The Ellinikon και η προδοσία του στίβου!

Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε για να επικριθεί το πρότζεκτ «The Ellinikon» ή η Lamda dvp επειδή στοχεύει σε ανυπολόγιστα εκατομμύρια κερδών, ούτε το Κράτος γιατί έδωσε το «καλύτερο φιλέτο» της Μεσογείου σε σκανδαλωδώς χαμηλή τιμή ή αν θα δημιουργηθεί στην περιοχή κάτι …φαραωνικό, που τελικά θα πλήξει ή θα πνίξει τη νοτιοδυτική Αττική, το περιβάλλον ή τους πολίτες!

Δεν είναι δική δουλειά να μελετήσω και αναλύσω ένα τόσο πολύπλοκο θέμα… Αλλά είναι ή τουλάχιστον πιστεύω ότι μπορώ να αναδείξω το έγκλημα σε βάρος του αθλητισμού και ειδικά του στίβου, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα απ΄ τα στοιχεία που γίνονται γνωστά, καθώς «ωρίμασε ο χρόνος» να δούμε όχι σχέδια και εξαγγελίες, αλλά «έργα και ημέρες»!

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει μόνο για την πολιτική το «πολλά λέγονται και δεν γίνονται…», αλλά και για μεγάλα έργα και προγράμματα κ.α. Οι αρχικές εξαγγελίες των εμπλεκομένων είναι μεγαλεπήβολες και άκρως ενθουσιώδεις, στις επίσημες συμβάσεις «διατυπώνονται επιμελώς διαφορετικά» και τελικά στην πράξη πολύ διαφορετικά συμβαίνουν, αφού περίπου μυστικά κάποιοι φροντίζουν να τις τροποποιήσουν, πάντα προς όφελος του «αναδόχου» που τυχαία ωφελείται –κατά 99% – μερικά εκατομμύρια με πολλά μηδενικά πίσω τους!

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην …πονεμένη ιστορία του «πρότζεκτ» και στην αρχική ελπίδα όλων στον ελληνικό Αθλητισμό ότι, το ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, μπορούσε να «αναγεννηθεί» σε άλλο σημείο της απέραντης έκτασης της «νέας υπερ-μοντέρνας πόλης» με προδιαγραφές μέλλοντος και να ωφελήσει πολλαπλά και την αναγέννηση πολλών αθλημάτων, ειδικά ερασιτεχνικών, που υποφέρουν από έλλειψη σύγχρονων υποδομών!

Το «τι ήτανε να γίνει και τι δεν γίνεται…» το περιέγραψαν εύγλωττα δύο πρόσφατα ρεπορτάζ… Το πρώτο στο Documento (11/5/2025, Αντ. Φουντής) με τίτλο: Νόμος είναι το μνημόνιο Αυγενάκη και υπότιτλο: Η σύμβαση για την μετεγκατάσταση του ΕΑΚ Αγ. Κοσμά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού έγινε κουρελόχαρτο για χάρη της κατασκευάστριας εταιρίας» και το δεύτερο στην ιστοσελίδα newmoney (16/6/2025, Στεφ. Σούκη) με τίτλο: Καταργούνται δύο αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Ελληνικού και υπότιτλο: Καταργούνται το κλειστό προπονητήριο στίβου και το πολλαπλό προπονητήριο, στη θέση των οποίων προτείνεται η διαμόρφωση ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου κ.λπ.

Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Δεν ξέρω αν ο Ευαγγελιστής Μάρκος πήρε κάποια απάντηση, αλλά εμείς δεν θα πάρουμε από κανέναν γιατί φυσικά «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες…»! Κράτος και Κατασκευάστρια πάντα διατείνονται ότι ενεργούν για το καλό του τόπου, του Αθλητισμού, των πολιτών, του περιβάλλοντος, όπως ανακάλυψαν εντελώς τυχαία πριν λίγο καιρό για ένα πρότζεκτ που άρχισε να σχεδιάζεται /μελετάται πάνω από 20 χρόνια!

Είναι εξοργιστικό (μετά το Καραϊσκάκη, μετά το «σπίτι στίβου» στο Σχιστό που σβήστηκαν αντίστοιχα απ΄ τη ζωή ή τα σχέδια …) να μαθαίνουμε ότι στο sports park δεν θα υπάρχει «κλειστό προπονητήριο» κατάλληλο για το στίβο! Όπως υπήρχε στο παλιό ΕΑΚ…

Είναι πιο ανατριχιαστικό να βλέπουμε ότι το στάδιο στίβου (ναι ωραίο, με κερκίδες κ.α. χώρους, ας ελπίσουμε κατάλληλο και για αγώνες…) δεν θα έχει βοηθητικό, αλλά ένα παραλληλόγραμμο με χόρτο ως «χώρο ρίψεων»!

Μια παγκόσμια πρωτοτυπία κολοβής εγκατάστασης για στίβο στο α΄ τέταρτο του 21ου αι! Έργο για «βραβείο αναπηρίας» και όχι αρχιτεκτονικής ή σύγχρονων αθλητικών υποδομών! Και μην τολμήσει να πει κάποιος «μα ούτε στο παλιό υπήρχε…» γιατί εκεί το κλειστό εξυπηρετούσε κάθε εποχή αυτό το σκοπό και τον χειμώνα «έσωζε» το στίβο ακόμη και για κάποιες ημερίδες σε αρκετά αγωνίσματα!

Προσβολή φυσικά στη νοημοσύνη είναι ότι η κατάργηση του χαρακτηριζόμενου «Β23 κτιρίου» γίνονται για μείωση της δόμησης & κάλυψης και απόδοση ελεύθερων χώρων, ενώ η πραγματική αιτιολογία είναι « απαλλαγή συμβατικών υποχρεώσεων, εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων κόστους έργων & εργασίας…» της Lamda και αντικατάσταση με γκαζόν και λουλουδάκια και διαδρομάκια!

Τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν κυρίως προς την Κυβέρνηση (γιατί φυσικά οι εταιρίες πάντα πιέζουν πολύ σε τέτοια μεγάλα έργα με διάφορα προσχήματα για τροποποιήσεις προς όφελός τους, αποζημιώσεις, δήθεν βελτιωτικές ή απρόβλεπτες διευθετήσεις κ.λπ.)  και είναι:

1.Γιατί ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε «μνημόνια» που ουσιαστικά μετέβαλαν ριζικά την αρχική σύμβαση; 2. Πώς και γιατί το αποδέχτηκαν οι θιγόμενες Ομοσπονδίες ; 3. Πόσο πιέστηκαν ή με τι ανταλλάγματα «πείσθηκαν»;  4. Ο ΣΕΓΑΣ ρωτήθηκε ποτέ αν συμφωνεί με το «νέο σχέδιο», έδωσε γνώμη για τις νέες εγκαταστάσεις; 5. Ο ΣΕΓΑΣ ήταν ενήμερος ότι εκτός από «κλειστό» δεν θα έχει ούτε κανονικό βοηθητικό το νέο στάδιο στο πολυδιαφημισμένο The Ellinikon;

Φυσικά οι «αγωνιώδεις εκφράσεις» στα πρόσωπα πολλών στο χώρο του στίβου δεν προέρχονται μόνο από τα παραπάνω αλλά και από μερικά άλλα πολύ ζωτικά θέματα, που όλοι οι εμπλεκόμενοι αφήνουν επιμελώς στη …αφάνεια: α) Στους ξενώνες που θα κατασκευαστούν πόσοι θα αναλογούν για αθλητές/αθλήτριες του στίβου; β) με ποιες προϋποθέσεις και κόστος θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτούς; γ) το στάδιο και ο χώρος ρίψεων πόσες ώρες και με ποιο κόστος εβδομαδιαίως ή μηνιαίως θα παραχωρηθούν στην Ομοσπονδία (για τον υψηλό αθλητισμό) ή τα σωματεία του στίβου; δ) η διεξαγωγή αγώνων εκεί θα συνεπάγεται και πληρωμή έξτρα ποσών ή όχι;

Κάποιοι δεν θα έπρεπε να απαντήσουν και να γνωρίζουν/έχουν συζητήσει τα προαναφερθέντα πολύ σημαντικά θέματα; Γιατί, εκτός από κίνηση έντονης αμηχανίας ή και πανικού ακόμη, μοιάζει πολύ περίεργο να «κυκλοφορεί» ως λύση ότι «το λειτουργικό κόστος» θα καλύψει η Περιφέρεια Αττικής για να βοηθήσει τον ΣΕΓΑΣ που δεν μπορεί, ως μέρος της …στρατηγικής συνεργασίας τους για τον Μαραθώνιο & Ημι-μαραθώνιο της Αθήνας κ.α.!

Είναι δυνατό να στηριχθεί η «ζωή του στίβου» στη ΝΔ Αττική σε απόφαση /κονδύλια που μπορεί να μην περάσουν από το Περιφερειακό Συμβούλιο ή φυσικά να μη δεσμεύουν το επόμενο και τυχόν άλλον Περιφερειάρχη;

Αυτά λοιπόν είναι τα …θλιβερά μαντάτα που φτάνουν στο χώρο του στίβου και μπορεί να γίνουν φωνές και κραυγές εναντίον πολλών, που φυσικά προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν …χαμηλούς τόνους για το θέμα των «χαριστικών στο Ελληνικό & των αντισταθμιστικών αλλού…».

Μαζί φυσικά με τη διαφημιστική «στάχτη στα μάτια» που μας κατακλύζει για τα 20 εκατ. που διέθεσε η Lamda για ανακαίνιση/αναβάθμιση/ βελτίωση παλαιών αθλητικών υποδομών, από αγάπη για την ανάπτυξη του Αθλητισμού και την προσφορά στην Κοινωνία και άλλα δακρύβρεχτα!

Μπορεί και θέλει κάποιος να απαντήσει στα θέματα αυτά; Να μας πει ότι (σε συνδυασμό με όσα δεν γίνονται…) δεν προδόθηκε για μια ακόμη φορά ο Αθλητισμός και ο στίβος;

ΥΓ Πολλά θα μπορούσαν να ρωτηθούν για το άγνωστο που συνοδεύει τη χρησιμοποίηση /εκμετάλλευση των υποδομών στο sports park του Ελληνικού και τους οικονομικούς στόχους που το συνοδεύουν… Ακόμη γιατί υποδείχθηκε από κυβερνητικά στελέχη εναγωνίως στον ΣΕΓΑΣ να βρει και προτείνει κάποιο στάδιο για ανακατασκευή (αντισταθμιστικά στην απώλεια χώρων/λειτουργικότητας στο Ελληνικό) και γιατί δεν …πέτυχε η συνταγή.

Δύσκολα θα υπάρξουν απαντήσεις γιατί στη χώρα του …Χατζηπετρή τελικά μάλλον ποτέ δεν έφταιξε κανείς!        

Γιάννης Μαμουζέλος για το sportime.gr.

Keywords