Σορώκος: «Δεδομένης της κατάστασης, σωστή η απόφαση»

Κρέμασε νωρίς τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Στην ηλικία των 22 ετών ο Ηλίας Σορώκος σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Φωκικού. Από τα γήπεδα δεν έλειψε ποτέ, αφού συνέχισε ως γυμναστής, όντας απόφοιτος των Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Κάτοχος UEFA C, μεταπτυχιακού σε αποκατάσταση τραυματισμών και πιστοποιημένος αναλυτής, ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία από την Κ-20 του Φωκικού ως προπονητής της ομάδας από το 2011-2013. Το 2013 ανέλαβε τη θέση του γυμναστή της ομάδας της
Αμφισσάς, ως συνεργάτης του Γιώργου Κούτση, τον οποίο ακολούθησε στον Ολυμπιακό Βόλου.

Αν και μόλις 32 χρονών ο Σορώκος έχει εργαστεί ως μέλος τεχνικού τιμ σε αρκετές ομάδες. Νίκη Βόλου, Καλλιθέα, Αχαρναϊκός, Παναχαϊκή. Ολες στη Β΄Εθνική. Στους Αχαιούς επέστρεψε πριν λίγες μέρες, ως συνεργάτης του Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

Ο γεννημένος στην Άμφισσα, γυμναστής μιλάει στο Sportime για τις ιδιαιτερότητες λόγω κορωνοϊου και το πως θα πορευτούν οι περισσότερες ομάδες ενόψει της νέας σεζόν: «Όντως ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά η φετινή. Ιδιαίτερη θα είναι και η επόμενη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών, αφού για αρκετούς, αν όχι για τους περισσότερους, το διάστημα αποχής ήταν μεγάλο».

– Για το πως θα πρέπει να επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές της Super League 2 στην κανονικότητα: «Κάποιες ομάδες επέστρεψαν στις προπονήσεις. Αλλες όχι. Οι ποδοσφαιριστές είχαν όλο το διάστημα της αποχής ατομικά προγράμματα από τους γυμναστές τους, αλλά η σωστή προπόνηση για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή είναι στο γήπεδο, εντός των τεσσάρων γραμμών. Πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις εξετάσεις, στα εργομετρικά που θα γίνουν πριν ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Είναι δεδομένο οτι λογω της αποχής, δεν θα βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο”.

– Για το αν ο κίνδυνος τραυματισμός είναι μεγαλύτερος πλέον: «Σαφώς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό μάλιστα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος ακόμα και για πολύ σοβαρούς τραυματισμούς που θα στοιχίσουν στον ποδοσφαιριστή μεγάλο μέρος της επόμενης σεζόν».

– Με δεδομένη την απραξία, θα ανοίξει το διάστημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας: «Δεν θα το έλεγα. Η καλοκαιρινή προετοιμασία διαρκεί έξι με επτά εβδομάδες. Με το ίδιο χρονοδιάγραμμα θα πορευθούμε. Ισως ανοίξει κατά λίγες μέρες για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις και να μπούμε με ομαλό τρόπο στον ρυθμό προπονήσεων».

– Αρκετές ομάδες κατά το διάστημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας κάνουν διπλές προπονήσεις. Για φέτος: «Δεν είναι απαραίτητο. Μπορούν να γίνουν διπλές προπονήσεις. Ορισμένες μέσα στην εβδομάδα εννοείται και όχι επί καθημερινής βάσης. Σημασία θα παίξει η ένταση και η πίεση που θα βγει στο πρόγραμμα. Διπλές προπονήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά να υπάρχει λόγος».

– Το πρωτάθλημα εντέλει διακόπηκε, αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να συνεχιστεί. Σωστή η απόφαση: «Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους. Στη Σούπερ Λιγκ 2, αν και είχε δοθεί σχετική άδεια από την Πολιτεία, κάποιες ομάδες άργησαν να μπουν στο γήπεδο και άλλες δεν μπήκαν ποτέ. Για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών θα ήταν εγκληματικό να παιχθεί ξανά ποδόσφαιρο. Με τις δεδομένες συνθήκες πάντα. Θα έπρεπε να παιχθούν 12 παιχνίδια σε διάστημα ενός μήνα. Οπότε μιλάμε για παιχνίδια Κυριακή-Τετάρτη. Είδατε πόσοι τραυματισμοί βγήκαν στην Γερμανία που δεν είχε εμβόλιμες. Θεωρώ λοιπόν σωστή την απόφαση της διοργανώτριας να μπει τελεία στη φετινή σεζόν».
– Τέλος, για την επιστροφή του στην Παναχαϊκή, τόνισε: «Χαρούμενος εννοείται. Ήθελα να επιστρέψω στην Παναχαϊκή. Πιστεύω οτι πριν δύο χρόνια, φεύγοντας άφησα κάτι στη μέση. Και δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την άνοδο και την επιστροφή του κλαμπ στη Super League 1».

Το άρθρο Σορώκος: «Δεδομένης της κατάστασης, σωστή η απόφαση» εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα