Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών. Παρότι αναφορές της αρχαιότητας τον τοποθετούν στην Αλεξάνδρεια, η ακριβής τοποθεσία του παραμένει άγνωστη. Εδώ και αιώνες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και τυχοδιώκτες έχουν προσπαθήσει να τον εντοπίσουν, αλλά χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία και, κυρίως, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δίνουν νέα ελπίδα για την αποκάλυψη αυτού του μεγάλου μυστικού.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αποδείξει την αξία της στην αρχαιολογία. Μηχανές εκμάθησης μπορούν να αναλύσουν τεράστιους όγκους δεδομένων, διασταυρώνοντας ιστορικά κείμενα, χαρτογραφήσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα και πιθανές τοποθεσίες που δεν είναι προφανείς στον ανθρώπινο νου. Στην περίπτωση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, AI μοντέλα μπορούν να εξετάσουν αρχαίες πηγές, όπως τα κείμενα του Στράβωνα και του Παυσανία, και να συγκρίνουν τις περιγραφές τους με γεωμορφολογικά δεδομένα της Αλεξάνδρειας και των γύρω περιοχών.
Ένα άλλο κρίσιμο εργαλείο είναι η ανάλυση δορυφορικών εικόνων μέσω νευρωνικών δικτύων. Με αυτή τη μέθοδο, οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν υπόγειες δομές χωρίς να απαιτείται ανασκαφή. Χάρη στην τεχνολογία LIDAR, που έχει ήδη αποκαλύψει χαμένα μνημεία στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, είναι πιθανό να εντοπιστούν ίχνη από έναν ξεχασμένο ταφικό θάλαμο κάτω από τα ερείπια της Αλεξάνδρειας. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιήσει δεδομένα από προηγούμενες ανασκαφές που θεωρούνταν αδιέξοδα, επαναξιολογώντας τα στοιχεία υπό νέο πρίσμα.
Ένα ακόμα σημαντικό όπλο είναι η ψηφιακή ανακατασκευή της Αλεξάνδρειας της ελληνιστικής περιόδου. Οι αρχαιολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν AI για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες προσομοιώσεις της πόλης, βασισμένες σε ιστορικές περιγραφές και ανασκαφές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών που ταιριάζουν με τις αναφορές για τον τάφο. Σε συνδυασμό με την ανάλυση εδαφικών και υδρογεωλογικών δεδομένων, η AI μπορεί να προτείνει περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος, όπου αξίζει να επικεντρωθούν οι έρευνες.
Παρά τις δυσκολίες, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στους επιστήμονες ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αναζήτηση του χαμένου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και η ακριβής τοποθεσία του παραμένει μυστήριο, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ελπίδες ότι το αίνιγμα αυτό μπορεί να λυθεί στο άμεσο μέλλον.
Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Γι’ αυτό δεν τραγουδάει – Αποκαλύφθηκε η τεράστια περιουσία του Σφακιανάκη
- Ξέσπασε κατά των διαιτητών ο Τρέι Γιανγκ: «Οι παίκτες γελούσαν με τις αποφάσεις τους»
- Nέα δεδομένα: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του Κίναν Έβανς
- Παναθηναϊκός: Μεγάλη ανατροπή – Τελείωσε με αυτόν!
- Έφτασε στη Μέριδα η Σάκκαρη (vid)
- Γιάννης: «Περίεργος με άλλη φανέλα ο Μίντλετον» (video)
- Super League 2: Ξεκινούν οι «μάχες» ανόδου και παραμονής
- Οι «σειρήνες» για Μαρσιάλ, το μέλλον του Βαγιαννίδη και η αλλαγή του Λουτσέσκου!
- Highlights: Οι ημιτελικοί της Ντόχα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/02/25)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Παναθηναϊκός: Μεγάλη ανατροπή – Τελείωσε με αυτόν!
- Οι «σειρήνες» για Μαρσιάλ, το μέλλον του Βαγιαννίδη και η αλλαγή του Λουτσέσκου!
- Κορυφώνεται η δράση στην Ευρώπη με ενισχυμένες αποδόσεις!
- Πόσες μεταγραφές θα κάνει το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ…
- Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Η γη της ελιάς επόμενα επεισόδια: Άνθρωπος της Χάιδως μπλεγμένος με τους αρχαιοκάπηλους!
- Σούπερ ντέρμπι με 13άρι στην Interwetten!
- Κέρδισε 1 εκατομμύριο στο Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος, αλλά τελικά τον κατάλαβαν
- Τι συνέβει στον πόλεμο που διήρκησε μόλις 38 λεπτά; Ποιος νίκησε;
- ΑΕΚ: Σειρήνες για Μαρσιάλ από Premier League και Γαλλία
- Τελευταία Νέα Sportime
- Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- ΑΕΚ: Σειρήνες για Μαρσιάλ από Premier League και Γαλλία
- Κέρδισε 1 εκατομμύριο στο Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος, αλλά τελικά τον κατάλαβαν
- Προγνωστικά στοιχήματος Χοσέ 22/2: Δυνατή εκκίνηση στο Σαββατοκύριακο!
- Πόσο πέφτει η θερμοκρασία του σώματός μας όταν κοιμόμαστε;
- Τρώγεται το ψάρι που μπορεί να σκαρφαλώσει στα δέντρα;
- Τι συνέβει στον πόλεμο που διήρκησε μόλις 38 λεπτά; Ποιος νίκησε;
- Η γη της ελιάς επόμενα επεισόδια: Άνθρωπος της Χάιδως μπλεγμένος με τους αρχαιοκάπηλους!
- Super League 1: Να συνεχίσει με νίκες ο ΟΦΗ – Να επιστρέψει ο Ατρόμητος!
- Κορυφώνεται η δράση στην Ευρώπη με ενισχυμένες αποδόσεις!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Προτού σαρώσει ως live, το καζίνο έχει μια μοναδική ιστορία με αρχαίες ελληνικές ρίζες
- Στέψεις σε Ντόχα και Ντουμπάι
- ΑΕΚ: Συγκέντρωση εν όψει Τρίπολης
- Παναθηναϊκός: «Έτοιμος να ανανεώσει με τους Πράσινους ο Αράο»
- Πρώτο βήμα ανόδου για Καλαμάτα, Κηφισιά
- Στον αστερισμό του Μέσι η «σέντρα» του 30ού MLS
- Γενηδουνιάς στο Gazzetta: «Όσο φοράμε το σκουφάκι του Ολυμπιακού τα ματς με τον Παναθηναϊκό δεν είναι απλά»
- Play Off 5-8: Οι πιθανότητες Παναιτωλικού, ΟΦΗ και Ατρόμητου
- Παναθηναϊκός: Προχωράει τις επαφές με τον Αράο
- Εθνική Ελλάδας: «Και στην Κύπρο θα είναι ωραία» - Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (22/02)