Σαν Σήμερα 29/5: Η τραγωδία του Χέιζελ (pics+vids)

Σαν Σήμερα 29/5: Τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, για μία από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στην ιστορία.

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Μαΐου 1985, όταν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους, θα τα έδιναν όλα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.



Το στάδιο ήταν γεμάτο από κόσμο, αφού

κάθε ομάδα είχε από 25.000 άτομα στο πλευρό της, ενώ υπήρχε και η ουδέτερη ζώνη, στην οποία βρισκόντουσαν ακόμα 10 χιλιάδες θεατές.

Στις εξέδρες των Άγγλων, μάλιστα υπήρχαν αρκετοί περισσότεροι, αφού έμπαιναν χωρίς να έχουν εισιτήριο για να δουν τον μεγάλο αγώνα.

Εκείνη την εποχή ο χουλιγκανισμός, «έβραζε» στα γήπεδα της Αγγλίας, κάτι που εκφράστηκε και στο Χέιζελ, οδηγώντας έπειτα στα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η αναμέτρηση, οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν τις συμπλοκές στις κερκίδες και τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν τραγικές διαστάσεις.

Σαν Σήμερα 29/5: Οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο κοντά στην ουδέτερη ζώνη.

Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου με τον τοίχο να μην αντέχει τελικά και να καταρρέει.

Ο κόσμος άρχισε να σκαρφαλώνει για να σωθεί, ωστόσο πάρα πολλοί δεν κατάφεραν να ξεφύγουν, χάνοντας τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Συγκεκριμένα 39 άνθρωποι δεν κατάφεραν να γυρίσουν σπίτι τους, 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός, ενώ πάνω από 600 τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια, αλλάζοντας μία και καλή τα πράγματα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

The post Σαν Σήμερα 29/5: Η τραγωδία του Χέιζελ (pics+vids) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα