Ο Eλληνικός Τιτανικός: Η βύθιση του ατμόπλοιου «Χειμάρρα»

Πριν από 74 χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 1947, έλαβε χώρα  η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία του 20ου αιώνα, η βύθιση του ατμόπλοιου «Χειμάρρα» στο Νότιο Ευβοϊκό, που οδήγησε στο θάνατο 383 ανθρώπους.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας. Στα νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα, το επιβατηγό σκάφος «Χειμάρρα» βυθίστηκε παρασύροντας στο θάνατο 383 ανθρώπους.

Το ατμόπλοιο εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη

προς τον Πειραιά, έχοντας αποπλεύσει από το λιμένα της Μακεδονίας τις πρωινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου 1947, με 544 επιβάτες και πλήρωμα 86 ανδρών.

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, μέσα σε πυκνή ομίχλη, το «Χειμάρρα» προσέκρουσε σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή σε μία εκ των βραχονησίδων που φέρουν την ονομασία Βεργούδια ή Βερδούγια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί εισροή υδάτων και πρόβλημα στο πηδάλιο του σκάφους.

Το πλήρωμα του «Χειμάρρα» δεν φρόντισε να διατηρήσει την τάξη κατά την εγκατάλειψη του σκάφους, που έγινε τελείως ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να προκάλεσε καταγραφεί ως «ο Τιτανικός της ελληνικής ακτοπλοΐας».

Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχος Μπέρτολς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών και ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

The post Ο Eλληνικός Τιτανικός: Η βύθιση του ατμόπλοιου «Χειμάρρα» appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα