Ο Τόμας Έντισον και η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα (vid)

Σαν σήμερα (27/1) στις 27 Ιανουαρίου του 1880 ο σπουδαίος εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Ο  Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας (11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931), κατάφερε να αναδειχθεί ως τον πιο παραγωγικό εφευρέτη της σύγχρονης εποχής.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει κατοχυρώσει 1093 ευρεσιτεχνίες., με τις πιο «ηχηρές» να αφορούν το

μικρόφωνο, το φωνόγραφος και βεβαίως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Βεβαίως πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Επιπλέον δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Οσον αφορά την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως αποδίδεται μεν στον Τόμας Έντισον, όπως έχει γίνει γνωστό υπήρχαν και κάποιες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας αρκετά χρόνια πιο νωρίς.

Κι αυτό καθώς στη «σύλληψη» της ιδέας είχε προηγηθεί τη δεκαετία του 1860 ο Άγγλος φυσικός και χημικός Τζόζεφ Σουάν. Επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία δεν διήρκεσε πολύ και αυτό γιατί από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν.

Περίπου 18 χρόνια αργότερα ο Σουάν παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή χρησιμοποιώντας αντλία υψηλού κενού. Έτσι το 1879 «εμφάνισε» την ηλεκτρική λάμπα, όμως κατάλαβε ότι για διάστημα ολίγων μηνών ερχόταν δεύτερος…

Κι αυτό καθώςο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν παρόμοιο λαμπτήρα κενού. Ετσι την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι πλέον κι έτσι τρία χρόνια αργότερα ο Τόμας Έντισον άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ. Η εφεύρεσή του είχε  στο μεταξύ εξελιχθεί, καθώς  αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Σαν σήμερα (27/1): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1593 Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.

1827 Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Πανούτσο Νοταρά και Βάσο Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη που επακολουθεί πέφτουν ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1934 Ο σοβιετικός ηγέτης Στάλιν ισχυρίζεται ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επιλέξουν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης.

1975 Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1996 Κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» μεταβαίνουν με ελικόπτερο από τη Σμύρνη στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

The post Ο Τόμας Έντισον και η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα (vid) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα