Παναθηναϊκός: Η φιλοσοφία του Μπόλονι, οι σχέσεις του με τους παίκτες και ο… Μουρίνιο

Μπορεί να συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως προπονητής του ΠΑΟΚ, αλλά αυτό συνέβη το 2011. Πέρασαν πολλά χρόνια, άλλαξε αρκετές δουλειές και ενδεχομένως να διαφοροποιήθηκε κάπως και ο τρόπος που προσεγγίζει πλέον το ποδόσφαιρο. Ο λόγος φυσικά για τον Λάζλο Μπόλονι. Ο Παναθηναϊκός τον επέλεξε για αντικαταστάτη του
Ντάνι Πογιάτος.

Οι «πράσινοι» ήθελαν έναν έμπειρο κόουτς που να έχει παραστάσεις από την Ελλάδα. Τι μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Ρουμάνο; Ο Γκιγιόμ Ρεντς, ο οποίος εργάζεται σε Le Soir και Sudpresse, μίλησε στο Sportime για τον 67χρονο και το πέρασμά του από Αντβέρπ και Γάνδη.

Φυσικά η πρώτη απορία που έχει ο καθένας είναι ποια είναι η φιλοσοφία του 67χρονου τεχνικού και τι ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του: «Το βασικό για τον Μπόλονι είναι το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης του, πώς θα νικήσει. Του αρέσει κυρίως το 4-5-1 ή 4-3-3 όταν επιτίθενται οι παίκτες του. Οι ομάδες του μπαίνουν μέσα για να μη δεχτούν γκολ, να βρουν ένα και να κερδίσουν. Επίσης, θέλει παίκτες-μαχητές στον αγωνιστικό χώρο. Ολες οι ομάδες του Μπόλονι παίζουν σκληρά και έχουν ως στόχο το να χτυπήσουν στην αντεπίθεση και να εκμεταλλευτούν τα λάθη του αντιπάλου. Το ιδανικό σενάριο είναι να βρουν ένα γκολ νωρίς και στη συνέχεια να κοντρολάρουν το ματς και να νικήσουν. Δεν τον νοιάζει τον Μπόλονι το να παίξει καλά η ομάδα του και να προσφέρει θέαμα. Είναι απαιτητικός, θέλει να τα δίνουν όλα στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές και να τρέχουν ακατάπαυστα. Και οι προπονήσεις του έχουν ένταση».

Στην Αντβερπ πήγε το 2017 και εργάστηκε έως το καλοκαίρι, όταν και έληξε το συμβόλαιό του. Τα όσα πέτυχε δεν ήταν αμελητέα, όμως, αποφασίστηκε να μην του γίνει πρόταση ανανέωσης ενδεχομένως γατί το κλαμπ έψαχνε πια κάτι διαφορετικό. Ο Ρεντς ξεκαθάρισε ότι «η Αντβερπ είναι ένα φιλόδοξο κλαμπ. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο τεχνικός διευθυντής ασχολούνταν αρκετά, επομένως, ο Μπόλονι είχε τους παίκτες που ήθελε. Έμπειρους ποδοσφαιριστές είχε ζητήσει και αθλητικούς. Το πέρασμά του από εκεί κρίνεται επιτυχημένο. Βοήθησε τον σύλλογο να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να πάει στον τελικό του Κυπέλλου, όπου πήρε το τρόπαιο τον Αύγουστο με προπονητή τον Ιβάν Λέκο. Θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με τον Ζοζέ Μουρίνιο σε κάτι. Είναι πολύ απαιτητικός με τους παίκτες και γι’ αυτό κάποια στιγμή εκείνοι κουράστηκαν με τις μεθόδους του. Δεν ήταν εύκολο να συνυπάρξουν μαζί του».

Ακολούθησε η… εφιαλτική εμπειρία της Γάνδης. Εκεί πραγματικά δεν πήγε τίποτα καλά. Ο λόγος; «Στο Βέλγιο εντυπωσιαστήκαμε όταν η Γάνδη αποφάσισε να τον προσλάβει στη θέση του Γες Θόρουπ. Ο τελευταίος θέλει να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του, η ακριβώς αντίθετη από εκείνη του Μπόλονι. Εξ αρχής κάτι δεν κολλούσε. Το πρόβλημα ήταν ότι η ομάδα χτίστηκε στα θέλω του Θόρουπ και έπρεπε να την κοουτσάρει ο Μπόλονι. Έφυγε μετά από 25 μέρες. Ήταν λάθος του κλαμπ να επιλέξει εκείνον για προπονητή αυτή τη χρονική στιγμή. Ούτε τα ονόματα όλων των παικτών δεν είχε μάθει μέχρι να απολυθεί».

Εν τω μεταξύ, τυπικά ο Παναθηναϊκός έχει τεχνικό διευθυντή, τον Τσάβι Ρόκα, αν και σύντομα θα απολυθεί. Επόμενος θα χρειαστεί; Αυτό είναι μεγάλο ερώτημα γιατί ο Λάζλο Μπόλονι δεν ενθουσιάζεται με κάτι τέτοιο. Ο Γκιγιόμ Ρεντς ξεκαθάρισε πως «μπορεί να συνεργαστεί με τεχνικό διευθυντή. Στην Αντβέρπ είχε τον Λουσιάν Ντ’ Ονοφριό, ο οποίος έπαιρνε τις περισσότερες αποφάσεις για τα μεταγραφικά. Ωστόσο, εάν δεν βρει κώδικα επικοινωνίας με τον τεχνικό διευθυντή, δεν τον θέλει. Γενικότερα προτιμά να έχει απευθείας επικοινωνία με τους διοικούντες».

Τέλος, ένα από τα θέματα συζήτησης από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το ισπανικό μοντέλο είναι το τι θα γίνει με τους νεαρούς. Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν έδινε ευκαιρίες στα δικά του παιδιά, αλλά ο Μπόλονι «δεν το συνηθίζει να παίζει με νεαρούς. Στην Αντβερπ ήταν λίγοι εκείνοι που αγωνίστηκαν. Ωστόσο, ο σύλλογος είχε υψηλούς στόχους και δόθηκαν πολλά χρήματα για μεταγραφές. Επέλεξε να πάει με πιο έμπειρους παίκτες. Θυμάμαι ότι έδινε ευκαιρίες παλιότερα στη Σταντάρ Λιέγης στους νεαρούς, αλλά μιλάμε για το 2008. Βέβαια μιλάμε για παίκτες του επιπέδου των Βίτσελ και Ντεφούρ που έκαναν μεγάλη καριέρα και μετά. Παρεμπιπτόντως, τότε η Σταντάρ πήρε το πρωτάθλημα».



Το άρθρο Παναθηναϊκός: Η φιλοσοφία του Μπόλονι, οι σχέσεις του με τους παίκτες και ο… Μουρίνιο εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα