Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός «αιώνια» σύμπλευση στην Euroleague

Η αιώνια αντιπαλότητά τους είναι γνωστή και δεν χρειάζεται συστάσεις. Τους χωρίζουν σχεδόν τα πάντα. Να όμως, που υπάρχει και κάτι, στο οποίο οι «αιώνιοι αντίπαλοι» δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο λόγος για την συνέχιση ή όχι της Euroleague.

Ο… χαλίφης της διοργάνωσης Τζόρντι Μπερτομέου ενημέρωσε τις ομάδες μετόχους ότι την Δευτέρα 25 Μαΐου θα γίνει σύσκεψη με μοναδικό θέμα την συνέχιση ή όχι της φετινής σεζόν.

Οι Παναθηναϊκός

και Ολυμπιακός αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι έχοντας σχεδόν τις ίδιες απόψεις για το όλο θέμα.

Το Sportime αναλύει τις σκέψεις που έχουν οι «αιώνιοι» ενόψει της σύσκεψης της Δευτέρας.

Τι σκέφτονται οι «ερυθρόλευκοι»

Στον Ολυμπιακό δεν θέλουν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ποια στάση θα τηρήσουν στην σύσκεψη κορυφής. Και δεν θέλουν να το κάνουν όχι γιατί θέλουν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους.

Η ομάδα θέλει να δει ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι και εκεί θα πάρει την οριστική της απόφαση. Από την άλλη, όμως, θεωρούν ότι το όλο εγχείρημα της επανέναρξης δύσκολα μπορεί να γίνει πράξη.

Τι σκέφτονται οι «πράσινοι»

Ούτε ο Παναθηναϊκός θέλησε να δημοσιοποιήσει την στάση του. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα για το πλάνο. Να ακούσουν τις προτάσεις που θα υπάρξουν. Και τότε θα αποφασίσουν.

Από την άλλη, το «τριφύλλι» σκέφτεται τα ίδια με τον Ολυμπιακό για το θέμα του αν είναι εφικτή η συνέχιση της σεζόν και θεωρεί κι αυτό ότι το όλο πλάνο δεν μπορεί εύκολα να πάρει σάρκα και οστά.

Φαίνεται, λοιπόν, με μια… πρώτη ανάγνωση των σκέψεών τους ότι οι δυο «αιώνιοι» συμπλέουν. Θωρούν ότι το πλάνο της επανέναρξης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί.

Μα δεν είναι μόνο αυτοί που λόγοι, που έχουν κάνει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να έχουν τα ίδια πράγματα στο μυαλό τους. Είναι κι άλλες σκέψεις που τους κάνουν να συμφωνούν τις οποίες αναλύουμε στα υπόλοιπα κομμάτια που ακολουθούν.

Euroleague: Το «απάνθρωπο» πλάνο Μπερτομέου

Το πλάνο της επανέναρξης (αν αποφασιστεί τελικά να συνεχιστεί η σεζόν) που έχει φτιάξει ο Τζόρντι Μπερτομέου, θέλει όλα τα ματς (αυτά που απομένουν για την κανονική περίοδο και η τελική φάση που έχει προτείνει να γίνει με την μορφή Final-8) να διεξαχθούν από 4 έως 26 Ιουλίου σε μια πόλη.

Αυτό μοιάζει… απάνθρωπο. Πώς να μαζέψεις όλες τις ομάδες σε μια πόλη και να βάλεις σχεδόν 3 ματς την ημέρα; Πως να πείσεις τις ομάδες να… ξεθεωθούν σε βαθμό… καψίματος; Πώς να πείσεις τους παίκτες ότι πρέπει να παίζουν ακατάπαυστα με τον φόβο του τραυματισμού να πλανιέται πάνω από το κεφάλι τους, καθώς η προετοιμασία που θα έχουν κάνει δεν θα είναι μεγάλη;

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δείχνουν να μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και στο κομμάτι αυτό.

Θα γυρίσουν όλοι οι ξένοι;

Ολοι σχεδόν οι Αμερικανοί των συλλόγων της διοργάνωσης, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ομάδων και τα… μεγάλα όπλα τους είναι στις ΗΠΑ; Αν λοιπόν, υποθέσουμε ότι η Euroleague επαναρχίσει, θα πρέπει να ειδοποιηθούν να γυρίσουν άμεσα πίσω στην Ευρώπη. Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα; Θα γυρίσουν όλοι πίσω;

Βέβαια, κάποιοι ίσως να πουν ότι θα γυρίσουν γιατί έχουν συμβόλαια. Θα ισχύσει όμως, για όλους αυτό; Πολλοί Αμερικανοί ήδη εκφράζουν την διαφωνία τους για την επιστροφή και τη συνέχιση της σεζόν. Φοβούνται τον κορονοϊό και δεν είναι κάτι παράδοξο αυτό.

Κι αυτή η σκέψη δείχνει να απασχολεί Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος

Το οικονομικό είναι ένα κομμάτι που απασχολεί όλες τις ομάδες της διοργάνωσης, αφού το οικονομικό τσουνάμι που προκάλεσε ο κορονοϊός έχει παρασύρει τα ταμεία των συλλόγων. Αν η σεζόν δεν συνεχιστεί οι ομάδες θα γλιτώσουν ένα σημαντικό κομμάτι των συμβολαίων των παικτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες θα μπορέσουν κάτι να σώσουν και να μην «ματώσουν» κι άλλο.

Αν συνεχιστεί οι ομάδες θα γλιτώσουν μόνο το κομμάτι που έχει συμφωνηθεί (25%). Επίσης θα πάρουν κάποια χρήματα από τους χορηγούς της διοργάνωσης και τα τηλεοπτικά. Είναι γνωστό όμως, ότι τα έσοδα αυτά είναι μια τρύπα στο νερό. Τα λεφτά που δίνει η Euroleague στις ομάδες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω και κάθε χρόνο οι πρόεδροι καλύπτουν τις τρύπες από τις τσέπες τους.

Και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν ίδιες σκέψεις από τους «αιώνιους».

Τι σκέφτονται οι «μέτοχοι»

Η απόφαση για τη συνέχιση της σεζόν η όχι θα παρθεί κυρίως από τους… μετόχους της διοργάνωσης. Τις 11 ομάδες δηλαδή, με τα εγγυημένα συμβόλαια, που είναι οι δικοί μας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και οι Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρεάλ Μαδρίτης και Ζαλγκίρις.

Οι Ισπανοί δείχνουν να συμπλέουν και να… γέρνουν προς την συνέχιση της σεζόν. Η Μακάμπι έχει δείξει ότι θέλει να συνεχιστεί η χρονιά (μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιλέξει την Euroleague αν πέσουν μαζί οι ημερομηνίες της διοργάνωσης και του ισραηλινού πρωταθλήματος που έχει αποφασιστεί να αρχίσει και πάλι).

Οι άλλοι σύλλογοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, αν και μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν δείχνουν να… πετάνε την σκούφια τους για να ξεκινήσει ξανά η χρονιά.

Το άρθρο Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός «αιώνια» σύμπλευση στην Euroleague εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα