στιγμές, αν και δεν ήταν ποτέ επεμβατικοί σχετικά με το πώς θα ασκούσα την καριέρα μου στον αθλητισμό», λέει για τα πρώτα του βήματα.

Επειτα σχολίασε την ένταξή του στην Μπαρτσελόνα: «Ηταν απίστευτο, γιατί αφού έλαβα την κλήση για να κάνω το τεστ, μου είπαν ότι επρόκειτο να επιλεχθώ.  Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ηταν συναρπαστική και πολύ σημαντική εμπειρία για μένα».

Προφανώς ο Γιόχαν Κρόιφ είναι ο αρχιτέκτονας των «μπλαουγκράνα» της τελευταίας 30ετίας: «Είδε το ποδόσφαιρο ευκολότερο από τα υπόλοιπα κι αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Επιθετικό παιχνίδι, κατοχή, τακτική… Απλοποίησε τα πάντα σωστά. Αυτό σηματοδότησε το πάθος μου και με βοήθησε να ορίσω το στυλ μου, σεβόμενος τους άλλους. Νομίζω ότι, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, έχεις περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσεις».

Κατόπιν, ο Ρόκα μίλησε για τη θητεία του στην Κύπρο ως τεχνικός διευθυντής: «Στην ΑΕΚ Λάρνακας διαπίστωσα ότι το ποδόσφαιρο ζει στην Κύπρο με μεγάλη ένταση. Ηταν ένας κύκλος στον οποίο έμαθα πολλά και αφιέρωσα μοναδικές στιγμές, όπως η επίτευξη του τίτλου του Κυπέλλου στο τελευταίο μου παιχνίδι με την ομάδα. Μέχρι σήμερα, είναι ακόμα μια ευχάριστη ανάμνηση που παίρνω μαζί μου από την εποχή μου σε αυτήν τη χώρα».

«Ισορροπημένη γραμμή»

Φυσικά, ο Τσάβι Ρόκα δε γινόταν να μην αναφερθεί στον Παναθηναϊκό. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «μια ισορροπημένη γραμμή, μεταξύ νέων και έμπειρων».

Ιδού τι είπε: «Εδώ, μέρα με τη μέρα απαιτείται η εφαρμογή των πέντε αισθήσεών σου και η εφαρμογή της εμπειρίας που σου δίνουν τα χρόνια για να αντιμετωπίσεις κάθε είδους κατάσταση. Είναι ένας σύλλογος με πολύ μεγάλη ιστορία, με άτομα που το παρακολουθούν και Μέσα που τον καλύπτουν. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο, κάτι που αποτελεί πρόκληση. Η σκληρή δουλειά είναι σημαντική ειδικά τώρα.

Είναι ένας σύλλογος που αναγνωρίζεται πάντα ότι έχει εναλλαγή μεταξύ παικτών νέων και ποδοσφαιριστών. Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη γραμμή, μεταξύ νέων και έμπειρων, για να δείξουμε ότι μπορούν να είναι σημαντικοί στην Ευρώπη.

Δεν σκέφτομαι το μέλλον, ζω πολύ το παρόν, μέρα με τη μέρα. Στόχος μου είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό εδώ στην Ελλάδα και να συνεχίσω τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα. Αύριο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Το άρθρο Τσάβι Ρόκα: Από τον Κρόιφ στο… Κορωπί εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα