Τέμπη: Καταρρέει οριστικά το αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης με πόρισμα καθηγητή του ΑΠΘ – «Η προέλευση της πυρόσφαιρας πρέπει να αναζητηθεί αλλού»
Το ξαναζεσταμένο αφήγημα των ελαίων σιλικόνης καταρρέει ακόμη μια φορά με πάταγο από πόρισμα του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Αθανάσιου Γ. Κωνσταντόπουλου.
Σε μια 15σέλιδη έκθεση του επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ξεδιπλώνονται με επιστημονικές αποδείξεις όλοι οι λόγοι που τα έλαια σιλικόνης δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη πυρόσφαιρα που σκόρπισε τον θάνατο στα Τέμπη. Η έκθεση βρίσκεται ήδη στην κατοχή του Εφέτη Ανακριτή και εντάχθηκε και επίσημα στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το πόρισμα αποτελεί γνωμάτευση προς τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που απεστάλη στις 24 Φεβρουαρίου 2025, μετά από αίτημα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Στην απάντησή του ο καθηγητής αποφαίνεται χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης ότι:
«Παρόλο που το χρησιμοποιούμενο έλαιο σιλικόνης μπορεί να καεί σε κατάλληλα υψηλή θερμοκρασία, η ανάφλεξή και η καύση του δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβούν εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου της δημιουργίας της πυρόσφαιρας, λόγω ανεπαρκούς χρόνου για την απαιτούμενη κινητική της αντίδρασης. Επιπλέον, η απουσία λευκής σκόνης, στον τόπο του ατυχήματος, σε ποσότητες που θα δικαιολογούσαν την καύση μεγάλης ποσότητας ελαίου σιλικόνης και την επακόλουθη παραγωγή αερολύματος καύσης, αποτελεί άλλη μία σαφή ένδειξη ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, η προέλευση της πυρόσφαιρας που συνάδει με μερικούς τόνους μίας εύφλεκτης πτητικής ένωσης, πρέπει να αναζητηθεί αλλού».
Η έκθεση του καθηγητή βεβαιώνει το προφανές, που έχουν τονίσει όλοι οι ειδικοί πραγματογνώμονες που εργάζονται στο πλευρό των χαροκαμένων οικογενειών: ότι δηλαδή τα βραδύκαυστα έλαια σιλικόνης δεν θα μπορούσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να δημιουργήσουν αυτή τη θηριώδη μπάλα φωτιάς που φαίνεται στα βίντεο όπου καταγράφηκε η μοιραία σύγκρουση.
Το αφήγημα των ελαίων σιλικόνης χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή για την επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μαξίμου, το οποίο τεχνηέντως επιχείρησε να σπείρει παντού τη σύγχυση και έφτασε μέχρι και στη στοχοποίηση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των πιέσεων, ενώ μέχρι πρότινος το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρουσιαζόταν σαν… ευαγγέλιο από την κυβέρνηση.
Ο καθηγητής ως ειδήμων που απευθυνόταν σε μια ανεξάρτητη αρχή, ξεκαθαρίζει ότι η αστραπιαία ανάφλεξη που παρατηρήθηκε δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί με τη χημική συμπεριφορά των ελαίων σιλικόνης. Άλλωστε ακόμα και η Siemens, που είναι και κατασκευάστρια εταιρεία των ελαίων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στους μετασχηματιστές των συγκεκριμένων ηλεκτρικών τρένων, απάντησε αρμοδίως στους δικαστικούς λειτουργούς Λάρισας ότι «τα υγρά σιλικόνης για μετασχηματιστές έχουν υψηλά σημεία ανάφλεξης και καύσης. Επομένως, είναι δύσκολο να καούν. Όταν καίγονται, παράγουν σημαντικά λιγότερη θερμότητα από τα έλαια με βάση τους υδρογονάνθρακες».
Άραγε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα επιχειρήσουν τη δολοφονία χαρακτήρα και του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, όπως έκαναν και για τον επιστήμονα πληροφορικής, Φεντερίκο Καράσκο που αποδόμησε πλήρως τα βίντεο Καπερνάρου; Θα φτάσει η κυβέρνηση να βγάλει «σκάρτο» ακόμα και το ΑΠΘ; Με αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες, τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση πλέον…
Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός, Final Four: Στο εστιατόριο του Πίτερς το εορταστικό γεύμα για την πρόκριση
- Εκκωφαντικό 90%: Η δημοσκόπηση που στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ
- Ίντερ: Τα προφητικά λόγια του Γκουαρδιόλα για την επιστροφή του Ιντζάγκι στον τελικό
- Ολυμπιακός: Γεύμα στο μαγαζί του Πίτερς για την πρόκριση στο Final Four
- Τέμπη: Καταρρέει οριστικά το αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης με πόρισμα καθηγητή του ΑΠΘ – «Η προέλευση της πυρόσφαιρας πρέπει να αναζητηθεί αλλού»
- Ρώμη: Πρεμιέρα με νίκη σε 52 λεπτά για την κάτοχο (vids)
- Ολυμπιακός: Μήνυση σε εφημερίδα που απεικόνισε παίκτη του με κράνος των SS
- Exalco Cup: Βγήκαν τα ζευγάρια των ημιτελικών στο ταμπλό των κοριτσιών
- "Τρέλα" Βιτόρια ενόψει Ολυμπιακού - Για αυτό θέλει μόνο νίκη!
- Δεν παίζει σε ΠΑΟ, ζητά να φύγει - Ο Ριμπάλτα έφερε Μπουλούτ για άλλη ομάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Τέμπη: Καταρρέει οριστικά το αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης με πόρισμα καθηγητή του ΑΠΘ – «Η προέλευση της πυρόσφαιρας πρέπει να αναζητηθεί αλλού»
- Παιχνίδια εκδίκησης επόμενα επεισόδια: Ο Άγης κάνει τα ίδια λάθη και με τη Μάγια
- GNTM 2025: Η Ηλιάνα παίρνει το τιμόνι – Αυτή είναι η τελική επιτροπή
- Ταμπού επόμενα επεισόδια: Βάζει τέλος στη ζωή της μέσα στη φυλακή
- Τελευταία Νέα Sportime
- Τέμπη: Καταρρέει οριστικά το αφήγημα για τα έλαια σιλικόνης με πόρισμα καθηγητή του ΑΠΘ – «Η προέλευση της πυρόσφαιρας πρέπει να αναζητηθεί αλλού»
- Παιχνίδια εκδίκησης επόμενα επεισόδια: Ο Άγης κάνει τα ίδια λάθη και με τη Μάγια
- GNTM 2025: Η Ηλιάνα παίρνει το τιμόνι – Αυτή είναι η τελική επιτροπή
- Ταμπού επόμενα επεισόδια: Βάζει τέλος στη ζωή της μέσα στη φυλακή
- ΑΕΚ: Αυτοί δε φεύγουν από την ΑΕΚ
- Opaponline.gr: Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα ταξίδι* αξίας 1.000 ευρώ – Δωρεάν συμμετοχή στην κλήρωση*
- Ο τιμωρός επόμενα επεισόδια: Ο Αλέξης μια ανάσα από τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο
- Ο Έλληνας ηθοποιός που έπαιξε σχεδόν όλο τον Σαίξπηρ και έμεινε στο Εθνικό Θέατρο για 45 χρόνια
- Grand hotel επόμενα επεισόδια: Ο Ιάκωβος βάζει τέλος στην κόρη του με μαχαίρι
- Αίσχος: Ο Μητσοτάκης έγινε «πάπας» και τορπιλίζει την εκλογή του αγωνιστή Μητροπολίτη που ήλεγξε τον Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Η νο1 ταινία του Ertflix τον Μάιο εξακολουθεί να γράφει θεάσεις
- ΑΕΚ: Περισσότερα εισιτήρια για τους «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους
- AEK: Νέα ήττα από το Ρέθυμνο και υποβιβασμός από την Α1 πόλο γυναικών
- Ολυμπιακός: Γεύμα στο μαγαζί του Πίτερς για την πρόκριση στο Final Four
- Στις 13 Μαΐου στη Ντόχα η κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027
- Άρης: Ες αύριον τα σπουδαία… (video)
- Δείπνο του Ολυμπιακού για την πρόκριση στο Final Four στο νέο εστιατόριο του Πίτερς
- Ο Πανθρακικός «τρόλαρε» την Άρσεναλ για τον αποκλεισμό από την Παρί Σεν Ζερμέν
- "Τρέλα" Βιτόρια ενόψει Ολυμπιακού - Για αυτό θέλει μόνο νίκη!
- Wings for Life World Run 2025: Η μεγαλύτερη παγκόσμια δρομική διοργάνωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα